Bukowiecki vyzve Staňka na Czech Indoor Gala

Mužská koulařská soutěž by měla být jedním z vrcholů letošního ročníku Czech Indoor Gala. Předběžná startovní listina zahrnuje řadu elitních světových koulařů, kteří se utkají s domácí hvězdou Tomášem Staňkem. V jejich čele stojí Staňkův tradiční rival Polák Konrad Bukowiecki.

Bukowiecki se do ostravské haly vrátí po roční pauze. Naposledy se zde představil na Czech Indoor Gala v sezóně 2018, kdy skončil čtvrtý. O rok dříve dokonce dokázal tento mítink vyhrát. Jeho souboje s Tomášem Staňkem jsou vždy velmi vyrovnané a na té nejvyšší úrovni. Bukowiecki je halovým evropským šampionem z Bělehradu 2017 a na mistrovství Evropy v Berlíně 2018 si pověsil na krk stříbro. Dařilo se mu také v loňské sezóně, kdy si vylepšil hodnotu kariérního maxima na 22.25, bez problémů obhájil titul mistra Evropy do 22 let a v historicky nejkvalitnějším koulařském klání na mistrovství světa v Dauhá obsadil šestou příčku. V rámci Czech Indoor Gala mají Staněk s Bukowieckim bilanci vzájemných soubojů jedna ku jedné.

Bez šancí na vítězství nebude ani bosenský rekordman Mesud Pezer (OR 21.48). Pátý muž halového mistrovství světa v Birminghamu 2018 a šestý z loňského HME v Glasgow na Czech Indoor Gala nechyběl za poslední tři roky ani jednou. Nejlépe se mu zadařilo v roce 2018, kdy byl druhý za Staňkem. Loni si vyházel třetí příčku. Bukowiecki nebude jediným silným Polákem na startu. Doplní ho jeho reprezentační kolega Jakub Szyszkowski, který také není na CIG nováčkem. V roce 2017 byl na tomto mítinku šestý a loni skončil o pozici výše. Někdejší evropský šampion kategorie do 22 let se může pyšnit osobním rekordem 20.99.

Velmi silné duo vyšlou do boje také Portugalci. Své bohaté zkušenosti bude chtít v ostravském kruhu využít národní rekordman této země a bronzový medailista z mistrovství Evropy v Amsterdamu 2016 Tsanko Arnaudov (OR 21.56). Spolu s ním do soutěže nastoupí čtvrtý muž loňského halového evropského šampionátu v Glasgow Francisco Belo (OR 20.97).

Už tak kvalitní startovní pole doplňují dva mladící. Jedním z nich je stříbrný medailista z loňského ME do 22 let Ital Leonardo Fabbri, jenž si v minulé sezóně hodil osobní rekord 20.99. Svého zástupce pak bude mít i norská koulařská škola v někdejším juniorském evropském šampionovi a sedmém z HME v Glasgow Marcusi Thomsenovi (OR 20.59).

Ani Tomáš Staněk nezůstane v závodě osamocen. V Ostravě by měl házet i jeho tréninkový parťák a někdejší dvojnásobný bronzový medailista z halových evropských šampionátů v letech 2013 a 2015 Ladislav Prášil.

Vstupenky na Czech Indoor Gala je možné zakoupit na https://vstupenky.ticket-art.cz/sport/czech-indoor-gala-ostrava-2020-12144/. Jejich jednotná cena činí 200 korun.

Petr Jelínek, Oddělení komunikace / Communications Department,

ČAS,