Slávistická podzimní vítězná tečka!

V  posledním podzimním 20. kole Fortuna:liga  v Edenu fotbalisté Slavie dominovali. Před více než 16 tisíci diváky přesvědčivě zvítězili 4:1. 

Štika soutěže, českobudějovické Dynamo, které v předchozích osmi utkáních sedmkrát vyhrálo a remizovalo na  Spartě, tentokrát  nezachytilo mohutný nástup domácího týmu.  Po půlhodině prohrávalo už  0:3 a  jen zásluhou několika výborných zásahů čtyřicetiletého brankáře Drobného neprohrávalo v prvním poločase větším rozdílem. Patrná byla absence  stopera Sivoka, který musel stát po čtyřech žlutých kartách.

Po přestávce už Slavia  nevkládalo do ofenzívy tolik sil a dovolila Dynamu častěji útočit. A hned při první akci před brankou Slavie se hosté  dočkali.  Po nepřehledné situaci se dostal k  míči nabíhající Ekpai a nedal Kolářovi šanci. Byla to vůbec první střela hostů, která smiřovala do branky. 

Dvoubrankový rozdíl  trval pouze sedm minut. Po akci Traorého, který přesně nacentroval do pokutového území se z voleje trefil do sítě Škoda. Byla to nejhezší akce zápasu. Škoda, který  se často do základní sestavy nedostával, v neděli opět prokázal, že je stále platný koncový hráč. Už jeho první gól hlavou byla parádní.

Za stavu 4:1 úroveň zápasu poklesla. Trenér Slavie dával šanci v poslední čtvrthodině hráčům, kteří na podzim  byli náhradníky.  Ubývalo  pohledných akcí,  bylo méně  rušných situací před brankami   a vzruch teprve nastal po konci utkání při děkovačce slávistů.

Diváci právem tleskali domácím hráčů, kteří z dvaceti zápasů na podzim vyhráli 17 a třikrát remizovali při skóre 45:4. Před  druhou Plzní mají náskok 16 bodů!

„Výsledek 4:1 je sice výborná, ale musím dobře ocenit Budějovice za to, jakou cestou jdou. Ukázaly to u nás, v útočné fázi, kdy mají hodně zajímavé a moderní věci. Nám zápas celkově sednul, oni jsou ale oživení ligy, kéž by bylo více týmů, které hrají takovým stylem. Že to dopadlo naší výhrou, způsobila naše herní kvalita, i jejich přičiněním se ale hrál strašně zajímavý fotbal. My jsme do utkání dobře vstoupili, už první poločas byl z naší stránky skvělý, dali jsme tři góly. Hřiště bylo výborně připravené a měli jsme skvělý pohyb. První poločas zasluhuje největší možné uznání,“ zhodnotil po zápase trenér Jindřich Trpišovský.   

„Vstup do druhé půle jsme ale nezachytili, ztráceli jsme míče a dostali jsme gól, pomohla nám následná krásná akce na 4:1. Celkově to je zasloužené vítězství, ale byl to krásný zápas, na všech postech jsme byli hodně kvalitní. Představoval bych si, aby nám to takhle doma sedlo častěji. Další fantastická věc je návštěva a skvělá atmosféra. Čtyřicet minut před zápasem bylo na tribuně tisíce lidí. Obrovská poklona pro fanoušky, kteří přišli v tomhle počtu, kulisa byla úžasná. Chceme jim poděkovat za celý rok, jak nám ve všech zápasech bez rozdílu fandí. Není to jen nějaká fráze, kluci v kabině o tom hodně mluví. Jsem rád za to, jak celý podzim proběhl, ale to, co předvádí někdy kluci na hřišti, předvádí fanoušci celou dobu,” dodal kouč Trpišovský.

„Věděli jsme, že nás čeká strašně těžký soupeř. I tak jsme se chtěli pokusit natáhnout tu naši sérii, která byla velmi úspěšná. Bohužel proti nám stál protivník, který měl obrovskou kvalitu a první poločas byl jednoznačně lepší. Nevstoupili jsme do zápasu dobře, byli jsme zakřiknutí, hráli jsme zbytečně ustrašeně. Slavia nás za to potrestala, dostala se do vedení 3:0 a pak už se s tím zápasem dalo těžko něco dělat. O poločase jsme kluky nabádali, abychom ten druhý poločas odehráli rozhodně líp, abychom si nepokazili celou sezonu. Chtěli jsme přidat v agresivitě, což se nám v druhém poločase dařilo. Zlepšili jsme se, dali jsme i branku, ale i tak jsme na víc neměli. Slavia hrála výborně, celou sezonu dělala výbornou reklamu českému fotbalu,“ hodnotil utkání David Horejš trenér Dynama.

SK Slavia Praha -SK  Dynamo Č. Budějovice 4:1 (3:0)

Branky:  13. a 58.min. Škoda, 19. Coufal, 28. Masopust – 52. Ekpai. Rozhodčí: Franěk – Vlček, Mojžíš. ŽK: Drobný, Ekpai, Havelka. Diváci: 16 214.

Slavia: Kolář – Coufal, Takács, Kúdela, Bořil (76. Holeš) – Souček, Traoré ( 72. Hora) – Masopust ( 79. Hilál), Ševčík, Provod – Škoda. Trenér: Trpišovský.

Dynamo:  Drobný –  Ekpai,  Havel, Kladrubský, Novák – Havelka (77. Kulhánek), Čavoš (81. Táborský) – Brandner (69.Mršič),  Javorek, Schranz – Ledecký. Trenér: Horejš.

Čtsa, ph., kc., audio, foto: www.dynamocb.cz