Smutné loučení juniorů: prohra se Švédy 0:5!

Už 14 roků čeká náš hokej na výrazný úspěch mladých hráčů. Mistrovství světa juniorů do 20 let v Ostravě a v Třinci ukázalo, jak v této kategorii zaostáváme, především za Kanaďany, Švédy, Rusy, Finy a Američany. Po jediném vítězství skončí čeští junioři na sedmém místě, opakuje se nelichotivé umístění z předchozího  světového šampionátu.

Čtvrteční zápas čtvrtfinále se Švédy byl smutnou tečkou našeho týmu na mistrovství. Prohra 0:5  mohla být ještě vyšší, v závěru střetnutí při dlouhé přesilovce, soupeř víc kombinoval než střílel, nepustil naše hráče z obranného pásma, další góly už nestřílel. S výsledkem už byl spokojen,

Švédové prokázali své kvality, byli lepší ve všech herních činnostech. Už léta se ve Švédsku výborně pracuje s mládeží, nejen v klubech, ale i ve speciálních školách. Je otázka, kdy u nás nastane zlepšení.  Co je třeba dělat, abychom  byli konkurence schopni, se hodně v hokejovém hnutí diskutuje, zlepšují se podmínky pro mládež, ale výsledky zatím na mezinárodním poli nejsou.

Náš tým pouze ve dvou utkáních, s Ruskem a USA, hrál dobře. V ostatních zápasech vždy tahal za kratší konec a nedisciplinovaností hráčů, kteří dost faulovali, kdy neměli, se český tým stal nejtrestanější. Jediný z deseti týmů inkasoval dva pětiminutové tresty s vyloučením do konce utkání. 

Hra našich chlapců byla málo produktivní, útočníci dávali málo gólů, nejlepším střelcem byl obránce Zábranský se třemi góly. Nejsme daleko od pravdy, že tento soubor byl jedním z nejslabších za posledních pět let!

Česko – Švédsko 0:5 (0:2, 0:1, 0:2)

Branky: 14. a 21. min. Höglander, 16. H. Gustafsson,45.Söderström,  51. D.Gustafsson. Rozhodčí: Lawrence (Kan.), Morozov (Rus.) –  Huseby (Kan), Šalagin (Rus.). Vyloučení: 1:5, navíc Klikorka 5 minut a do konce utkání, Využití: 0:2. Diváci: 8 693 (vyprodáno).

Česko: Dostál – Zábranský, Klikorka, Kubíček, Kučeřík, Haš, Dajčar – Teplý, Šír, Myšák – Pytlík, Střondala, Plášek –  Raška,Čajka, Blůmel – Pekař, Pavel, Šik. Trenér Varaďa.

Další výsledky čtvrtfinálových zápasů:

Kanada – Slovensko 6:1 (1:0, 4:0,1:1),  Rusko – Švýcarsko 3:1 (0:0, 3:1, 0:0),  Finsko – USA 1:0 (0:0, 0:0, 1:0).

O záchranu:

Německo -Kazachstán 4:0 (0:0,2:0,2:0).

Semifinále:

Švédsko – Rusko,  Kanada – Finsko.

ČTSA (ph), foto: www.sportovnizurnal.cz