Sparta vyhrála nad Karvinou hattrickem Kozáka!

Sparta si před reprezentační přestávkou poradila ve 12. kole FORTUNA:LIGY s Karvinou, kterou trénuje na postu hlavního trenéra František Straka, legenda letenského klubu. Sparťané vyhráli po výborném výkonu zaslouženě 4:0. Hattrick zařídil útočník Libor Kozák, vítězný výsledek upravil Kanga.

Trenér Václav Jílek nominoval od začátku zápasu do základní sestavy, poprvé Martina Graicira, který nahradil Srdjana Plavšiće. Z důvodu zdravotních problémů Semiha Kayi se představila v zápase nová stoperská dvojice Dávid Hancko – David Lischka.

Už v šesté minutě kopala Sparta dva rohové kopy Kangem, první hosté odvrátili, druhý se snažil z malého vápna poslat do sítě Kozák, ale těsně minul levou tyč.

Po třech minutách kopala Sparta třetí roh zápasu, jenže střelu Kozáka z voleje tečoval v dobré pozici domácí obránce David Lischka, která skončila vysoko nad brankou.

Na druhé straně v jedenácté minutě udělal při rozehrávce Martin Frýdek chybu, to využil únikem Ba Loua. Ale jeho šanci zlikvidoval na hranici velkého vápna vyběhnuvší brankář Heča.

V patnácté minutě po rychlém přenesení hry a přesné přihrávce se uvolnil na levé straně přes obránce Trávník a nádherným centrem našel za obranou Hložka, který tečoval míč na Kozáka. Ten poslal v pádu míč podél brankáře do branky a zároveň otevřel skóre zápasu 1:0.

Další šanci si vypracovali sparťané po dvou minutách, kdy se Frýdek uvolnil z pravé strany do vápna, přihrál míč Hložkovi, jehož špatně kopnutá střela proletěla mimo branku.

Po půlhodině hry dostala Sparta moravského soupeře pod tlak, takže měli hosté hodně problémů a starostí, aby zlikvidovali nebezpečné centry z obou stran hříště. Akorát snaha a střela Frýdka ze šestnáctky mohla navýšit vedení, ale byla hodně nepřesná, neboť přestřelil branku.

V závěru si Sparta jednobrankové vedení uhlídala a slezský tým do žádné gólově nepustila.

Hned v úvodu druhého poločasu se radovali sparťané podruhé, kdy Kozák dostal přihrávku od Kangy za hostující obranu, levou nohou si perfektně obhodil brankáře Karviné a skóroval, nejdříve hlavní sudí branku neuznali, jenže po zhlédnutí videa, gól po protestech soupeře nakonec platil.

Následně za osm minut si Libor Kozák připsal ve Spartě první hattrick, kdy Lischka vybojoval na polovině soupeře míč, který přihrál volnému Hložkovi. Ten se rychle přesunul do vápna, následně našel před prázdnou branku Kozáka, který nezaváhal a potřetí se radoval z třetího gólu, možná, že se bude v dalších zápasech střelecky prosazovat, což by trenér a hráči přivítali.

V 61. minutě fauloval na polovině hřiště Petráň, obdržel po dvou žlutých kartách od sudího Fraňka červenou kartu a musel předčasně pod sprchu, hosté dohrávali utkání o deseti hráčích.

V 73. minutě si Sparta vypracovala dvě velké gólové šance, nejprve se uvolnil přes tři obránce střídající Tetteh, ale jeho střelecký pokus zblízka, brankář Hrdlička vyrazil. Následně se trefil Trávník technickou střelou do břevna.

Sparta měla v následujících minutách hru pod kontrolou, zároveň se dostala do několika šancí, jednu z nich mohl v 77. minutě z rohového kopu hlavou proměnit Hložek, ale trefil podruhé břevno.

Ze čtvrtého gólu se radovala Sparta v 85.minutě, zásluhou Tetteho, který tvrdě vybojoval v polovině hřiště míč, přihrál ho Kangovi, který se nádhernou a přesnou střelou z velkého vápna trefil k tyči a tak upravil konečné skóre zápasu na 4:0.

Výhru Sparty ocenili domácí fanoušci a diváci hráčům po zápase, v rámci děkovačky, bouřlivým potleskem a hlasitými ovacemi.  

„Po porážce v minulém kole v Plzni, kde jsme hráli dobře, nebyl dnešní zápas z naší strany vůbec špatný. Měl jsem pocit, že jsou hráči opět jako jeden celek, vypracovali jsme si několik brankových šancí. Jsme spokojeni, že jsme dokázali po dvou porážkách vyhrát. Karvinou jsme chtěli v prvním poločase dostat pod tlak a zároveň si vytvářet více šancí, to se dle našich představ nenaplnilo, přesto Libor Kozák jednu hezkou akci proměnil. Připsal si na Letné první hattrick, takže je to pro něho velká satisfakce, vidíme, jaký výkon v průběhu zápasu odevzdá a jak se mu v předešlých zápasech moc nedařilo. Jsem přesvědčen, že to bude pro něho důležitý impulz, zároveň pro tým, takže to bude v dalších zápasech snad opakovat. Zároveň musím poděkovat hráčům za předvedený výkon, fanouškům a divákům po podporu,“ zhodnotil trenér Sparty Václav Jílek.

Libor Kozák po utkání:

„Sparta vyhrála dneska zaslouženě, zejména nám dala velkou lekci z efektivity. Přesto jsme sehráli velice dobrý první poločas. Mrzí mě hodně naše chyby, které jsme v průběhu udělali. Kdyby dal Gigli za stavu 0:0 z brejku gól, tak by se zápas možná vyvíjel úplně jinak. Nejvíc mě mrzí, ale začátky poločasů, kdy jsme dvakrát zbytečně chybovali a tak nás Sparta potrestala. Po vyloučení Petráně jsme hráli v oslabení, následně nás Sparta přehrávala a výhru si pohlídala,“ řekl František Straka trenér Karviné.

Matúš Čonka po utkání:

AC Sparta Praha – MFK Karviná 4:0 (1:0)

Branky: 14., 51. a 59. Kozák, 85. Kanga. Rozhodčí: Franěk – Vlasjuk, Koval. ŽK: Hancko, Kanga, Sáček, Hašek – Rundič, Petráň, Marek Hanousek. ČK: 61. Petráň. Diváci: 7181.

Sparta: Heča – Sáček, Hancko, Lischka, Frýdek – Graiciar (75. Plavšič), Trávník, Kanga, Hašek, Hložek (80. Vindheim) – Kozák (69. Tetteh). Trenér: Jílek.

Karviná: Hrdlička – Ndefe (46, Putyera), Kouřil, Rundič, Čonka – Lingr (88. Moravec), Smrž, Marek Hanousek, Ba Loua – Petkov (79. Bukata), Petráň. Trenér: Straka.

Čtsa, kc, audio, foto: Steinbergerova,