Musíme pracovat víc na herním tlaku na míč Rosický!

Fotbalistům Sparty začala v pondělí příprava na jarní část ligové sezony, takže na tiskové konferenci odpovídal sportovní ředitel Tomáš Rosický na dotazy sportovních fotbalových novinářů, které byly zaměřeny na sparťanský kádr, ohledně přestupových plánů, na zdravotní stav hráčů a na čem musí tým pod vedením trenéra Václava Jílka usilovně pracovat.

„Václav Kadlec a Filip Panák jsou nadále v rehabilitaci, oba sice běhají, ale uvidíme teprve v dalších týdnech, jak jejich těla budou reagovat na zvýšenou tréninkovou zátěž. Václav Drchal je na hřišti s balonem, chybí mu ale poslední vyšetření, které proběhne v polovině ledna. Očekáváme, že vše dopadne dobře a připojí se k týmu do plného tréninku. Bořek je také na hřišti, je v tréninkovém procesu. Samozřejmě sám, ale běhá už s míčem. I u něj uvidíme, jak bude reagovat na zátěž, sprinty a změny směrů. Předpoklad je, že by na soustředění ve Španělsku mohl už částečně trénovat s týmem. Takový je plán. Musíme ale dál monitorovat jeho tělo a reakci. Přejeme si ho mít zpátky, týmu by hrozně pomohl, ukázal by mladým klukům, jak se připravuje profesionál, jak všechno dělat správně. Není s námi Tal Ben Chaim, který podstoupí artroskopii v Izraeli, následně se co nejrychleji vrátí rehabilitovat do Prahy,“ řekl Rosický.

„ Přípravu začínají s námi mladí hráči Fortelný a Polidar, které chceme poznat. Počítáme s nimi do budoucna, trenéři je chtějí poznat osobně. Je tu i Adam Karabec, který je velmi talentovaný a jeho vzestup je hodně vidět. Veškeré důležité posuny zvládal skvěle. Máme nedávnou zkušenost s Adamem Hložkem, takže bychom se nezlobili, kdyby se uchytil podobnou cestou. Ale uvidíme, jak to Adam bude zvládat,“ informoval Rosucký.

„Hložek byl v A týmu o něco dřív, proto mohl na jaře už hrát stabilně. Karabec na podzim párkrát s námi trénoval, teď jde poprvé do přípravy od začátku. Tak mu dáváme vekou příležitost, byl bych rád, aby ji plně využil.  Je to strašně mladý kluk, takže nemám obavu, jak to zvládne fotbalově, spíš jak to zvládne fyzicky. Musíme být prostě opatrní a jeho progres pečlivě monitorovat,“ dodal Rosický.

„Spoustu věcí jsme si analyzovali, v čem se můžeme zlepšit. Začátek přípravy bude víc fyzický, než to bylo v létě, kdy bylo méně času. Velký důraz bude na fyzickou připravenost, v současném fotbale je to totiž nutnost. Doufám, že se to povede a hráči budou mít velký prospěch v pozdější části sezony. Stávající kádr dobře vypadá, přesto to neznamená, že jsme s tím spokojeni. Na některých věcech pracujeme delší dobu, takže v kádru bude pohyb. Už jsem avizoval, že ty změny nebudou velké. Potřebujeme doplnit některá hráčská místa, hlavní je, aby trenér dál zlepšoval tým, zároveň pracoval na systému a organizaci hry. Víme, ve kterých věcech se musíme rozhodně zlepšit.  Je hodně důležité, abychom měli mnohem větší tlak na míč, nejen na polovině soupeře, ale i v defenzivnějším postavení. V dnešním fotbale je to velice důležitý atribut, ve kterém máme velké rezervy,“ řekl k přípravě Rosický.

„Trenér Jílek měl dost času na to, aby poznal celý tým. S mužstvem je půlroku, sestava se z větší části vykrystalizovala. Ale teď začíná příprava, je čas, kdy musí hráči trenéra přesvědčit, že mají nadále jeho důvěru i u těch, kteří nehráli, že dostanou víc šancí,“ upřesnil Rosický.

„V létě přišlo hodně hráčů a my jim musíme dát šanci, aby dokázali, jestli mohou tady u nás hrát nebo ne. Přesto neznamená, že vyřeší naše problémy. Pro mě je zejména důležitá kontinuita týmu, aby mohli dál spolu růst a ukázali, že Spartě hodně pomohou. Někteří hráči budou bojovat o novou smlouvu, nebo nás opustí v létě. Uvidíme, co se stane v přestupním termínu. Poprvé za dobu, co jsem ve funkci, je o naše mladé a mladší hráče hodně, zájem ze zahraničí, cesta, kterou jdeme, je správná. Přestože nehrajeme poháry, zahraniční kluby se neustále ptají, zejména na naše mladší hráče. Je hodně znát, že hráči jako Hašek, Hložek, Sáček rostou a neustále se zlepšují. Co se týče Lukáše Huška, jsme s Leicesterem dlouhodobě v jednání, mělo by to dopadnout dobře. Do přípravy s áčkem se nepřipojí, jeho cesta povede přes B-tým. Je to velice zajímavý hráč do budoucna, pro nás je zajímavý i mládežnický reprezentant Caufriez, kterého neustále sledujeme,“ řekl sportovní ředitel Sparty.

Co se týká Martina Haška, měli jsme poptávku od maďarského Ferencvarose, je to velmi zajímavý hráč, první půlrok po přestupu se ještě rozkoukával, druhý už udělal velký herní progres, to se týká statistik nebo herního chování. Má určitě na to, aby se o něj zajímaly další zahraniční kluby. Teď na něj nabídku nemáme.

David Moberg Karlsson říkal, že se těší na novou sezonu, snad to myslí vážně. Musíme na něm neustále pracovat, aby se vrátil do dobré formy, kterou měl na jaře. Ten půlrok byl pro nás i pro něho velkým zklamáním, přesto schopnosti jednoznačně má, takže se musíme snažit, ho opět oživit.

Michal Sáček na postu pravého obránce. Svou roli tam zvládl výborně Michal Sáček, ale pro mě je to pořád záložník. U něj je velká výhoda, že může hrát víc pozic, což dokazuje jeho herní inteligenci a tím může mít velkou hodnotu pro zahraniční kluby. Má velkou přednost, která v Česku není k vidění, tempo a driblink, což může využít na všech herních postech. Odehrál všechny zápasy, vyhnul se zraněním.

Na Lukáše Štetinu, Ondřeje Zahustela a Semiha Kaya zatím nabídky nemáme, zájem je o naše mladší hráče.

U Guélor Kanga jsme zatím nejednali k prodloužení smlouvy ani prodeji. Má smlouvu do léta, ale bude s námi pokračovat na jaře. Uvidíme, jak to dopadne, může to mít další vývoj.

Co se týká Georges Mandjecka, to je podobné, zatím od nás nemá nabídku na prodloužení smlouvy. Ale bude jednání a uvidíme, jak to dopadne.

V průběhu ledna odehrají sparťané tři přípravná utkání v Tréninkovém centru na Strahově. Koncem měsíce se tým přesune na soustředění do španělské Marbelly, kde odehraje další přípravná utkání včetně generálky na jarní část sezony.

Program:

AC Sparta Praha – SK Dynamo České Budějovice , sobota 18.1. od 11:00, Tréninkové centrum Strahov 

AC Sparta Praha – FC Vysočina Jihlava – středa 22.1. od 13:00, Tréninkové centrum Strahov 

AC Sparta Praha – FK Ústí nad Labem – sobota 25.1. od 11:00, Tréninkové centrum Strahov 

Soustředění, Marbella Španělsko: od 27.1. do 7.2. Přípravné zápasy v rámci soustředění, včetně generálky před jarní části ligy. 

Sparta se po 21 letech opět účastní zimního turnaje Tipsport ligy. Základem bude sparťanský B-tým, který povede trenér Václav Kotal, který bude mít v jednotlivých utkáních k dispozici některé hráče A týmu. První zápas odehrají junioři ve středu 8. ledna.

Program Sparty v zimní Tipsport lize:

AC Sparta Praha – FK Varnsdorf – středa 8.1. od 10:30, Mladá Boleslav 

FK Mladá Boleslav – AC Sparta Praha B – neděle 12.1. od 13:00, Mladá Boleslav 

 AC Sparta Praha B – FC Hradec Králové – úterý 21.1. od 10:30, Mladá Boleslav.

Čtsa, kc, audio, foto,