Sparta odčinila porážku z minulého kola!

Sparta nastoupila po nečekaném prohraném zápase v 1. kole FORTUNA: LIGY se Slováckem a ve 2. kole porazila po zlepšeném výkonu na pražské Letné Jablonec 2:0. Trenér Václav Jílek provedl v základní sestavě dvě změny, do zálohy nominoval Ladislava Krejčího a uzdraveného Martina Haška. Na postu pravého obránce nastoupil Michal Sáček a Zahustel seděl na lavičce náhradníků.  Ve druhém poločase se střelecky prosadil šestnáctiletý Adam Hložek, v závěru zápasu Guélor Kanga.

Trenér Jablonce Petr Rada poslal do hry stejnou základní sestavu s jedinou změnou, která v minulém kole porazila doma Bohemians 1905. Do obrany nastoupil nováček Jiří Váňa. Přesto Severočeši nepotvrdili minulé vítězství 2:0 nad Pražany a v nejvyšší fotbalové soutěži venku podeváté za sebou nevyhráli.

Ve 3. minutě se sparťané ujali vedení z rohového kopu, na který si ve vápně naběhl hlavou Adam Hložek, ale gól nebyl uznán z důvodu faulu na brankáře Hrubýho. Následně domácí zahrozili dvakrát za sebou po rychlém přenesení hry, ale jejich snaha končila v rukavicích hostujícího brankáře. Ve 12. minutě se dostal z blízka do vyložené gólové šance Hložek, ale jeho následná střela skončila vysoko nad brankou.

Sparta se doslova do Severočeského soupeře aktivně zakousla, takže měli hosté plno práce, aby domácí rychlé nájezdy odvraceli do bezpečí. Hodně se o to zasloužil hostující brankář, že nedostali jablonečtí gól. Spíš se zaměřili na centrované míče po stranách, odkud chtěli zahrozit, ale domácí obrana je do ničeho nepustila.

V 26. minutě kopali sparťané roh, na který si naběhl na malém vápně Kozák, ale jeho hlavička se odrazila do hry od břevna, následná střela Krejčího proletěla vysoko nad brankou.

Do další gólové šance se dostal z malého vápna Kozák po centru Plavšiče z levé strany, ale nestačil tečovat míč do branky.

V závěru prvního poločasu se ještě Sparta snažila důrazně o vedení, jenže hosté za vydatné podpory gólmana jakýkoliv pokus odvrátili.

Do druhého poločasu nastoupili oba týmy beze změn. Jako první zahrozili hosté rohovým kopem, který skončil neúspěšně, následná střela Libora Holíka z hranice velkého vápna skončila vysoko nad břevnem.

Sparta se neustále snažila dát gól, což mohl zařídit v 56. minutě, kdy se dostal po špatné přihrávce hostí do vyložené šance Kozák, ale z malého vápna nikým neatakován přestřelil branku.

V 62. minutě se sparťané konečně dočkali gólu, kdy si na míč naskočil hlavou Hložek, jehož hlavička po odražení od tyče skončila v síti 1:0, Domácí střídají, ze hry odešel Kozák, kterého nahradil Tetteh. Rovněž hosté střídají.

Další výměna, odešel autor prvního gólu Hložek a do utkání nastoupil Michal Trávník.

V 80. minutě se dostal po chybě hostí do úniku na branku Tetteh, ale jeho snahu skórovat vyrazil brankář hostí na rohový kop.

V 82. minutě byl nebezpečně faulován Matěj Hanousek, který se dobrých pár minut svíjel na zemi v bolestech, nakonec doskákal na střídačku, vystřídal ho Semih Kaya. Ale píšťalka hlavního rozhodčího zůstala němá.  

V 83. minutě se trefil do pravého horního rohu branky, nechytatelnou střelou z 25. metrů Guélor Kango 2:0.

Sparta nakonec zaslouženě vyhrála a získala první tři body, byla v průběhu zápasu lepším týmem, který měl neustálou herní převahu, kterou dokázal zúročit.    Zároveň odčinila prohru z úvodního kola. Trenér Václav Jílek si zapsal první ligovou výhru ve Spartě.

„Řekl bych, že to bylo hlavní téma týdne dnešního zápasu. Nejen my trenéři a realizační tým, ale všichni fanoušci a diváci viděli jednoznačnou úspěšnou reakci týmu. Při počtu neproměněných šancí se mohlo teoreticky stát, že bychom utkání opět nevyhráli. Výkon, přístup, aktivita hráčů, ve většině případů i kvalita byly diametrálně odlišné,“ řekl v úvodu tiskové konference trenér Jílek.

„Musím se přiznat, že když branky nepadaly a vyložené šance jsme neproměňovali, tak je člověk trochu znervózní. Čas se krátí a v zápasech, kdy mužstvo pohrdne takovými šancemi, bývá to zákonitostí, že utkání nezvládnete. Naštěstí tomu, dnes nebylo. Jsem strašně rád, že hráči k tomu takhle přistoupili. Byl to ale první krok. My jich potřebujeme udělat daleko více, abychom správně nastavili náš směr,“ dodal Jílek.

Adam Hložek, Ladislav Krejčí po utkání:   

 „Věděli jsme, že Sparta bude aktivnější než proti Slovácku. Drželi jsme se dlouho. Domácí měli ze standardek brankové příležitosti. Něco jsme přežili se štěstím. Přerušili jsme situace, hlavně při centrech z levé strany od Plavčiće. Na druhou stranu jsme měli tři situace, které jsme měli zužitkovat. Jovović šel sám na bránu, dvakrát přestřelil, pak tam měl přečíslení tři na jednoho. Nic z toho jsme, ale neproměnili. Do druhého poločasu jsme chtěli co nejdéle držet nulu a nepustit soupeře do tlaku. Zároveň jsme chtěli zlobit z brejků. Kdybychom ale byli odvážnější a chytřejší,“ litoval Rada a pokračoval. „Góly jsme inkasovali po našich individuálních chybách. Hned poté jsme dostali gól a pro Spartu to bylo velmi povzbuzující. Následně Kanga jednou vystřelí na branku a trefí se přímo do šibenice. Domácí byli celkově hladovější a šli za vítězstvím. Prohráli jsme na Spartě a musíme se teď zmobilizovat na zápas v Arménii,“ zhodnotil zápas zklamaně trenér Rada.

Jiří Váňa po utkání:

AC Sparta Praha – FK Jablonec 2:0 (0:0)

Branky: 62. Hložek, 83. Kanga. Rozhodčí: Zelinka – Paták, Vlasjuk.
ŽK: Tetteh – Kratochvíl. Diváci: 10 860.

Sparta: Nita – Sáček, Radakovič, Štetina, Hanousek (82. Kaya) – Hašek, Krejčí – Hložek (76. Trávník), Kanga, Plavšič – Kozák (63. Tetteh). Trenér: Jílek.

Jablonec: Hrubý – Holík, Břečka, Váňa, Sýkora – Hübschman, Považanec (65. Pleštil) – Kratochvíl, Matoušek, Jovovič (74. Acosta) – Doležal. Trenér: Rada.

Čtsa,kc, audio,

Foto: Steinbergerová,