Tomášův přestup do Německa se zrodil poměrně překvapivě.

Jak zájem Augsburgu probíhal?


Pro hodně lidí to může být překvapivý přestup. Zájem Augsburgu byl ale velký, a to bylo pro mě jednou za základních motivací. Finální jednání probíhalo během minulého týdne a během pondělí se vše dotáhlo. Přístup lidí z Augsburgu mě přes přesvědčil o tom, jak moc mě chtějí a jakou ve mě mají důvěru.


Co bylo pro vaše rozhodování zásadní?

Zásadní pro mě byla snaha lidí z Augsburgu mě podepsat a mít mě v týmu. A pak samozřejmě také výzva hrát bundesligu. Vše, co jsme si řekli, se splnilo. Také se těším na české kluky, kteří tu už jsou. Věřím, že vše bude super a budeme společně vyhrávat.


Jak těžké bylo rozloučit se s Rennes i vzhledem k úspěchům posledních sezon a plánované účasti v Evropské lize?

Samozřejmě je to pro mě složité, protože Rennes pro mě bylo skvělým místem pro začátek působení v zahraničí. Jsem strašně rád, že jsem to mohl absolvovat a dosáhl zde takových úspěchů. Pro mě je ale hodně důležitá důvěra v mé schopnosti a to jsem v Rennes v každém okamžiku úplně necítil od všech lidí, kteří jsou důležití pro chod klubu. Samozřejmě opustit ambiciózní klub hrající Evropskou ligu není jednoduché, ale na novou výzvu se těším.


Augsburg hodně investuje do zázemí, sportovní vybavenosti apod. Mel jste již možnost projít si stadion i tréninkové centrum?

Vše jsem si prošel. Zázemí je součástí stadionu, vše probíhá tam. Podmínky pro trénink, zlepšování a regeneraci jsou na top úrovni. Troufnu si říci, že lepší než v Rennes. I to je věc, která mě přesvědčila. Potřebuji se ještě zlepšovat a to mi Augsburg nabízí. Navíc ve spojení s atraktivní soutěží a velkými zápasy.


Čekají vás velké zápasy v cele s duely s Bayernem nebo Dortmundem. Jak se těšíte na jednotlivá utkání i atmosféru jednotlivých zápasů?

Samozřejmě se těším. Bundesliga je důvodem, proč jsem nyní tady. Věřím, že moje zkušenosti s velkými zápasy ve Francii mi pomohou. Už jsem hrál na velkých stadionech, tak by mě to nemělo překvapit. Nějaké zkušenosti s německým fotbalem mám a těším se na to. Začínáme pohárem a pak je další zápas hned na Dortmundu. Takže budu hozený hned do vody, ale věřím, že to dopadne dobře. Bundesliga je skvělá, velká soutěž, po Premier League druhá největší. Je to pro mě velká výzva v takové soutěži uspět.


Měl jste možnost s Markem Suchým a Honzou Morávkem mluvit? Jaká byla jejich doporučení?
S Honzou Morávkem jsem ještě nemluvil, ale s Markem Suchým jsem v kontaktu. On je také rád, že přichází někdo, koho zná a s kým už trénoval a něco odehrál. Dal jsem i na jeho doporučení a informace od něj mi hodně pomohly. Mluvil jsem i s Jardou Drobným, který už je v zemi dlouho a hodně mi tenhle krok doporučoval.


Mimo jiné se utkáte také s tymy spoluhráčů z reprezentace. Bude také toto zpestřením?

Vždy je skvělé utkat se s českým spoluhráčem a kamarádem. Je jen dobře pro reprezentaci a český fotbal, že jsme s Markem Suchým další dva, co přišli do těžké soutěže. Může to pomoct celému národnímu týmu, je to prospěšné ve všech aspektech.


Co si od tohoto přestupu osobně slibujete?

Osobně si od toho slibuji nové zkušenosti do velkých zápasů. Jiná soutěž, jiný styl fotbalu. Chci se dál zlepšovat a je super poznat další brankářskou školu, což ze mě udělá komplexnějšího gólmana. Neoddělitelné jsou také zkušenosti mimo fotbal. Já i dcery se budeme učit nový jazyk, novou kulturu. Ve Francii jsem si vzal hodně i z pohledu životního a věřím, že tady to bude také tak.


Jak se s vámi v Rennes rozloučili a co vám popřáli do další kariéry?

Emoce byly velké. Bylo to vidět na mém pozápasovém rozhovoru. Byl jsem připravený to v pohodě říci, ale dopadlo to tak, že jsem slzel já i lidi kolem mě. Já byl smutný, protože mám Rennes v srdci. Je to můj první zahraniční klub a nikdy jsem si nepředstavoval, že k němu budu mít takový vztah. Snažil jsem se být s klukama co nejdéle a s každým se rozloučit osobně. Jsem strašně rád, že to takhle je a že mě mají všichni rádi. To je nejdůležitější. Fakt, že za mnou zůstane stopa kluka, který makal naplno každý den a který chová respekt ke všem lidem, kteří pro klub pracovali. Věřím, že moje stopa bude podobná té, jakou tam zanechal Petr Čech. Byl jsem překvapený ze všech zpráv od fanoušků a lidí z klubu. Doufám, že se s nimi zas brzy uvidím.

Pavel Pillár, Ředitel komunikace,

Sport – Invest,