Tři body po Komlichenkově kanonádě!

Do Mladé Boleslavi přijely České Budějovice po čtyřech a půl letech odehrát 7. kolo FORTUNA:LIGA. V únoru 2015 odjely se čtyřmi inkasovanými góly a s podobným přídělem odcestovaly i letos, když jim všechny čtyř póly nasázel Nikolay Komlichenko.

Zkraje prvního poločasu se hrálo jen od jedné šestnáctky ke druhé. Potom dvakrát nebezpečně zaútočily Budějovice, ale bez efektu. Skórovat se nepodařilo ani hráčům v boleslavských dresech. V 17. minutě rozehrál Auer první boleslavský roh, který Budínský hlavou usměrnil do gólmana Staňka, ten vyrazil míč jen před sebe a Takács z malého vápna přestřelil branku. Potom hra dlouhé minuty postrádala jiskru, jako kdyby se v dusném počasí nemohli fotbalisté rozběhat. Boleslavským se nedařila kombinace a neúčelně si počínali při standardních situacích. Budějovičtí se logicky osmělovali čím dál více a po půlhodině ospalou atmosféru v Lokotrans Aréně zrušili gólovými trefami.

Ve 33. minutě se Provod marně rozhlížel, komu by přihrál, a tak z pětadvaceti metrů nečekaně vystřelil, čímž zaskočil boleslavského brankáře Šedu, kterému přízemní rána proklouzla u levé tyče do sítě – 0:1.
Boleslavští odpověděli Budínského skákavou střelou, kterou Staněk lapil, a Fulnekovým povedeným centrem, jenž Staněk nepustil ke Komlichenkovi.

Ve 41. minutě Čolič rozehrál třetí budějovický roh, který boleslavská defenzíva odvrátila pouze k Javorkovi, jemu se sice střela nezdařila, ale Brandner zcela sám uvnitř vápna akrobatickým kopem přes hlavu nasměroval míč k levé tyči mimo Šedův dosah – 0:2.

To byla hodně nečekaná sprcha pro boleslavské fotbalisty. Naštěstí pro osud zápasu je probudila ještě před přestávkou. Především se však probral do té doby málo důrazný a zcela nevýrazný Komlichenko. Když dal rozhodčí na vědomí, že nastaví první poločas o dvě minuty, nikoho na hřišti ani v hledišti nenapadlo, že do kabin odejdou týmy za nerozhodného stavu.

Na přelomu 45. řádné a první minuty avízovaného nastavení Budínského trestný kop téměř od levé lajny srazil Komlichenko z pár kroků do Staňkovy branky poprvé – 1:2.

Po rozehrání na půlce hřiště Budějovičtí nebezpečně zaútočili a v nastalých zmatcích před boleslavskou brankou vykopával Takács míč z lajny.

V druhé nastavené minutě si Ladrovu přihrávku z pravé strany Komlichenko v soupeřově vápně zprvu nezpracoval, ale když se k němu míč odrazem vrátil, prodral se přes dva beky a podruhé překonal brankáře Staňka – 2:2.

Druhý poločas začali Boleslavští aktivně. V 51. minutě přesný Hubínkův pas si na hranici budějovické šestnáctky zpracoval Mešanovic a levačkou těsně minul pravý horní růžek Staňkovy branky.

V 54. minutě čtvrtý boleslavský roh (první po změně stran) rozehrál Matějovský přesně do soupeřova malého vápna, odkud Komlichenko ráznou hlavičkou dokonal hattrick v tomto utkání a uklidnil boleslavský tým vedoucím gólem – 3:2.

Budějovičtí sice podnikli několik útočných pokusů, ale zakončili je buď nepřesně, nebo do připravené Šedovy náruče. V 64. minutě po spolupráci s Budínským vystřelil tvrdě Fulnek a gólman Staněk měl spousty starostí s vytlačením míče od levé tyče do rohu.

V 67. minutě Fulneka po sólu přes půlku hřiště zastavil soupeř faulem pár metrů od šestnáctky. Trestný kop rozehrál Mešanovic lehkým nakulením míče Komlichenkovi a ten čistým nártem poslal na budějovickou branku nechytatelnou bombu – 4:2.

V 72. minutě budějovický kapitán Kladrubský udeřil do obličeje Mešanoviče, za což jej rozhodčí Proske nekompromisně vyloučil ze hry. Dvougólový náskok a oslabení soupeře byly jasné indicie, že tři body zůstanou v Mladé Boleslavi. Závěrečná čtvrthodinka se tak odehrála po kontrolou boleslavských fotbalistů, kteří promarnili několik příležitostí ke zvýraznění výhry. V 75. minutě po šestém rohu Takács hlavičkoval těsně mimo branku, o minutu později po Matějovského střele kopala Boleslav již sedmý roh, v 85. minutě svižnou kombinační spolupráci Klímy s Buchou završil Mešanovic střelou do gólmana, v předposlední minutě obešel Mešanovic tři protihráče a zblokovanou střelu Staněk snadno chytil.

FK Mladá Boleslav – SK Dynamo České Budějovice 4:2 (2:2)

Góly: 45+1., 45+2., 54. a 67. Komlichenko – 33. Provod, 41. Brandner. Rozhodčí: Proske – Kotík, Horák. ŽK: Komlichenko, Mešanovic – Čolič, Čavoš. ČK: Kladrubský (ČB) v 72. Minutě. Diváků: 2 852.

FK Mladá Boleslav: Šeda – Hubínek, Takács, Pudil, Fulnek – Auer (46. Mešanovic), Matějovský, Budínský, Ladra (80. Jakub Klíma) – Ladra, Komlichenko (90. Pech). Trenér: Webr.

České Budějovice: Staněk – Čolič, Havel, Novák, Kladrubský – Kulhánek (62. Ledecký), Javorek – Schranz (79. Mršič), Provod, Čavoš – Brandner (75. Helešic). Trenér: Hořejš.

Otočit 0:2 není jednoduché, uznal Weber, ale na hráče se přesto zlobil!

Jak bývá na pozápasových tiskových konferencích jasně patrné, který z trenérů patří k vítěznému a který k poraženému týmu, tak tentokrát působili oba, boleslavský Jozef Weber i budějovický David Horejš, skoro stejně naštvaně.

„Jsem rád, že jsme po dvou porážkách, v Evropské lize od Bukurešti a v české lize v Jablonci, zvítězili, ale vůbec nejsem odvázaný z průběhu domácího zápasu proti Budějovicím,“ mračil se Jozef Weber, i když uznal, že otočit nepříznivé skóre 0:2 ve vítězství není jednoduchá záležitost. „Hráli jsme bez pohybu, přestože jsme hráče celý týden připravovali na to, že proti Budějovicím musí hrát se stejným zaujetím a nasazením, jako například proti soupeři v Evropské lize. Těžko se to vysvětluje lidem, kteří nehráli fotbal, proč varování nepochopili a nevyslyšeli. Soupeř byl koncentrovaný a dobře na nás připravený. Těší mě góly a vítězství, ale čeká nás spousta práce. Na hráče jsem naštvaný ne kvůli chybám, ale kvůli nedostatku pohybu v prvním poločase,“ prohlásil boleslavský trenér. Nebylo divu, že musel reagovat na dotaz, zda je naštvaný i na autora čtyř gólů? „Komlichenko je skoro jako můj nevlastní syn, ale pokud si přeje získat lepší angažmá, musí podávat mnohem lepší výkony, i když dal čtyři góly. Po zranění se vrátil v úterý do tréninku, proto jsem věřil, že v neděli nastoupí.“ A je tedy na odchodu z Mladé Boleslavi? „Co vím, tak se aktuálně kolem Komlichenka nic neděje. Zítra jej očekávám normálně na tréninku.“

Českobudějovický trenér David Horejš pro své svěřence, kteří ztratili dvougólové vedení, těžko hledal pochopení. „Utkání se mně hodnotí hodně špatně. První půli jsme předvedli velice kvalitní výkon. Prohráli jsme však díky vlastním chybám a vlastní naivitě. Vítězství jsme soupeři jednoznačně darovali, když jsme vedli dva nula, tak znervózněl, nedařila se mu kombinace, a my místo abychom to s přehledem dohráli, nabídneme Boleslavi na podnose darem vyrovnání. O přestávce jsme chtěli kluky zvednout, protože bylo vidět, že s nimi bleskové vyrovnání na konci poločasu zamávalo. Vyrovnání ve dvou minutách přisuzuji selhání jednotlivců. Kdybych tam stál, tak to odkopnu, nechápu, že nechali Komlichenka trestat naše váhání. Kdyby tam byl Sivok, neprohráli bychom. Když budeme dělat takovéto chyby, těžko budeme bodovat,“ zlobil se David Horejš a vyloučení Jiřího Kladrubského čtvrt hodiny před koncem zápasu označil za neomluvitelné, neboť jako kapitán a klíčový hráč defenzívy by neměl takový zkrat dopustit.

Oddělení komunikace FK Mladá Boleslav
Jiří Koros, manažer komunikace, zdroj: www.fkmb.cz