Slavia to dokázala: do Ligy mistrů po 12 letech!

Tři čtvrtě hodiny před středeční půlnocí dozněly ovace vyprodaného hlediště  v pražském Edenu. Spolu s diváky, kteří byli dvanáctým hráčem, se radovali fotbalisté Slavie z postupu do základní skupiny Ligy mistrů. Naposled se to povedlo slávistickému týmu před 12 lety. Tehdy se o postup do prestižní soutěže velkou měrou zasloužil dvěma góly do sítě Ajaxu Stanislav Vlček, nyní vedoucí slávistického týmu.

28.8.2019 SK Slavia Praha vs CFR 1907 Kluž 1:0 Champions League PHOTO BY CPA

Slavia zaslouženě  doma opakovala vítězství 1: 0  z Kluže.  S dvěma změnami v sestavě proti prvnímu zápasu (v útoku hrál Škoda a v záloze Král) s výjimkou začátku zápasu a posledních minut  byli iniciativnější a než dali v 66. minutě vítězný gól  si  častěji vytvářeli gólové šance. Už v prvním poločase  se mohl do listiny střelců zapsat Masopust, který v 29. minutě po centru přes  obranu Rumunů se ocitl sám před brankářem, ale jeho lob neskončil mezi třemi tyčemi, stejně jako o osm minut později hlavička Součka minula o centimetry levou tyč.

Po přestávce nastoupili červenobílí nesmírně nažhavení.  Hned z první útočné akce  střelu Škody  jen stěží vyrazil  výborný gólman Arlauskis a stejně se vyznamenal, o čtvrt hodiny později, když tvrdou střelu Stancia pod tyč vyrazil na roh. V té době visel gól ve vzduchu a také padl. To rychlý a důrazný obránce Bořil, který před zápasem hovořil, že slávisté budou bojovat jako lvi, pronikl do pokutového území a jeho prudkou střelu ještě do sítě tečoval Burca.

28.8.2019 SK Slavia Praha vs CFR 1907 Kluž 1:0 Champions League PHOTO BY CPA

Ani po tomto gólu se Slavia nestáhla do obrany, ale snažila se  mít míč co nejčastěji pod kontrolou. A tak se hosté k první vážnější střele po změně  stran dostali až v 77. minutě. Vůbec ve střelbě za slávisty  značně pokulhávali a jejich střely se daly spočítat  na prstech jedné ruky, při čemž pouze dvě směřovaly na Kolářovu branku.  V závěru zápasu, v  prodlouženi se snažili s nepříznivým výsledkem ještě něco udělat, ale kromě série čtyř rohů, to už k ničemu nevedlo. Lze konstatovat, že nejnebezpečnější byli v první čtvrthodině, kdy měli dvě gólové možnosti, zejména po trestném kopu Bordeiana. Jeho střelu však pozorný brankář Kolář vyrazil a následně obrana nebezpečí zažehnala.  

28.8.2019 SK Slavia Praha vs CFR 1907 Kluž 1:0 Champions League PHOTO BY CPA

Vítězství Slavie, které náš fotbal potřeboval jako sůl, je velice cenné. Samozřejmě, je úspěch velkým povzbuzením do dalších bojů v základní skupině Ligy mistrů, jenže tam budou čekat  mnohem silnější soupeři než kterým byla ve středu  Kluž. A hrát současně kvalitně naši ligu nebude lehkým oříškem k rozlousknutí!  Ovšem nelze opomenout fakt, že Slavia má v současné době široký hráčský kádr, takže je schopná postavit i druhou jedenáctku, to ukázala v 7. kole doma v nejvyšší české fotbalové soutěži proti Bohemians 1905.

„Nevím, jestli je na místě hodnotit zápas, jsme šťastní za klub. Jedna věc jsou cíle, chtěli jsme si splnit sen. Když jsme vyšli na rozcvičení a tady byl plný stadion, který fandil, viděli jsme, jakou radost můžeme lidem přinést. Poprvé v kariéře jsem rád, že je to za mnou a dobře to dopadlo. Jsme šťastní, hrdí, před šesti lety jsem byl ve třetí lize s Měcholupy, nevím, jestli je to pravda a jak to bude vypadat, až se ráno probudím. Jsme šťastní, že jsme Slavii znovu dostali do Ligy mistrů a máme následovatele Standy Vlčka a spol. Je to završení  fotbalové práce, něčeho, s čím jsme před rokem a půl do Slavie zamířili. Není to jen o zápase Kluží. Nikdo neví, jaký obrovský tlak za stavu 0:0 hráči zažívali, nesměli udělat chybu. Dali do toho něco, co v životě nedali, nesměli ale udělat chybu. Nikdo si ten tlak neumí představit,” hodnotil postup do základní skupiny Ligy mistrů po zápase trenér Jindřich Trpišovský.

„Na zápas jsem připravoval hráče, jako vždycky. Říkal jsem jim, že musíme zapomenout, že byl nějaký první zápas. Ještě jeden zápas, když ho vyhrajeme, tak postoupíme do základní skupiny Ligy mistrů. Všechna utkání, která hrajeme, musíme vyhrát, jsou to podobné zápasy, jako s Plzní, Spartou nebo Genkem. Musíme zapomenout, že jde o dvojzápas, pak dělat všechno normálně. Je to rozhodování na hřišti, v desáté minutě měla Kluž skvělou akci, je to o chvilkové rozhodnutí pro odvážné. Snažili jsme se nachystat na zápas, museli jsme se  detailně připravit na soupeře, který byl velice těžký, technicky, týmově a takticky vybavený. Mají skvělou mentalitu a dobrého trenéra, takže bylo složité je zlomit,” říká kouč Slavie…..

„Radost je obrovská, ale zápas zejména na jeho začátku vůbec nebyl jednoduchý. Byla tam jistá nervozita, rychle jsme se zbavovali balonů. Když nám to nešlo, tak jsme se stali alespoň na hřišti válečníky. Zvládli jsme to především silou vůle. Makali jsme do posledních sil a minut a nakonec jsme to zvládli, “ řekl kapitán Slavie Milan Škoda…..

„Byl to vyrovnaný zápas. Říkali jsme si, že bychom měli být, více na balonu, což se nedařilo. Dávali jsme míč a nepřesně nahoru. Nic jiného, než to zvládnout a vítězství vyválčit, nám nezbývalo. Nakonec jsme dali gól a závěr zápasu jsme zvládli dobře,“ dodal Škoda…..

„Po dvanácti letech je to něco neuvěřitelného. Strašně dlouho jsme to chtěli hrát, dřeli jsme a nakonec jsme udělali double a jsme v Lize mistrů. To se nám podařilo. Byly nějaké problémy, i finanční, pak se ale změnilo. Přišel pan Šimáně, pan Tvrdík, CITIC, Sinobo a další sponzoři, takže se to hodně zlepšilo. Hlavně je vidět na hřišti a jsme rádi, že jsme v Lize mistrů,“ řekl po zápase Jan Bořil, který vsítil vítězný gól…..

SK Slavia Praha –  CFR 1907 Cluj  1:0 (0:0)

 Branka: 66. Bořil. Rozhodčí: Rocchi – Meli, Peretti (všichni Itálie). ŽK: Kúdela, Masopust – Muresan, Djokovič, Deac, Tucudean. Diváci: 18 562.

Slavia: Kolář – Coufal, Kúdela, Hovorka, Bořil – Souček, Král – Masopust (84. Traoré),  Stanciu ( 90. Frydrych), Olayinka, Škoda ( 79.Hilál). Trenér Trpišovský.

Kluž:  Arlauskis – Sušič, Burca, Muresan, Camora – Aurélio  (64. Paun-Alexandru), Bordeianu, Djokovič – Deac ( 70. Hoban), Rondon ( 69.Tucudean), Omrani. Trenér Petrescu.

Čtsa, ph., kc, audio, foto: www.sportovnizurnal.cz