Tisková zpráva Ligové fotbalové asociace – 3.4.2020

Dohrát soutěže. Ligová fotbalová asociace respektuje doporučení UEFA, European Leagues a ECA

Ligová fotbalová asociace obdržela oficiální společný dopis podepsaný Prezidentem UEFA Aleksandrem Čeferinem, šéfem ECA Andreou Agnellim a prezidentem Evropských lig Lars-Christer Olssonem, kteří ve společném prohlášení apelují na národní profesionální soutěže především směrem k jednotě jejich rozhodnutí a zdůrazňují v něm nutnost dohrání jednotlivých fotbalových lig.

„Ve společném stanovisku ze dne 17. března 2020 se všechny tři organizace UEFA, Asociace evropských klubů (ECA) a European Leagues usnesly, že musí být vynaloženo veškeré úsilí, aby bylo možné dokončit všechny domácí a evropské soutěže v souladu s jejich formáty. Je nanejvýš důležité, aby ani rušivá událost, jakou je tato epidemie, nezabránila tomu, aby naše soutěže byly rozhodovány na trávnících v souladu s jejich pravidly. Stejně tak je nutné zdůraznit, že by všechny sportovní tituly měly být udělovány na základě dosažených výsledků. Jako odpovědné osoby ve fotbale, musíme tento základní princip zajistit. Do poslední existující možnosti, do doby, kdy nebudou k dispozici jiné plány či jiná provozní a regulační řešení,“ stojí v prohlášení UEFA, European Leagues a ECA.

Výkonný ředitel Ligové fotbalové asociace Tomáš Bárta dnes před polednem absolvoval společnou telekonferenci s jednotlivými zástupci evropských fotbalových lig, kde bylo celé doporučení detailněji rozebráno.

„Dopis byl jednotlivým asociacím, ligám a klubům zaslán z důvodu včerejšího návrhu vedení belgické ligy směrem ke všem klubům ukončit soutěž 29. kolem z plánovaných 40 a vyhlásit mistrovský tým v nedohrané soutěži. UEFA se proto rozhodla ve spolupráci s asociacemi evropských klubů a lig vyslat jasný signál. To v principu znamená, že UEFA vidí předčasné ukončení národních soutěží až jako poslední možnost ve chvíli, kdy bude zřejmé, že soutěže nebude možné dokončit z důvodu nedostatku termínů v kalendáři, nebo z nařízení státních orgánů. Dále si UEFA vyhradila právo na určení postupového klíče do svých klubových soutěží v případě, že národní soutěž nebude moci být dohrána v původním formátu,“ řekl Tomáš Bárta.

Ligová fotbalová asociace je v úzkém kontaktu se zástupci předních evropských fotbalových institucí již několik týdnů a veškeré postupy kolem dohrání profesionálních soutěží průběžné konzultuje. Na stole je nyní varianta dohrávání jednotlivých lig až do 2. srpna.

„Bez jednoty a solidarity se z krize nikdo nedostane. A to především proto, že jsme na sobě v rámci fotbalového prostředí vzájemně závislí. Tento závazek dostal konkrétní podobu při vytvoření dvou společných pracovních skupin, které mají za účel řešení možností mezinárodního kalendáře, resp. právních, licenčních a finančních důsledků možného překročení původně naplánované sezóny. Díky jednání těchto pracovních skupin by se všechny soutěže v sezóně 2019/20 mohly dohrát i po 30. červnu,“ píše se v prohlášení UEFA, European Leagues a ECA.

Ligová fotbalová asociace chystá na následující dny zasedání Ligového výboru, kde bude celá problematika řešena a zároveň pokračují práce na dovytvoření možných scénářů konce aktuální sezóny. Ve hře z pohledu UEFA, European Leagues a ECA je i možnost dohrát evropské poháry až po skončení jednotlivých národních lig.

„Naše pracovní skupiny uspořádaly několik setkání. Jejich práce se nyní zaměřují na scénáře zahrnující do soutěžních kalendářů i měsíce červenec a srpen, včetně možnosti, že nedokončené evropské poháry UEFA se znovu spustí po dokončení domácích lig. Společné řízení mezinárodního kalendáře je nezbytně nutné, protože uzavření současné sezóny musí být koordinováno se začátkem nového soutěžního ročníku. Zastavení soutěží by mělo být ve skutečnosti až posledním řešením po zjištění, že žádná termínová alternativa neumožňuje dokončit sezónu. Věříme, že jakékoli rozhodnutí o zrušení domácích soutěží je v této fázi předčasné a neodůvodněné. Protože účast v klubových soutěžích UEFA je určena sportovním výsledkem dosaženým na konci plně dokončené domácí soutěže. Předčasné ukončení by zpochybnilo splnění takové podmínky. UEFA si vyhrazuje právo posoudit nárok klubů na účast v klubových soutěžích UEFA v příštím soutěžním ročníku 2020/21, v souladu s příslušnými platnými soutěžními předpisy,“ zdůrazňují tři nejhlavnější muži evropského fotbalu.

Tímto se od samotného začátku nastalé závažné situace řídí ve svých postupech a plánech i Ligová fotbalová asociace. Jak směrem k jednotlivým profesionálním klubům, tak i směrem ke komerčním partnerům.

Štěpán Hanuš, Ředitel komunikace a PR LFA,