Sparta vyřazena z předkola Evropské ligy!

Sparta v odvetě třetího předkola Evropské ligy prohrála s tureckým Trabzonsporem na jeho půdě 1:2. Po domácí remíze 2:2 jsou sparťané z evropské soutěže vyřazeni.

Trenér Jílek se rozhodl provést jedinou změnu v obraně, místo Štětiny nominoval Uroše Radakoviče. Kozáka na hrotu nahradil Tetteh a do základní sestavy se vrátil uzdravený Hložek. Na lavičku usedl Trávník.

Úvod zápasu začal oboustranně opatrně, ani jeden z týmů si nevytvořil žádnou velkou gólovou šanci. Přesto v šesté minutě se snažil o vedení z vápna Ekuban, ale jeho střelu sparťanská obrana odvrátila na roh.

V jedenácté minutě, se domácí střelecky prosadili, kdy Sosa  poslal z pravé strany, přesný centr na hlavu Sorlotha, který z malého vápna, nedal sparťanskému gólmanu žádnou šanci a skóroval 1:0. 

Sparta mohla po několika minutách vyrovnat po centru Radakoviće, na Tetteho, jeho následná hlavička, se dostala ve vápně k Haškovi, ten ale trefil soupeřova obránce.

Domácí v dalším průběhu, ale hrozili dál. Zejména se snažili okamžitě trestat sparťanské ztráty míče na polovině hřiště a rychlými brejky se gólově prosadit. Jenže sparťanská obrana jakýkoliv pokus odvrátila. Naopak po dvaceti minutách se snažil o vyrovnání z třiceti metrů Hašek, ale brankář Cakir míč vychytal.

Ve 23. minutě se blýskl dvakrát nádherným zákrokem brankář Florian Nita po střele Ömüra, kterou Nita vyrazil na kopačku Ömüra, jeho následnou střelu do prázdné branky k tyči, jenže hostující gólman zblízka míč vychytal,

Ve 39. minutě dvakrát zahrozila Sparta. Nejprve Hložek nacentroval míč před branku na Tetteho, ten se nedokázal uvolnit, aby skóroval. Následnou snahu Hložka zpoza vápna, vyrazil brankář Cakir na roh.

V závěru prvního poločasu měla Sparta velkou šanci, kdy po Kangově rohu hlavičkoval nebezpečně Radaković, ale bohužel těsně minul pravou tyč.

Po změně stran 55. minutě se Sparta dostala po chybě domácích do rychlého protiútoku. Plavšić poslal přihrávkou do vápna míč Tettehovi, ten našel volného Kangu, ale jeho střela z voleje, skončila vedle tyče.

Po hodině hry Sparta střídá, v souboji se zranil Costa, kterého nahradil v obraně Dávid Hancko.

V 78. minutě přišla velká šance Sparty, kdy Kanga našel ve vápně Hložka, který skóroval střelou podél vyběhnuvšího brankáře Cakira. Domácí po inkasovaném vyrovnávacím gólu dost znervózněli, jejich hra postrádala přesnost, neboť zbývalo sparťanům deset minut, aby vsítili jeden gól, který by znamenal postup do dalšího kola Evropské ligy.

V 88. minutě obdržel červenou kartu Plavšić, který se snažil přerušit brejk domácího hráče, který ale nafilmoval faul, který rozhodně nebyl. Ale hlavní rozhodčí mu udělil druhou žlutou kartu.

Následně se po několika minutách dostali ve vápně po hezké kombinaci, do vyložené gólové šance Tetteh a Kanga, ale jejich snahu vsítit gól, odvrátili domácí obránci.

Na druhé straně se brankář Nita opět prosadil hezkým zákrokem proti Erdoganovi, když první střelu a následnou do tyče vyrazil.

Rozhodčí po odehraném základním čase nastavil sedm minut. Turci se neustále snažili hru co nejvíce zdržovat i za cenu napomenutí, nebo žluté karty. Po odehrání několika minut nařídil hlavní rozhodčí penaltu po nebezpečném faulu střídajícího Mandjecka na domácího Sosu. Jenže gólman Nita opět potvrdil výbornou formu a penaltu bez problémů vychytal. 

Sparťané se ještě v závěru zápasu neustále snažili, případně vyrovnat z přímého kopu, takže se přesunuli před domácí branku, ale nabízenou šanci neproměnili. Naopak z protiútoku unikl nikým neatakován, až před sparťanskou branku český reprezentant Novák a překonal umístněnou střelou brankáře Florina Nitu.

Sparta přestože prohrála 1:2 po výborném výkonu v nové fotbalové sezoně, v pohárové Evropě končí.

„Dnes jsme odehráli zápas, jak jsme chtěli. Kluci se vydali ze všech sil a patří jim velký dík. Zvládli to velmi dobře, ale rozhodlo se v Praze. Kdybychom zápas v Praze dohráli tak, jak to dnes předvedl soupeř, tak jsme, sem přivezli přijatelnější výsledek,“ zhodnotil trenér Sparty Václav Jílek po zápase.

„Víme, že jsme měli vynikajícího soupeře, hrálo se v super atmosféře. Nemáme se za co stydět, podali jsme dobrý výkon. V neděli máme Baník, musíme se již na tento zápas soustředit a bojovat naplno v lize,“ řekl po zápase autor jediného sparťanského gólu Adam Hložek.

Trabzonspor – AC Sparta Praha 2:1 (1:0)

Branky: 11. Sorloth, 90. Novák – 78. Hložek. ŽK: Parmak – Plavšić, Krejčí. ČK: Plavšić. Rozhodčí: Kehlet – Hummelgaard, Sorensen (vš.Dán.).

Trabzonspor: Cakir – Pereira, Türkmen, Hosseini, Novák – Sosa, Parmak (84. Erdogan) – Ömür, Ekuban, – Sorloth (79. Mikel). Trenér: Andronache.

Sparta: Nita – Sáček, Costa (60. Hancko), Radaković (67. Kozák), Hanousek – Hložek, Kanga, Hašek (76. Mandjeck), Krejčí, Plavšić – Tetteh. Trenér: Jílek.

Čtsa, zdroj: www.sparta.cz