Vondrová a Tentoglou na Czech Indoor Gala

Do mezinárodního mítinku Czech Indoor Gala zbývá už jen necelý měsíc a organizátoři odhalili jména dalších hvězd, které se 5. února představí divákům v ostravské hale. Mezi nimi jsou i česká čtvrtkařská jednička Lada Vondrová a evropský dálkařský šampion Miltiadis Tentoglou z Řecka.

V závodě na hladké čtvrtce žen se rýsuje velmi zajímavý odvetný duel mezi naší Ladou Vondrovou a Polkou Natalií Kaczmarekovou. Tyto dvě závodnice se proti sobě naposledy střetly na červencovém mistrovství Evropy do 22 let ve švédském Gävle, kde svedly strhující souboj o titul evropské šampionky této kategorie. Úspěšnější byla nakonec Kaczmareková, která se na cílové šachovnici těsně dostala před Vondrovou a mohla se radovat ze zlaté medaile.

Lada Vondrová velmi záhy po svém stříbrném úspěchu v Gävle získala český mistrovský titul v novém osobním rekordu 51.71, čímž se kvalifikovala na mistrovství světa v Dauhá, kde při své premiéře na MS dokázala postoupit do semifinále a završila tak svou doposud nejlepší sezónu. Ovšem i Kaczmareková sbírala v posledních dvou letech úspěchy. Z Gävle si odvezla dokonce dvě zlaté medaile, když byla finišmankou vítězné polské štafety na 4×400 metrů a o rok dříve se podílela i na medailových úspěších polských čtvrtkařských štafet na halovém mistrovství světa v Birminghamu a na mistrovství Evropy v Berlíně.

Vyzní očekávaný odvetný duel opět lépe pro Kaczmarekovou nebo jí Vondrová vrátí porážku z Gävle? To bude hlavní zápletka závodu čtvrtkařek na Czech Indoor Gala, který už vyhlíží i naše reprezentantka. „Na závod se moc těším. Jsem ráda, že se na našem území koná tak kvalitní mítink. Příprava jde zatím dobře. Nic mě vyloženě nebolí. Uvidíme, jak dopadnou kontrolní závody, ale už se těším, až si to v Ostravě rozdám s kvalitní konkurencí. Věřím, že Polce dokážu vrátit porážku z Gävle,“ vzkazuje Vondrová.

V dálkařském sektoru bychom se mohli dočkat osmimetrových skoků. O ty by se měl postarat zejména úřadující halový i venkovní evropský šampion Miltiadis Tentoglou. Ten se může pyšnit halovým osobním rekordem 837 centimetrů, kterým si zajistil zlato na loňském HME v Glasgow a pod otevřeným nebem umí 832, což byl pro změnu výkon, kterým získal nejcennější kov na evropském šampionátu v Berlíně 2018. Řek již jednou na Czech Indoor Gala triumfoval, když zde zvítězil v roce 2018 skokem dlouhým 793 centimetrů. Sílu skvělého ostravského publika poznal také na Zlaté tretře v Ostravě 2018 i na Kontinentálním poháru v témže roce, kdy v obou případech skončil druhý.

Cestu za druhým prvenstvím na Czech Indoor Gala mu bude chtít zkomplikovat další špičkový dálkař, kterým je Číňan Changzhou Huang. Bronzový medailista z halového mistrovství světa v Portlandu 2016 a asijský šampion ze sezóny 2017 má hodnotu kariérního maxima 828 centimetrů. Czech Indoor Gala pro něj bude prvním startem v České republice.

Vstupenky na Czech Indoor Gala jsou již v prodeji a je možné je zakoupit na https://vstupenky.ticket-art.cz/sport/czech-indoor-gala-ostrava-2020-12144/. Jejich jednotná cena činí 200 korun.

Petr Jelínek, Oddělení komunikace / Communications Department

ČAS,