Vlastní gól rozhodl o prohře Slavie!

Vyprodané hlediště v Edenu vidělo v pozdním středečním večeru vynikající výkon fotbalistů Slavie s obrovským nasazením proti opěvované Barceloně.  Sice prohráli 1:2, ale měli dost šancí, aby zápas skončil  aspoň nerozhodně.

Proměňování gólových  situací je v zápasech Ligy mistrů alfou, omegou, ale nebylo to jen tentokrát proti španělskému týmu, ale také v předchozích utkáních s Interem Milán a Borusií Dortmund.  Zejména gólovky  Zeleného a Olayinky v prvním poločase měli skončit v síti. Je zřejmé, že zápas se mohl  vyvíjet  jinak. 

23.10.2019 SK Slavia Praha vs FC Barcelona Champions League Photo by CPA

Bylo obdivuhodné jak se červenobílí, po Messiho brance už ve 3. minutě, dovedli sebrat, jak po 20 minutách začali Barceloně zatápět. Do šaten však šli s gólovým mankem. Jenže, jak se mají střílet góly, musel spoluhráčům ukázat obránce Bořil. Pronikl do soupeřova pokutového území, naběhl si Masopustovu přesnou přihrávku a bombou poslal míč do sítě. Napodobil tak situaci proti Kluži, kdy šlo o postup do základní skupiny Ligy mistrů.

Po sedmi minutách od vyrovnávací branky potkalo Slavii to nejhorší. Odešli ze hřiště poraženi vlastním gólem Olayinky. Od  něho se odrazila střela Suaréze za záda brankáře Koláře. Ani po této patálii  se slávisté nevzdali. Vrhali se  do útoku s rizikem, že nechají Barceloně dost prostoru do brejků  To se také třikrát stalo, vždy u toho byl  Messi, kterého však vychytal  Kolář.

V závěru zápasu v pětiminutovém prodloužení  vyvrcholila slávistická ofenzíva, barcelonští obránci však odolávali,  skákali do střel. Hlavně blokovali tvrdou střelu střídajícího Hušbauera  a brankář Ter Steger chytil hlavičku Olayinku na  brankové čáře.

Slávisté si za svůj výkon zasloužili potlesk diváků. Opět dokázali, že nemají respekt z věhlasných soupeřů, nedovolili Barceloně diktovat hru, sami byli velice iniciativní, jejich fyzická kondice je obdivuhodná. Jen to koření fotbalu, góly, to chybělo. V Edenu se stále hledá střelec, proto zatím ze tří zápasů ve skupině mají slávisté jen bod a dvě vstřelené branky.

Barcelona, se třemi Španěly v základní sestavě,  je kompaktní tým, jehož síla v útoku se neprojevila tak výrazně jako  v jiných utkáních. Suaréz  a Griezmann, který byl ve druhém poločase střídán, neoslnili. Jedině Messi prokázal své kvality. S míčem to opravdu umí a kolikrát zamotal slávistickým obráncům hlavu.  Obraně a brankáři a také  nepřesné mušce slávistů, může španělský tým vděčit, že udržel těsné vítězství.

SK Slavia Praha – FC Barcelona 1:2 (0:1)

Branky: 50. min Bořil – 3. Messi, 57. Olayinka vlastní. Rozhodčí: Madden, Stewart, Roome (vš. Skotsko). ŽK: Bořil, Ševčík, Masopust, Olayinka –  Alba. Diváci: 19 170 (vyprodáno).

Slavia: Kolář – Coufal, Kúdela, Hovorka, Bořil – Souček, Ševčík-  Masopust (76. van Buren), Stanciu ( 76. Hušbauer), Zelený (46. Tecl) – Olayinka. Trenér Trpišovský.

Barcelona: Ter Steger –  Semedo, Piqué, Langlet, Alba – Arthur (84. Rakitič) Busquets (78. Vidal), de Jong – Messi, Suaréz, Griezmann (69. Dembelé), Trenér Valverde.

Trenér Slavie Jindřich Trpišovský po zápase zdůraznil, že je na hráče hrdý.

„Podali jsme výborný výkon s velkým rizikem, jinak bychom se do šancí nedostávali. Bohužel kýžené góly z nich nedáváme. Když budeme ve všech zápasech mít takový herní projev jako dosud, bude to pro mě zadostiučinění. Vidět Piquého, jak skáče do střel, byl pro mě zážitek. Myslím, že nakonec byla Barcelona ráda, že v závěru zápasu ubránila vítězství.“

Ernesto Valverde, trenér Barcelony byl na tiskové konferenci pod palbou španělských novinářů. Mimo jiné byl dotaz, proč neměl tým zápas pod kontrolou.

„Z prostého důvodu, nám to soupeř nedovolil. Slavia, jak jsem už říkal před utkáním je silný tým s dokonalou kondicí. Často nás přehrávala ve středu hřiště a byly úseky, kdy jsme byli zatlačeni do defenzívy. Měla dobré šance, pro nás bylo štěstím, že je neproměňovala. Ale i my jsme měli ve druhém poločase za stavu 2:1 situace, které byly gólové. Překvapilo mě u Messiho, že z nich nepřidal další gól. Nejdůležitější pro mě je vítězství.“

Názor kapitána Slavie Tomáše Součka, který s Hovorkou a Bořilem patřil k nejlepším hráčům: “ Bohužel zase jsme skončili bez bodu po výkonu, který měl výborné parametry. Ovšem na jeden gól se s takovým soupeřem, jakým je Barcelona, se nedá vyhrávat. Zklamání je velké, těžko se mi zápas hodnotí. Lituji, že jsme víc nepotěšili báječné fanoušky.“

Brankář Ondřej Kolář, Jan Bořil po utkání:

Čtsa, ph., audio, foto: www.sportovnizurnal.cz