Běchovice čeká 123. vydání!

V neděli 29. září proběhne již 123. ročník nejstaršího silničního závodu v Evropě Běchovice – Praha. V jeho rámci se bude také bojovat o republikové tituly v silničním běhu na 10 000 metrů.

Startovní listina mužského závodu slibuje zajímavý duel mezi Vítem Pavlištou a Jakubem Zemaníkem. Pavlišta bude obhajovat stříbro z loňského roku, kdy podlehl pouze Jiřímu Homoláčovi, který ovšem letos bude na startu chybět. Stejný cenný kov má liberecký běžec i z roku 2015 a v další sezóně si doběhl pro bronz. Na běchovické zlato stále čeká. „Loni se mi na Běchovicích docela zadařilo, tak uvidíme, jak to bude letos. Zářijový program pro mě byl po závodní stránce docela náročný a Běchovice ho završují. Po nich začnu s přípravou na mistrovství světa v horském maratonu,“ uvedl.

Jakubu Zemaníkovi se na Běchovicích tradičně daří. V roce 2015 si při své premiéře v kategorii mužů doběhl rovnou pro mistrovské zlato. O rok později byl stříbrný a v sezóně 2017 zopakoval svůj dva roky starý zlatý úspěch. Loni nestartoval, ale letos může mít opět velmi vysoké ambice. „Na Běchovice jedu ze soustředění v Tatrách. Mám za sebou teprve dva týdny seriózního tréninku, takže nečekám žádný zázrak, ale rozhodně se chci poprat o stupně nejvyšší. Na Běchovicích startuji již popáté. Nejvíc se těším na Hrdlořezák. Jsem zdravý a cítím se dobře,“ vzkazuje.

V kategorii žen se na startovní čáru postaví pouze jediná z loňských medailistek. Je jí Adéla Stránská, která si před rokem doběhla pro stříbrnou medaili za vítěznou Kristýnou Dvořákovou. Na stupních vítězů nechyběla ani v roce 2017, kdy si na krk pověsila bronz. Cestu za premiérovým titulem jí budou chtít znepříjemnit třináctá půlmaratonkyně z univerziády v Neapoli Tereza Hrochová nebo účastnice mistrovství Evropy do 22 let v Gävle Aneta Chlebiková.

Z historie

Vůbec nejúspěšnějším sběratelem mistrovských titulů na silniční desítce je Luboš Tesáček se ziskem šesti zlatých medailí. Co se týká počtu získaných cenných kovů celkem, této statistice vládne Ivan Uvizl, který jich na Běchovicích vybojoval deset. Autorem nejrychlejšího času v rámci tohoto MČR je Vlastimil Zwiefelhofer, jenž si s náročnou tratí poradil v čase 28:35.

Suverénně nejúspěšnější českou ženou na Běchovicích je Petra Kamínková, která má ve svém držení dvanáct mistrovských titulů a na stupně vítězů vystoupala dohromady osmnáctkrát. Rekord mistrovství není zdaleka tak letitý jako mezi muži. Jeho držitelkou je Eva Vrabcová, když v roce 2015 tomuto závodu jasně dominovala v čase 33:27.

V loňském roce bral mezi muži titul Jiří Homoláč v čase rovných třicet minut. Na stupně vítězů ho doprovodili stříbrný Vít Pavlišta a bronzový Viktor Šinágl.

Mezi ženami si doběhla pro suverénní triumf Kristýna Dvořáková a svým vítězným časem 34:46 se stala sedmou nejrychlejší českou závodnicí v historii Běchovic. Stříbro brala Adéla Stránská a z bronzu se radovala Barbora Jíšová.

123. ročník silničního závodu Běchovice – Praha odstartuje v neděli 29. září v 11:30 hod.

Petr Jelínek,Oddělení komunikace ČAS