Lukáš Masopust rozhodl v Kluži o výhře!

Fotbalisté pražské Slávie si zaslouženě odvezli z rumunské Kluže, předkola Ligy mistrů velmi cennou výhru 1:0. Jediný gól zápasu zařídil v prvním poločase perfektním volejem Lukáš Masopust.

Sešívaní začali první utkání o účast v základní skupině Ligy mistrů na hřišti Kluže, velice aktivně a důrazně. Trenér Trpišovský nominoval od prvních minut oproti ligovému utkání v Českých Budějovicích na hrot útoku Mick van Burena. Do základní sestavy se vrátil Jan Bořil a Ibrahim Traoré.

Hned v úvodu ve 3. minutě se do první šance dostali slávisté, když první střelu z velkého vápna poslal na branku po přihrávce Petera Olayinky útočník Mick van Buren, ale jeho snaha skórovat skončila nad břevnem.  

Na druhé straně zahrozil v 8. minutě domácí Tucudean, jenže nestačil vystřelit z hranice velkého vápna, neboť míč odvrátil do bezpečí skluzem obránce David Hovorka.

V následujících minutách se hra přelévala z jedné strany na druhou, ale šance si, zejména vypracovali slávisté, naopak domácí se víc zaměřili na zajištěnou defenzivu. Další možnost měl, ohrozit domácí branku, po založené rychlé kombinaci Vladimíra Coufala a Ibrahima Traorého a do vápna nabíhající Peter Olayinka, který poslal z centru míč za postranní brankovou čáru.

Ve 27. minutě podržel své spoluhráče fantastickým zákrokem brankář Ondřej Kolář, kdy hlavičku Tucudeana z malého vápna vychytal.  

Po minutě hry se po neustálém obléhání vápna a domácí branky se slavisté společně se slávistickými fanoušky radovali z gólu, Nicolae Stanciu našel přesným rohovým kopem před vápnem volného Masopusta. Ten se bez přípravy a z voleje trefil nádherným způsobem za záda gólmana Arlauskise 0:1.

V závěru prvního poločasu se ještě sešívaní snažili navýšit skóre, ale šance, již nebyla, a tak do kabin šli po jednobrankovém vedení, spokojeně Pražané.

Po změně stran se obraz hry nepatrně změnil, hráči Kluže hned v úvodu, přidali na aktivitě a tak dostali Slavii pod velký tlak. Nejprve střídající Rondon trefil v 51. minutě po zaváhání slavistické obrany z levé strany vápna tyč gólmana Ondřeje Koláře, po třech minutách mohli domácí vyrovnat, ale střela Bordeiana skončila vysoko nad brankou.

V 64. minutě Slavie střídá, do hry přišel Alex Král, který nahradil v záloze Ibrahima Traorého. O chvíli později, došlo k další změně, Milan Škoda vystřídal Micka van Burena.

V průběhu dalších minut se slávistům nedařilo udržet míč na svých kopačkách, toho dost využívali domácí hráči, přesnou kombinací a přihrávkou, takže moc nescházelo, aby vyrovnali, to mohli nakonec zúročit, po faulu Petera Olayinka v pokutovém území na Omraniho, jenže hlavní sudí Cakir přes protesty slavistů, nařídil pokutový kop. Ten kopal faulovaný, ale brankář Kolář jeho střelu do středu branky v klidu vychytal.

Závěr zápasu byl několikrát po oboustranných faulech přerušován, zároveň byla řada nepřesností, takže přes veškerou snahu domácích, aspoň vyrovnat, se neuskutečnilo.  

Slávisté se naopak mohli radovat z výhry, díky nádherné trefě Lukáše Masopusta z prvního poločasu. A zaslouženě porazili rumunskou Kluž, zároveň si vypracovali výbornou výchozí pozici do domácí odvety.

„Zápas ukázal, že jde o souboj dvou silných a fotbalových týmů. Bylo to hodně vyrovnané, takové padesát na padesát. My jsme do zápasu lépe vstoupili, ve druhém poločase byli zase lepší domácí. Utkání ukázalo, že budou rozhodovat maličkosti a možná trochu sportovního štěstí. Kluž nám ukázala přesně to, co jsme o ní věděli, bude to ještě velice těžké. Pokud chceme postoupit, budeme muset doma podat mnohem lepší výkon,“ řekl po utkání trenér Jindřich Trpišovský.

CFR 1907 Kluž – SK Slavia Praha 0:1 (0:1)

Branka: 28. Masopust. Rozhodčí: Cakir – Duran, Ongun (TUR). ŽK: Dokovič, Bordeianu, Burca – Coufal, Souček, Škoda. Diváci: 15 196.

Kluž: Arlauskis – Sušić, Mike, Burca, Camora – Luís Aurélio (72. Paun-Alexandru), Bordeianu (87. Hoban), Doković – Deac, Tucudean (46. Rondon), Omrani.

Slavia Praha: Kolář – Coufal, Kúdela, Hovorka, Bořil – Souček, Traoré (64. Král) – Masopust (84. Holeš), Stanciu, Olayinka – van Buren (68. Škoda).

Čtsa, kc, zdroj: www.slavia.cz