Kultovní olympijské regaty jako virtuální

Mezinárodní jachtařská federace World Sailing a přední světová platforma pro digitální jachting Virtual Regatta spustily několik velkých olympijských regat.

Regaty na celém světě byly zrušeny nebo odloženy v důsledku pandemie koronaviru, a tak pokud vám závodění chybí, můžete vyzkoušet jachting na internetu. „Pojede se“ světový pohár v Janově i Kieler Woche.

Světový pohár v Janově začíná už zítra. Závodit se bude od 11. do 18. dubna. Kieler Woche je v plánu ve dnech 20. – 28. června. V Janově byla vytvořena virtuální závodní dráha, která je k dispozici pro „eSailors“ na celém světě. Mohou se zapojit jachtaři všech věkových skupin a z jakéhokoli prostředí. Závodit se bude ve třídách 49er a Nacra 17. V poslední době došlo k obrovskému nárůstu aktivních uživatelů na Virtual Regatta Inshore. Počet se zvýšil z 5 000 účastníků na začátku na současných 30 000.

Prvních několik dnů od zahájení každé akce se budou konat tréninky a takzvané výzvy. Poslední dva dny proběhnou hodnocené medailové závody, otevřené pro všechny hráče. Není na ně nutná kvalifikace, ale výsledky se budou počítat do světových a národních hodnocení eSailingu. Vítězové obou tříd (jeden z 49er a jeden z Nacry), se kvalifikují do playoff mistrovství světa v eSailingu. Soutěžit můžete zdarma. Stačí si stáhnout aplikaci Virtual Regatta Inshore pro iOS nebo Android.

Virtuálně lze závodit i na Optimistu. Populární holandská Easter Regatta startuje virtuálně v neděli 12. dubna.

Přihlásit se lze na: www.easter-regatta.nl

Eva Skořepová, PR manažerka Českého svazu jachtingu

eSailing aneb Závodit na lodích můžete i virtuálně

Lidé, kteří mají rádi lodě, a zároveň si žádnou vlastní nemohou dovolit, mají v zásadě dvě možnosti – buď si nějakou na týden nebo dva v roce pronajmou, nebo se zúčastní virtuálních závodů plachetnic. V ideálním případě pak obě varianty zkombinují. Nyní v době koronaviru, jsou virtuální závody vynikající příležitostí, jak si jachting užít z domova.

Vítejte ve světě eSailing World Championship, tedy mistrovství světa v eSailingu, což je speciální odnož eSports, elektronických sportů, jež přitáhly miliony nadšenců z celého světa. A někteří z těchto nadšenců si na tomto odvětví dokonce založili živnost! Přestože závody plachetnic jsou v obřím byznysu eSports spíše okrajovou záležitostí, dokázaly od svého vzniku v květnu 2018 přitáhnout více než 169 000 unikátních hráčů ze 74 zemí světa. Účastní se jich jak profesionální jachtaři a námořníci, kteří mimo sezonu zkrátka nevydrží na souši (minimálně ne ve svých myšlenkách), tak fanoušci jachtingu, kteří si život na lodi v reále nemohou dovolit.

Úvodní sezona mistrovství byla slavnostně spuštěna 10. května 2018 ve spolupráci s přední světovou digitální platformou pro jachting Virtual Regatta. Celé řešení je založeno na počítačové hře s názvem Virtual Regatta Inshore Game a řídí se pravidly shrnutými pod anglickým názvem Virtual Racing Rules of Sailing (i taková pravidla skutečně existují).

eSailing sice může na první pohled znít jako laciná zábava, ale jisté je, že mnohým může otevřít cestu ke skutečnému jachtingu. Jedná se jistě o vhodnou propagaci tohoto sportu zejména mezi mládeží, přičemž součástí je mimo jiné i Sailing School, tedy škola jachtingu, ve které se zájemci dostanou k jednoduše přístupnému vysvětlení sportu jako takového. Jedná se o efektivní nástroj, s jehož pomocí je možné lépe pochopit různé strategie a taktiku, ale také terminologii profesionálních závodníků. V prvním ročníku školu jachtingu dokončilo více než 27 000 hráčů.

K jednotlivým režimům patří tzv. open access game, tedy hra s otevřeným přístupem, která se skládá z řady týdenních výzev. Hra funguje v modelu freemium, který si můžete zahrát zdarma a k dispozici jsou i upgrady úprav (personalizací) v rámci hry. Další možností je přímo účast na mistrovství světa v eSailingu (eSailing World Championship), ke které je však nutné se zaregistrovat, abyste byli schopni získávat body za jednotlivé závody, a postupovat tak v žebříčcích.

V rámci prvního ročníku bylo z 19 500 účastníků pozváno 1 000 nejlépe umístěných virtuálních závodníků k zářijovým play-off. První živé finále se konalo v rámci valné hromady World Sailing ve městě Sarasota na Floridě, kde první světový šampionát ovládl hráč s přezdívkou L1 z Francie. Jeho prvenství mu ale záhy uzmul italský hráč Velista71, jenž v dalším živém finále pořádaném na Bermudách vyhrál prémii 10 000 EUR od platformy Virtual Regatta.

Přímo ve hře bylo v prvním roce mistrovství k dispozici osm lokalit (francouzské Marseille a Fécamp, německý Kiel, americký Newport a San Francisco, dánský Aarhus, italské Porto Cervo a australské Sydney). Pro rok 2020 jsou pak tvůrci připraveny lokality další, i když zatím není jasné, o jaké lokality půjde a kolik jich bude. Stejně jako lokality jsou reálné i dostupné lodě, kterých bylo v prvním ročníku šest a v tom letošním k nim přibyla sedmá. Mezi ty původní se řadí Offshore Racer, Star, Formula 18, 49er, Nacra 17 a Day Boat Racer, novinkou je pak model F50.

Svůj stánek měli organizátoři eSailingu také na skutečném mistrovství světa olympijských tříd v dánském Aarhusu, kde stály celé fronty zájemců o vyzkoušení hry, která je podle jednoho z účastníků zábavným a moderním způsobem, jak děti naučit jachting i fyziku skrývající se za tímto sportem. Ve dnech 3. až 11. srpna 2018 tak vznikl při příležitosti kvalifikačního závodu na tokijskou olympiádu vůbec poprvé herní stánek, ve kterém se vystřídalo v průměru 500 návštěvníků denně. Podobná akce se pak zopakovala na lodním veletrhu v britském Southamptonu v září 2019, a v tom samém měsíci také na veletrhu v Janově.

Národní mistrovství v eSailingu (eSailing National Championship) rozjela v roce 2019 organizace World Sailing ve spolupráci s platformou Virtual Regatta a v prvním ročníku se ho zúčastnilo celkem šest národních asociací. V roce 2020 se mistrovství světa v eSailingu rozšíří o další země. Přestože se v 2013 a 2014 pravidelně konaly pohárové soutěže v eSailingu, kterých se účastnili závodníci zvučných jmen jako Petr Fiala nebo Tomáš Musil, tak Česká republika svoje oficiální národní mistrovství v eSailingu zatím nemá, ale co není, může být. Možná jen čeká na nadšence z vašich řad.

Mobilní aplikace Virtual Regatta, ve které jednotlivé soutěže probíhají, je k dispozici ke stažení pro operační systémy Android a iOS. Na oficiálních stránkách VirtualRegatta.com se pak nachází mimo jiné i fórum, v jehož rámci si můžete přečíst o jednotlivých aktuálních i chystaných závodech. eSailing je v současné době nejoblíbenější mezi francouzskými uživateli (celých 21 % hráčů účastnících se play off reprezentovalo Francii) a proto není divu, že je francouzština jedním z oficiálních jazyků mistrovství. Ostatně to trochu kopíruje situaci ze skutečného světa námořního jachtingu.

Samotná aplikace je k dispozici ve dvou verzích s názvy Virtual Regatta Offshore a Virtual Regatta Inshore. Zatímco verze Inshore je určená pro okruhový jachting, pak ve verzi Offshore můžete plout kolem světa v rámci nejznámějších reálných závodů (například Volvo Ocean Race, Vendée Globe, Transat Jacques Vabre, Fastnet, Rolex Sydney Hobart Yacht Race, Route du Rhum, Clipper RTW a mnoho dalších).

Ačkoliv se může zdát, že jde jen o jeden z mnoha způsobů, jak ukrátit volnou chvíli, jsou ceny, které je zde možné získat, reálné a hodnotné. Jako registrovaný účastník máte nárok postupovat v žebříčku, a kdo ví, třeba se vám nakonec podaří dostat se až do první tisícovky a tímto způsobem získat vstupenku na skutečné mistrovství světa v eSailingu, na kterých už se hraje o opravdové peníze. A možná v této sezoně bude prémie pro vítěze vzhledem k vyššímu zájmu veřejnosti vyšší než oněch 10 000 EUR ze sezony minulé, i když v současnosti se zatím hovoří o podobné částce.

Letošní sezona šampionátu započala už 3. února, ale přesto ještě máte šanci dohnat, co jste doposud zameškali. Další přesná data týkající se sezony, finálových play off a živého finále (Live Final) budou zveřejněna později. Očekává se však, že sezona skončí nejdříve 1. září a finálová play off budou následovat brzy poté.