Michal Paclík v zaujetí motorsportem

V roce 2019 se svitavský pilot stáje M-Racing pustil do své první sezóny a k jeho výkonům na dráze mu dobře sloužil prototyp Norma Honda, tedy sice jen dvoulitrové náčiní, ale nikterak pomalé. Pojďme si s pilotem Michalem Paclíkem trochu popovídat před sezónou 2020.

Většina závodníků začíná na autodráze, či sledováním závodů na televizní obrazovce, jaké byly vaše začátky s rychlými koly Michale?

Moje začátky? No, to bylo spíš takové ráz na ráz, vím od kamarádů, že spousta jich začínalo postupně od motokáry, vlastní auto, potom na okruh. U mě to byla v mládí cyklistika a aut jsem si vlastně moc nevšímal až někdy v roce 2013 jsem se dostal s kamarádem na závody do vrchu, to mě bylo už 35 let a v následujícím roce jsem se svezl s Otou Krámským na okruhu v Mostě, sice s neslavným koncem,tu fotku jak skládají pomuchlané auto mam schovanou, to mě ale neodradilo vše se nějak postupně vyvíjelo až jsem si v roce 2017 koupil od Pana Janíka placku.

Motorsport učaroval nejednoho z nás, co Vás na něm osobně baví, je to adrenalin, který přináší?

Pro mě to má takové dva vrcholy, jeden je to co se děje při přípravě auta, v boxu a ta souhra všech, kteří tam jsou se mnou, bez nichž to prostě nejde a druhým je vlastní jízda. Poskládat to tam vše a nedělat pokud možno chyby. Asi také proto jsem šel cestou vlastního teamu, baví mě ta komplexnost.

Jak jste se sžil s rychlým prototypem Norma, francouzská značka disponuje poměrně dobrým výkonovým potenciálem…

Norma je pro mě od začátku zážitkem, dá se s tímto prototypem jet i pomalu a auto je vlastně vždy hodné a o všem dává vědět tak nějak příjemně. Pro mě je vše zatím moc nové, abych mohl říci, že jsem nějak sžitý, zvyknout si na přítlak a využívat ho vyžaduje někdy větší srdíčko než bych čekal.

Jak by jste zhodnotil první sezónu v seriálu Carboniacup, budete v tomto seriálu pokračovat?

Vloni to byly moje první dva závody, je to vše tak nové, pro mě obrovská zkušenost, první krůčky, je to opravdu jiné být na volném testování nebo si absolvovat závodní den. Vlastně nemám s čím srovnávat, proto jakékoli moje hodnocení by bylo zbytečné, jsem však s tímto seriálem spokojený. Má to pro nás příjemnou atmosféru.

Kalendář Carboniacupu obsahuje celou řadu závodů, kterých by jste se rád zúčastnil a která z těch tratí se Vám nejvíce líbí, nebo sedí jezdeckému profilu?

V plánu máme účastnit se celého seriálu, uvidíme jak se vše podaří. Jsem hodně limitován svou prací, nedá se přesně odhadnout kolik bude volného času, budeme se snažit, abychom byli vidět na každém závodě. Co se týče okruhů tak se moc těším na Panonii, na které jsem nikdy nejel a asi nejméně na německý Lausitz.

Každý závodník, nebo fanda má svoji oblíbenou značku auta, se kterým by se rád svezl, co by to mělo být za auto?

No toho by bylo hodně, opravdu. Vlastně nemám nějak přísně vyhraněné sny. Vloni jsem okusil motokáru kategorie DD2 a musím říci, že je to nezapomenutelný zážitek a to i fyzicky.

Sezóna se blíží a první motory v garážích po zimě ožívají, popřejeme teamu M-Sytem Racing a jezdci Michalu Paclíkovi úspěšný vstup do další sezóny Carboniacupu a budeme se těšit na jeho výkony na závodní dráze.

Michal Paclík a Vláďa Rožánek,

foto Radoslav HolanM-Systém Racing Svitavy