Sparta vybojovala tři body s Příbramí!

Fotbalisté pražské Sparty porazili ve 4. kole FORTUNA:LIGY zaslouženě Příbram 3:0 po poločase 2:0. Pražané se dostali do vedení v 28. minutě zásluhou Costa Nhamoinese, následně v průběhu zápasu proměnil dvě penalty Guélor Kanga, který se čtyřmi góly figuruje na prvním místě střelecké tabulky prvoligové soutěže. Za Středočechy neproměnil v závěru prvního poločasu pokutový kop Martin Zeman. Závěr utkání dohrávali příbramští bez vyloučeného Radka Voltra.

Letenští si tak připsali druhou výhru v nové sezoně a zároveň se posunuli na čtvrté místo ligové tabulky s tříbodovou ztrátou na vedoucí Slavii a Plzeň. Vzájemná bilance Příbrami se Spartou je velice nepříznivá, neboť nedokázala Spartu opět porazit, po třinácté za sebou a má čtyři body.

Sparta nastoupila po remíze v minulém kole v Českých Budějovicích do utkání velice aktivně ve stejné základní sestavě. Příbramští přijeli na Letnou spokojeni po zasloužené výhře u Litavky nad Bohemkou.  

Již ve třetí minutě po faulu na Plavšiče, kopal Kanga z dvaceti metrů přímý kop, který s námahou vyrazil brankář Boháč na rohový kop, ten hosté bez problémů zlikvidovali. Následně zahrozili Středočeši po rychlé kombinaci mezi Zemanem a Rezkem, jehož střelu z velkého vápna vychytal brankář Nita.

V dalších minutách se dostali hosté do dvou brankových šancí, nejprve  Polidarem a následně Hájkem, ale jejich snahu sparťané odvrátili do bezpečí, naopak na druhé straně mohli letenští po úniku Hložka skórovat, nakonec to skončilo nepřesnou přihrávkou.

Příbramští sice vyrovnali hru a z rohu se mohli ze skrumáže před brankou, dostat po čtvrt hodině do vedení, jenže vyloženou šanci nedokázali proměnit.

Ve 28. minutě našel z rohového kopu Kanga před brankou hlavu Costi, který trefil břevno, od kterého se míč odrazil do sítě 1:0.

Ve 36. minutě fauloval Šimek ve vápně Trávníka, ale píšťalka hlavního sudí zůstala němá. Ale po zhlédnutí videozáznamu se prokázalo, že to penalta byla, kterou po třech minutách proměnil Kanga 2:0. Po několika minutách na druhé straně, zbytečně fauloval domácí Krejčí pronikajícího Teglera, jenže nařízenou penaltu nedokázal Zeman proměnit, protože jeho pokus brankář Nita vyrazil.   

Sparta si za dobrý výkon v prvním poločase dvougólové vedení zasloužila, které odčinilo zbytečnou remízu na českobudějovickém Dynamu.

Do druhého poločasu nastoupily oba celky beze změn a hned v úvodu mohli sparťané navýšit vedení po hezké kombinaci po přihrávce Trávníka na Kangu, který přízemní střelou trefil tyč. Na druhé straně po centru z pravé strany přestřelil hostující Zeman vysoko branku.

Sparta ze své aktivity neslevila a zároveň se snažila vsítit další góly, zejména z rohů, například hlavička Costi z malého vápna, která proletěla nad břevnem, nebo Hložek orazítkoval bez přípravy zblízka tyč. Naopak Příbramští se sice snažili o zkorigování nepříznivého skóre rychlými brejky, ale snaha končila na velkém vápně, nepřesným rohem, nebo špatnou přihrávkou  

V závěrečných patnácti minutách si vypracovali sparťané po neustálém obléhaní příbramské branky, několik brankových příležitostí. V 80. minutě fauloval hostující gólman Boháč ve vápně střídajícího Tetteha a druhou nařízenou penaltu proměnil Kanga 3:0.

V 84. minutě fauloval tvrdě bez míče střídající Voltr, pravého obránce Sparty pronikajícího Sáčka a obdržel zaslouženě červenou kartu.

Sparta si tři další body v nové sezoně pohlídala a do žádné akce soupeře již nepustila, za to sklidila bouřlivé poděkovaní od diváků a fanoušků.

„Dnes rozhodly standardní situace, naštěstí jsme je dokázali dobře vyřešit. Musíme ale přiznat, že jsme špatně bránili, zejména ve středu hřiště, nám to tam vycházelo ideálně. Stále nás ještě čeká hodně práce. Musíme zapracovat na souhře Kangy s Trávníkem a Haškem. Krejčí dnes zvládl zápas výborně, především ve vzdušných soubojích, ještě od něj chceme, aby zrychlil rozehrávku. Stejně je velice důležité, abychom stabilizovali složení obranné čtveřice. Costa je každopádně pro nás na postu levého stopera velice důležitý, jeho výkon opět vzrostl,“ zhodnotil spokojeně Václav Jílek trenér Sparty.

Michal Trávník po utkání:

„Zápas se mi těžko hodnotí. Měli jsme dobré kombinace, kopat deset rohů na Spartě je nadstandardní. O body nás připravily triviální chyby, ukázala se naše nezkušenost. Celá řada našich hráčů ještě takový ligový zápas nehrála. Sparta totiž každou naši chybu tvrdě trestala,“ řekl krátce Roman Nádvorník trenér Příbrami.

Martin Zeman, David Šimek po utkání:

AC Sparta Praha – 1. FK Příbram 3:0 (2:0)

Branky: 39. a 80. obě z pen. Kanga, 28. Costa. Rozhodčí: Pechanec – Moláček, Hájek. ŽK: Tregler, Cmiljanovič, Šimek. ČK: 84. Voltr (vš. Příbram). Diváci: 11.007.

Sparta: Nita – Sáček, Štetina, Costa, Hanousek – Krejčí – Hložek (88. Graiciar), Trávník (74. Hašek), Kanga, Plavšič – Kozák (67. Tetteh). Trenér: Jílek.

Příbram: Boháč – Tregler, Kodr, Šimek, Cmiljanovič – Alvir (67. Škoda), Rezek, Soldát, Hájek (63. Voltr), Zeman (79. Antwi) – Polidar. Trenér: Nádvorník.

Čtsa, kc, audio, foto: Steinbergerova.