Atlet roku zná elitní desítku!

V sobotu 9. listopadu proběhne v hotelu Ambassador – Zlatá Husa galavečer při příležitosti vyhlášení 57. ročníku ankety Českého atletického svazu „Atlet Roku 2019“. Odhalujeme desítku kandidátů, mezi kterými se rozhodne o královi či královně uplynulé atletické sezóny.

V letošní desítce Atleta roku figurují chodkyně Anežka Drahotová, překážkáři Zuzana Hejnová a Vít Müller, oštěpaři Nikola Ogrodníková, Irena Šedivá, Barbora Špotáková a Jakub Vadlejch, mílař Filip Sasínek, koulař Tomáš Staněk a čtvrtkařka Lada Vondrová.

Anežka Drahotová

Chodkyně Anežka Drahotová zahájila sezónu ve svém oblíbeném švýcarském Luganu, kde obsadila třetí příčku v sezónním maximu 1:34.27. Začátkem července odcestovala na univerziádu do italské Neapole, kde si v parném počasí došla pro bronzovou medaili. Ještě složitější podmínky pak čekaly svěřenkyni trenéra Ivo Pitáka na mistrovství světa v Dauhá. V extrémním klimatu skončila ve světové konkurenci na devatenáctém místě.

Zuzana Hejnová

Překážkářka Zuzana Hejnová se v průběhu sezóny mohla pyšnit vyrovnanou, a hlavně špičkovou výkonností. Pravidelně se umisťovala na předních příčkách při mítincích Diamantové ligy. V Londýně a Lausanne byla druhá. V Římě a Monaku finišovala na třetí pozici. Na mistrovství Evropy družstev v Bydhošti potvrdila roli jedné z hlavních reprezentačních opor a na konto českého týmu připsala plný počet bodů. V závěru sezóny ji pak čekaly dva vrcholy. Tím prvním bylo finále Diamantové ligy v Curychu, kde si doběhla pro čtvrté místo. Její úsilí pak směřovalo hlavně ke světovému šampionátu v Dauhá. V samotném finálovém závodě, ve kterém padl světový i rekord, obsadila pátou příčku, což bylo společně s oštěpařem Jakubem Vadlejchem nejlepší umístění české výpravy na MS v katarské metropoli.

Vít Müller

Překážkář Vít Müller měl skutečně dlouhou sezónu, kterou zahájil již na Světovém poháru štafet v japonské Jokohamě, kde se naší sestavě čtvrtkařů podařilo vybojovat účast na mistrovství světa. Svěřenci trenéra Jiřího Kmínka se dařilo i individuálně. Na univerziádě v Neapoli postoupil do finále, kde obsadil osmé místo. Na mistrovství Evropy družstev v Bydhošti si zaběhl nový osobní rekord 49.36, kterým se zařadil na páté místo českých historických tabulek a díky tomuto výkonu se podíval i na mistrovství světa. Při své premiéře na tomto podniku se pak rozhodně neztratil, když dokázal postoupit do semifinále. Na trati 400 metrů překážek dokázal letos hned pětkrát stlačit svůj čas pod 50 vteřin. Mimo to byl nedílnou součástí všech reprezentačních čtvrtkařských štafetových výběrů. Nechyběl v sestavách na světovém štafetovém poháru, univerziádě, mistrovství Evropy družstev ani na mistrovství světa.

Nikola Ogrodníková

Oštěpařka Nikola Ogrodníková měla po zisku stříbrné medaile na loňském mistrovství Evropy a ocenění Atlet roku 2018 v letošní sezóně nelehkou úlohu. Té se však zhostila se ctí. Hned při jednom ze svých prvních startu v německém Offenburgu si hodila nové kariérní maximum 67.40, což je výkon, který ji řadí na třetí místo letošních světových tabulek. Pravidelně bodovala na mítincích Diamantové ligy, čímž si zajistila účast v curyšském finále, kde dosáhla na třetí příčku, a to je nejvyšší umístění českého atleta v tomto ročníku diamantového seriálu. V Dauhá si pak připsala svou první finálovou účast na mistrovství světa. Nakonec z toho byla jedenáctá pozice.

Filip Sasínek

Mílař Filip Sasínek se blýskl zejména v halové sezóně, kdy skončil na halovém evropském šampionátu ve skotském Glasgow těsně pod stupni vítězů na čtvrtém místě. Pod otevřeným nebem zaostal svým sezónním maximem z Bernu 3:36.83 jen těsně za osobním rekordem. Tímto časem si řekl o pozvánku na mistrovství světa. Při jeho první účasti mezi světovou elitou se do semifinále neprobil.  

Tomáš Staněk

Koulař Tomáš Staněk absolvoval v průběhu letošní halové sezóny pouze dva závody. Jedním z nich však bylo halové mistrovství Evropy v Glasgow, kde vybojoval v silné konkurenci bronzovou medaili. Jednalo se už o jeho třetí cenný kov z halového vrcholu v řadě. Stejnou medaili získal před rokem na HMS v Birminghamu a na předešlém HME v Bělehradě 2017 vystoupal na stříbrný stupínek. Během letní sezóny byl pravidelným účastníkem Diamantové ligy a v nesmírně kvalitním bruselském finálovém závodě obsadil desátou příčku. Na mistrovství světa v Dauhá byl pak účastníkem nejkvalitnějšího koulařského klání historie a jeho úsilí v něm stačilo na desáté místo.

Irena Šedivá

Oštěpařka Irena Šedivá byla překvapením loňské sezóny, když si z berlínského evropského šampionátu odvezla sedmé místo. V té letošní několikrát prokázala, že se umí parádně připravit na vrcholné závody a nejlepší výkony předvádí, když závodí za český tým. Bylo tomu tak na Evropských hrách v Minsku i na mistrovství Evropy družstev v Bydhošti, kde skončila třetí v novém osobním rekordu 61.37, čímž momentálně figuruje na pátém místě českých historických statistik. Hned v pěti závodech poslala svůj oštěp za šedesát metrů a výjimkou nebyla ani kvalifikace na mistrovství světa v Dauhá, kde si po evropském finále připsala účast i v tom světovém. Při své premiéře na světovém šampionátu skončila dvanáctá.

Barbora Špotáková

Další oštěpařskou zástupkyní v elitní desítce je Barbora Špotáková. Legenda své disciplíny letos prožila návrat po své druhé mateřské pauze. Hned při prvním startu zaznamenala v Kolíně své sezónní maximum 63.85. V rámci Diamantové ligy se jí nejvíce zadařilo v Lausanne, kde skončila třetí a v curyšském finále pak obsadila páté místo. Na mistrovství světa obhajovala zlato z Londýna. To se jí sice nepodařilo, ale ve vyrovnaném finále obsadila solidní devátou příčku.

Jakub Vadlejch

Jediným zástupcem českého mužského oštěpu v TOP 10 je Jakub Vadlejch. Také on se pravidelně zúčastňoval mítinků Diamantové ligy. Nejlepšího umístění dosáhl v Birminghamu, kde zaznamenal svůj nejdelší hod sezóny 85.78 a byl druhý. Finále „Diamantovky“ se konalo v jeho oblíbeném Curychu, kde se již dvakrát radoval ze zisku diamantové trofeje. Tentokrát si vyházel šesté místo. Ve finále mistrovství světa sice nezopakoval svůj stříbrný úspěch z Londýna, nicméně jeho konečná pátá příčka byla společně se Zuzanou Hejnovou nejlepším umístěním české výpravy na globálním atletickém vrcholu sezóny.

Lada Vondrová

Čtvrtkařka Lada Vondrová letos opět prokázala, že je univerzální běžkyní, která rozhodně nešetří svými starty. Již v hale si zazávodila na HME v Glasgow. Jedním z jejích venkovních vrcholů pak bylo mistrovství Evropy do 22 let ve švédském Gävle, kde zvolila velmi náročnou kombinaci hladké a překážkové čtvrtky a poradila si s ní bravurně. Ve finále na 400 metrů si doběhla pro svou první velkou medaili, když nestačila pouze na jedinou soupeřku a vystoupala na stříbrný stupínek. Jen o necelých 24 hodin později pak finišovala ve finále čtvrtky překážek na šestém místě. Nové kariérní maximum si zaběhla při zisku svého prvního titulu mistryně republiky v Brně, kde zvládla jeden okruh za 51.71, čímž zároveň splnila limit na mistrovství světa. Srdnatě pak bojovala také na světovém šampionátu v Dauhá, kde se jí při premiéře na MS podařilo postoupit do semifinále. Vondrová byla také jednou z hlavních opor smíšené štafety na 4×400 metrů jak na Evropských hrách v Minsku, tak i na mistrovství světa.

Samotný slavnostní galavečer proběhne v pražském hotelu Ambassador – Zlatá husa v sobotu 9. listopadu od 21:30 hod, kdy také tradičně odstartuje na ČT 1 přímý přenos z této události.

Umístění od 11. místa

11.         Kristina Mäki  163
12.         4×100 muži    129
13.         Marcela Joglová 115
14.         Simona Vrzalová 108
15.         Amálie Švábíková 104
16.         Barbora Havlíčková 100
17.         Michaela Hrubá 92
18.         Michal Forejt  86
19.         Jan Veleba  85
20.         Barbora Malíková  59
21.         Jakub Forejt  46
22.         Matěj Krsek   35
23.         4×400 junioři 12
24.         4×400 muži 10
25.         Jan Friš  7
26.         Jakub Holuša 6
27.         Jan Tesař   4
28.         družstvo vrchařek   3
29.         4×400 mix   3
30.         Radek Brunner 2
30.         Radka Churáňová 2
30.         Diana Mezuliáníková 2
30.         Moira Stewartová  2
30.         Nikol Tabačková 2
35.         Radek Juška 1

Petr Jelínek, Oddělení komunikace ČAS,