Sigma doma porazila Teplice!

Fotbalisté Sygmy Olomouce vyhráli v 7. kole FORTUNA:LIGY nad Teplicemi 2:0. Domácí se ujali vedení již ve druhé minutě gólem, který bude zapsán do historie v sezoně 2019/2020 jako nejrychlejší. Prvně se trefil do sítě hostí Jakub Plšek, pojistku na výhru přidal ve 48. minutě Martin Hála. Hosté ve druhém poločase dohrávali zápas od 53. minuty v deseti bez vyloučeného Petra Kodeše.  Přestože byli v průběhu aktivnějším týmem, nakonec dál figurují v neúplné ligové tabulce na předposledním místě. Sigma tak v domácím ligovém prostředí porazila Teplice počtvrté za sebou a zároveň si připsala třetí výhru v sezoně.

Olomouc nastoupila do ligového zápasu bez několika klíčových hráčů, z důvodu zdravotních problémů. V základní sestavě se objevil poprvé Zmrzlý a po dlouhodobém zranění opět Hála. Teplice po domácí remíze v minulém kole proti Plzni 1:1 provedly jedinou změnu, Jindráčka nahradil, Vyhnal.

Sigma do velice důležitého zápasu po zbytečné porážce v 6. kole na Bohemians, nastoupila v retro dresech z roku 1954, které připomínali 100 let od založení klubu. Domácí začali utkání důrazně a hned ve druhé minutě po centru Jemelky z levé strany a následném závaru před brankou, se trefil z blízka do sítě Plšek, který čtvrtým gólem v sezoně potvrdil, že je zatím nejlepším střelcem týmu.

Hosté ve 29. minutě po hezkém přenesení míče, vyrovnali po centru Jiřího Mareše z levé strany, kdy střelu z voleje poslal z vápna podél brankáře do branky Petr Mareš, jenže jejich radost trvala jen několik minut. Ale hlavní rozhodčí Klíma zjistil po zhlédnutí videozáznamu, góĺ neuznal z důvodu, že mu předcházela ruka teplického hráče.

Těsně před přestávkou se ve vápně uvolnil, přes domácí obranu nikým neatakován Vyhnal, jeho snaha skončila nad břevnem, branku však přestřelil. Před koncem prvního poločasu na druhé straně, zahrozila nebezpečně Sigma, jenže Hála na centr Zmrzlého nedokázal gólově proměnit. Následně střela Žitného z poloviny hřiště prolítla nad brankou.

Olomouc začala druhý poločas aktivně, hned v 48. minutě se domácí radovali podruhé, kdy se střelecky prosadil z velkého vápna Hála. Přestože Teplice inkasovali podruhé, jejich důraz na míč se nezměnil, naopak tvrdě zesílil. Takže se několikrát dostali do vyložených šancí, ale scházela finální přihrávka.  

V 53. minutě dal rozhodčí Klíma hostujícímu Kodešovi za hrubý faul ve středu hřiště na Pilaře žlutou kartu, ale po zhlédnutí videozáznamu, svoje rozhodnutí změnil a hostujícího záložníka vyloučil.

Teplice ani v deseti z aktivity neslevily a neustále se snažily snížit, střelou Ljevakoviče a dvěma pokusy Žitného, které zlikvidoval brankář Reichl. Na druhé straně mohl definitivně rozhodnout o výhře Yunis, ale brankář Grigar, vykopl míč pravou nohou do hry, pak Falta našel Nešpora, jehož volej trefil břevno Severočeské hostující branky.

„Před zápasem nás potkaly problémy, vypadlo nám ze sestavy pět hráčů. Na lavičce náhradníků byli hráči skoro ze školky. Výkon z naší strany nebyl dobrý, nehráli jsme dobře, přesto si toho cením, že mužstvo získalo nakonec tři body, které jsou velmi cenné. Přešli jsme v průběhu zápasu na tři obránce, abychom posílili střed hřiště. Podařilo se nám do sestavy zabudovat další mladé hráče, což je velké plus. Chtěli jsme v druhém poločase skóre uhlídat, abychom se nedostali pod tlak jako na Bohemce v závěru. Zrušený gól byl, takový dárek, jenže ruka byla jasná. Doufám, že vítězství, mužstvo hodně nakopne, protože to je hodně o psychice. Hála potvrdil opět, že je zkušený hráč, vstřelil branku a po dlouhém zranění dobrý výkon,“ po zápase zhodnotil Radoslav Látal trenér Olomouce.  

Michal Raichl po utkání:

„Věděli jsme, že domácí mají velké problémy se zraněnými hráči. Chtěli jsme do utkání vstoupit aktivně, ale jak to dopadlo, jste viděli. Inkasovali jsme branku hned z prvního centru. Pak jsme museli neustále dobývat zahuštěnou obranu. Bohužel teď máme žalostnou produktivitu, přestože jsme hráli dobře a do šancí jsme se dostávali. V poločase jsem hráčům říkal, že gól dáme, ale nesmíme inkasovat, přesto jsme inkasovali. Nebudeme se vymlouvat na video, neboť jsme si vypracovali sedm brankových příležitostí, ale bez gólu.  Domácí vedli 2:0 z dvou střel na branku. Hráči totiž přistupují k některým situacím nezodpovědně. Měli jsme těžký los, jedno ligové utkání 4. kola máme odložené, takže nám začíná nová sezona. Příště máme doma Karvinou, v tomto zápase potřebujeme nutně získat body. Pevně věřím, že se v tomto zápase opět nastartujeme, musíme se dobře připravit,“ řekl zklamaně Stanislav Hejkal trenér Teplic.

Tomáš Grigar po utkání:

SK Sigma Olomouc – FK Teplice 2:0 (1:0)

Branky: 2. Plšek, 48. Hála. Rozhodčí: Klíma – Nádvorník. Hock. ŽK: P. Mareš, Ljevakovič (oba Tep.). ČK: 53. Kodeš (Tep.). Diváci: 3 062.

Olomouc: Reichl – Hála, Beneš, Štěrba, Jemelka – Pilař (84. Radek Látal), Plšek, Zmrzlý (71. Zlatohlávek), Houska, Falta – Yunis (75. Nešpor). Trenér: Radoslav Látal.

Teplice: Grigar – Vondrášek, Jeřábek, Shejbal, P. Mareš – Hora (71. Moulis), Kodeš, Kučera, Žitný – J. Mareš (58. Ljevakovič), Vyhnal (80. Jindráček). Trenér: Hejkal.

Čtsa, kc, audio, foto: www.sigmafotbal.cz