Sparta remizovala v Budějovicích!

Fotbalisté pražské Sparty remizovali ve 3. kole FORTUNA:LIGA na Dynamu České Budějovice 2:2 a získali bod. Po prvním poločase sice prohrávali 0:2, góly Ivana Schranze a domácího kapitána Jiřího Kladrubského, ale po zlepšeném výkonu ve druhém se trefil Guelor Kanga a Benjamin Tetteh.

Trenér Jílek provedl jedinou změnu v základní sestavě, na postu obránce nastoupil uzdravený Costa, který nahradil Radakoviće a zároveň vykonával funkci kapitána.

Domácí začali utkání aktivně a hned ve druhé minutě se dostali do vyložené brankové příležitosti, kdy Costa netrefil míč a domácí Schranz unikl nikým neatakován, ale místo aby skóroval, trefil vyběhnuvšího sparťanského gólmana Nitu.

V páté minutě se Dynamo již radovalo z vedení, když se dostal do druhé gólové šance opět Schranz, který po centru do velkého vápna a hlavičkou  Provoda, kterou ve skrumáži sparťané vyrazili na dobíhající Schranze, ten poslal umístněný míč do sítě 1:0.

Dynamo ze své aktivní neslavilo, v deváté minutě mělo další gólovou příležitost. Costa tečoval po centru míč na hranice velkého vápna, ale následná střela Čavoše, těsně minula pravou tyč.

Po čtvrthodině zahrozila Sparta o moc nescházelo, aby vyrovnala po centru Plavšiće, který našel před brankou Libora Kozáka, jenže jeho pokus skončil mimo tyče.

V jednadvacáté minutě Kanga prostrčil míč za obranu a zdálo se, že Hašek by mohl jít spolu s Kozákem sám na branku. Jenže než dlouhý míč doběhl, byl u něj vyběhnutý Staněk a odklidil ho.

Po půlhodině hry přihrál Hašek míč do vápna volnému Kozákovi, ten zaváhal a následnou střelu odvrátila domácí obrana za pomoci brankáře na rohový kop. Domácí odpověděli na druhé straně po rychlé kombinaci Ledeckým ve spolupráci s kapitánem Kladrupským, jejich snaha o navýšení skóre, ale skončila vysoko nad brankou.    

V závěru prvního poločasu měli blízko k vyrovnání Pražané. Po rohovém kopu Kangy se vytvořil před domácí brankou závar, po kterém poslal Hložek z malého vápna míč za brankovou čáru. Jenže jeho snahu se štěstím, zlikvidoval odkopem do bezpečí domácí Staněk. Rozhodčí Hrubeš po zhlédnutí videozáznamu, rozhodl gól neuznat, kvůli ofsajdu.

V samotném závěru prvního fauloval Hanousek ve vápně pronikajícího Javorka a hlavní rozhodčí nařídil penaltu, kterou bez problémů proměnil Jiří Kladrubský 2:0.

Do druhého poločasu Sparta střídá, do hry přišel, aby posílil ofenzivu  Tetteh, který nahradil Martina Haška. Naopak domácí trenér, změnu v sestavě nedělal, neboť jeho svěřenci měli, utkání pod kontrolou.  

Hned po několika minutách se dostal do první šance hostující Ladislav Krejčí, který unikl po ideální přihrávce po pravé straně do vápna, ale jeho skončil vysoko nad brankou.

Ve 49. minutě radovali sparťané ze snížení po přihrávce Hložka před vápnem na Kanga a jeho nádherná umístněná střela se odrazila od břevna do sítě 2:1.

V zápětí se mohli radovat Jihočeši, když sparťané při rozehrání přišli ve středu hřiště o míč, nastala nebezpečná úniková situace dva domácí hráči na Matěje Hanouska. A vyložená šance skončila střelou Mršiće, který trefil z velkého vápna břevno.

V 63. minutě po centru z levé strany se snažil hlavou skórovat Ledecký, ale netrefil po kolizi branku.

Následně mělo Dynamo výhodu tří rohových kopů, po jednom z nich se dostal zblízka do gólové šance Schranz, jeho hlavička směřovala k zadní tyči do prázdné branky. Jeho pokus ale vyrazil perfektním zákrokem brankář Nita.

Vyrovnání po nestálém obléhání domácí branky, se nakonec dočkala Sparta osm minut před koncem. Kanga našel z přímého kopu do vápna hlavu Tetteh, který přesnou střelou z otočky skóroval k tyči 2:2.

V samotném závěru se ještě oba týmy snažily o výhru a zisk tří bodů, ale nakonec se spokojili s jedním, zejména domácí. Pro Spartu to byla další ztráta bodů, takže má na Slavii a Plzeň pětibodové manko.     

„Diváci viděli skvělý fotbal. Na tým jsem hrdý. Do zápasu jsme výborně vstoupili, hráli jsme dobře a vysoko a Spartu jsme nutili k chybám. Díky Schranzovi jsme po prvním poločase vedli 2:0. Po přestávce se podařilo Kangovi snížit. Měli jsme dvě šance, ale Mršič trefil břevno a Schranze vychytal Nita. Nakonec máme bod, takže ho bereme s respektem, se Spartou má svoji cenu. Zvládli jsme dobře střed hřiště, to bylo hodně důležité. Zápas nás stál hodně sil, takže jsme rádi, že jsme získali alespoň bod,“ zhodnotil David Horejš trenér Dynama.

Ivan Schranz po utkání:

„Začátek jsme nezachytili po individuálních chybách, nebylo to nekoncentrovaností. Měli jsme se lépe vyrovnat s nepříznivým stavem. Měli jsme zvýšit aktivitu a zatlačit soupeře, místo toho to byly jen záblesky. Soupeř dobře hru zahustil a chodil na rychlé brejky. Budějovice řešily brejky dobře, mohli jsme několikrát i inkasovat potřetí. Ohledně situace ze závěru prvního poločasu jsem rozpačitý z toho, jak se video posuzuje. Ale rozhodně si na výroky rozhodčího nechceme stěžovat,“ řekl Václav Jílek trenér Sparty.

Adam Hložek po utkání:

Obránce Sparty Costa byl po zápase zklamaný.

„Dvoubodová ztráta je pro nás velice nepříjemná, chceme vždycky vybojovat tři body. Přesto jsme na druhou stranu ve druhém poločase, ukázali zlepšený výkon, díky němu máme na co navazovat. Takhle musíme hrát rozhodně dál,“ řekl po zápase Costa.    

„Byla to naše velká chyba, že jsme dostali hned v úvodu gól. Ve fotbale může stát hodně, že se dostaneš pod tlak. Ale nemusíme hned inkasovat, to je velká chyba. Pak jsme měli několik šancí, ale branku jsme nedali. To je další naše chyba, když máš šance, tak je potřeba skórovat a rozhodně změnit průběh zápasu,“ dodal.

„Co se týká neuznaného gólu, to byl důležitý moment. Rozhodčí viděl faul na brankáře, já jsem ho ale neviděl, myslel jsem si, že to byl určitě gól. Sudí mi řekl po dotazu, že byl faul, asi ano. Rozhodčí je na hřišti šéf, takže se nedá nic dělat,“ doplnil Costa.

„V přestávce bylo v kabině hodně o motivaci  od trenérů. Zejména ať ukážeme charakter, ať necháme na hřišti všechny naše síly. A myslím, že ve druhé půli to bylo hodně vidět. Byl to nakonec velký boj, přesto jsme dokázali dát dva góly. To bylo pro nás dost pozitivní, že jsme vyrovnali zápas ze stavu 0:2,“ informoval.

„Po zranění se cítím dobře, ale když dlouho nehraješ, tak se v prvních minutách cítíš na hřišti trochu jinak než předtím. Věděl jsem, že nastoupím, takže jsem se mohl na to připravit. Nebyl to pro mě tak velký problém, v průběhu zápasu jsem průběžně cítil, že se opět zlepšuji. Cítil jsem se totiž lépe,“ řekl Costa, který odvedl dobrý výkon.  

SK Dynamo České Budějovice – AC Sparta Praha 2:2 (2:0)

Branky: 5. Schranz, 45. Kladrubský (pen.) – 49. Kanga, 82. Tetteh. Rozhodčí: Hrubeš – Vitner, Šimáček. ŽK: Čavoš, Ledecký, Brandner, Kladrubský, Provod – Plavšić, Hanousek. Diváci: 6 681 (vyprodáno).

Dynamo: Staněk – Ćolić, Havel, Novák, Kladrubský – Schranz (80. Brandner), Javorek, Provod, Čavoš, Mršić (90. Martan) – Ledecký (86. Táborský). Trenér: Horejš.

Sparta: Nita – Sáček (70. Trávník), Costa, Štetina, Hanousek – Hložek, Kanga, Hašek (46. Tetteh), Krejčí, Plavšić – Kozák. Trenér: Jílek.

Čtsa, kc, audio, foto: www.dynamocb.cz