Ztratila další tři body!

Sparta opět své fanoušky a příznivce po pražském neúspěšném derby zklamala, v 11. kole FORTUNA:LIGY na hřišti plzeňské Viktorie po hrubé chybě obrany, prohrála 0:1. Autorem vítězného gólu byl Michael Krmenčík, který věnoval výhru své dceři, která se dnes narodila. Sparta se sice snažila aspoň o vyrovnání, ale snaha se nakonec neprosadila.

Trenér Sparty Václav Jílek se rozhodl oproti derby, nominovat do základní sestavy Srdjana Plavšiće, na post středního záložníka Martina Haška a další Martin Frýdek nastoupil na levém kraji obrany. Chyběl zraněný Mandjeck a Benjamin Tetteh, jeho potrestala disciplinární komise FAČRU zákazem startu v ligové soutěži, po červené kartě v derby.

Naopak domácí trenér Pavel Vrba žádné změny neudělal, takže ponechal vítěznou základní sestavu z minulého kola na hřišti budějovického Dynama.  

Hned v úvodu ve druhé minutě zahrozili Viktoriáni po centru z levé strany do vápna na Kovaříka, ten našel volného Procházku, ale jeho následná střela, proletěla vedle tyče.  

V následujících několika minutách se oba týmy do žádné šance nedostaly. Hra nebyla moc aktivní, takže se přesouvala z jedné strany na druhou, ale jakákoliv šance postrádala zakončení, spíš viděli fanoušci v defenzivě i ofenzivě v průběhu několik chyb, zejména v nepřesných přihrávkách a centrech, takže nebyli fanoušci s předvedenou hrou spokojeni.

Po dvaceti minutách kopal hostující Kanga z pětadvaceti metrů dva přímé kopy, které domácí bez problémů zlikvidovali. Ve 22. minutě odpověděla Viktorka, přesným centrem Kovařík z pravé strany do velkého vápna na nabíhajícího Kopice, jenže jeho střelecký pokus, byl tečován a skončil mimo branku.

Po půlhodině hry se dostal do šance přes domácí obránce Michal Sáček, až na velké vápno, ale místo přihrávky spoluhráči volil střelu, kterou brankář Hruška vyrazil za pomoci obránce Limberského.

O pár minut později Sparta opět zahrozila, kdy si centr na malém vápně zpracoval Kanga, jenže střelu na přední tyč vychytal perfektním zákrokem brankář Hruška.   

Další gólová šance Sparty se zrodila po centru Haška, kdy míč podběhl vyběhnuvší brankář Hruška, to nevyužil hlavou mladý sparťanský útočník Hložek a netrefil se do branky.  

Sparta zvládla první poločas, uhlídala bezbrankového skóre, ale hned po změně stran, zbytečně inkasovala po hrubé chybě obránce Davida Lischka, který chtěl po rozehrávce přihrát míč zpět gólmanu Hečovi, místo toho poslal špatnou přihrávku, kterou zachytil Krmenčík a lobem přes sparťanského brankáře otevřel skóre zápasu 1:0. 

Sparta se po inkasovaném gólu po několika minutách oklepala, přidala na důrazu, takže dostala domácí tým pod tlak a moc nescházelo, aby v 53. minutě vyrovnala z levé strany velkého vápna Plavšičem, jenže jeho snaha skórovat, skončila vysoko nad brankou.

V sedmdesáté minutě po hezké akci se domácí radovali z druhého gólu opět zásluhou Krmenčíka, jenže fauloval před brankou Lischku, ale po zhlédnutí videa, hlavní rozhodčí gól neuznal.

V závěru zápasu mohl z přímého kopu a pětadvaceti metrů Kanga, vyrovnat, ale netrefil domácí branku. V 85. minutě měli viktoriáni vyloženou gólovou šanci, po přihrávce Kovaříka, kdy vedení patičkou mohl navýšit střídající Chorý, jenže vyloženou šanci zlikvidoval brankář Heča.  

Plzeň si připsala další tři body a na vedoucí Slavii ztrácí rovněž tři body, přesto se velice těžko prosazovala opět střelecky, přestože si vypracuje v průběhu zápasů, několik šancí, které ale nepromění. Naopak Pražané odjeli ze Západočeské metropole bez bodů, v ligové tabulce jsou na devátém místě se čtrnácti body, na Viktorii ztrácí dvanáct bodů, na vedoucí Slavii už patnáct. To znamená, že budou sparťané ve zbývající podzimní části a jarní, těžko dohánět bodové rozdílí, aby se posunuli na přední příčky, které jim zajišťují účast v evropských fotbalových soutěží.

„Chyba Lishky byla dost citelná, zároveň se změnila hra. Plzeň se zatáhla, takže nebylo tolik volného prostoru. Přesto jsme měli náběhů dost, ale scházela nám v prvním poločase kvalita. Nemyslím si, že bychom odehráli špatné utkání,“ řekl na tiskové konferenci po zápase trenér Sparty Jílek.

„Po derby, které se nám výsledkově nepovedlo, byla atmosféra v týmu před zápasem dobrá. Cítil jsem velké odhodlání. Kromě prvních patnácti minut, kdy nás Plzeň zatlačila, jsme byli aktivnějším týmem. Určitě ale nebylo mužstvo pod psychickým tlakem a dodal k Hložkovi,“ Naskočil do ligy v šestnácti letech. Hned v prvních zápasech využil, že ho soupeři moc neznali. Teď se na něj připravují. Je to sedmnáctiletý hráč, který hraje většinu zápasů Sparty a jednadvacítku. Je to nesmysl, abychom od něj očekávali, že bude klíčovým hráčem. Na každé utkání je vždy dobře připraven a zejména aktivně trénuje,“ zhodnotil Jílek.   

„Pořád jsem věřil, že aspoň jeden gól dáme. Měli jsme standardky, ale neměli jsme štěstí, takže se to bohužel nepovedlo,“ řekl zklamaně Jílek.

„Narození dcery jsem měl neustále v hlavě. Myslel jsem pořád na rodinu, takže jsem jí věnoval gól. Nevěděl jsem, jestli budu dřív u míče než brankář, nakonec jsem se k míči dostal. Pak jsem viděl odkrytou pravou stranu branky a naštěstí jsem se trefil do sítě,“ informuje Michael o jediném gólu, který rozhodl o výhře a dodává,“ „Fanoušky musím strašně pochválit. V tomhle prostředí se mi hraje rozhodně nejlépe, moc jim děkuji, byli totiž skvělí.“

„První poločas byl slušný, bohužel jsme několikrát nedokázali proměnit velmi zajímavé šance. Zápas byl v podstatě rozhodnut v první minutě druhého poločasu, kdy jsme se dostali do vedení, pak to byl spíše boj než fotbal,“ hodnotil zápas trenér Pavel Vrba. „Pro nás jsou důležité tři body, tím jsme si vytvořili velice výhodné postavení do dalších bojů v lize,“ dodává.

“Vždycky říkám, když hrajeme s lepšími mužstvy v české lize, tak je to pohárové utkání, takže to dneska bylo stejné. Kde se nachází v ligové tabulce Sparta, to není vůbec podstatné, protože má svou herní kvalitu. Co se týká její herní kvality, jsou připraveni velice dobře, hrají dost zajímavý fotbal, ale v současné době, jsou to chyby, které dělají od začátku ligy v odehraných zápasech,“ doplnil Vrba.  

FC Viktoria Plzeň – AC Sparta Praha 1:0 (0:0)

Branka: 46. Krmenčík, Rozhodčí: Pechanec – Blažej, Flimmel.

ŽK:Brabec, Chorý – Trávník, Plavšić, Graiciar, Rozhodčí: Pechanec – Blažej, Flimmel. Diváci: 11 536.

Plzeň: Hruška – Řezník, Hejda, Brabec, Limberský – Kalvach, Procházka (90+4. Pernica) – Kopic, Hořava (90+1. Beauguel), Kovařík – Krmenčík (83. Chorý). Trenér Vrba.

Sparta Praha: Heča – Sáček, Kaya, Lischka, Frýdek – Hložek (69. Graiciar), Hašek (77. Juliš), Kanga, Trávník, Plavšić – Kozák. Trenér: Jílek. 

Čtsa, kc, audio, foto: Steinbergerová,