Sparta nedokázala vyhrát nad Slováckem!

Sparta vstoupila do prvního zápasu nové sezony 2019 – 2020 FORTUNA:LIGA proti Slovácku porážkou 0:2. Nový trenér Václav Jílek, poslal do zápasu hráče, kteří vybojují výhru a první tři body, což se přes veškerou snahu nakonec překvapivě nepovedlo. Do základní sestavy Jílek nasadil dvě letní posily Michala Trávníka a Libora Kozáka, který si navlékl kapitánskou pásku.   

Hráči Slovácka pod vedením trenéra Martina Svědíka přijeli na pražskou Letnou s cílem, podat dobrý výkon, případně vyhrát a plně bodovat. To se nakonec povedlo zásluhou Jana Kalabišky a Vlastimila Daníčka v úvodu prvního poločasu. Přesto vzájemná dlouhodobá zápasová bilance, hovoří ve prospěch Sparty, která ale svým výkonem nakonec zklamala, zejména svoje fanoušky.

Již ve třetí minutě po zbytečné ztrátě míče sparťanů se dostali hosté do šance, ale následná střela Pavla Dvořáka z hranice velkého vápna, těsně minula levou tyč branky. Na druhé straně si naběhl na přímý kop z pravé strany po faulu hlavou Adam Hložek, ale netrefil přesně míč.

Slovácko začalo utkání aktivně a velice důrazně a tak měla domácí defenziva hodně práce, aby odvrátila nebezpečné akce a střely do bezpečí. Již ve třetí minutě po zbytečné ztrátě míče sparťanů se dostali hosté do šance, ale následná střela Pavla Dvořáka z hranice velkého vápna, těsně minula levou tyč branky. Na druhé straně si naběhl na přímý kop z pravé strany po faulu hlavou Adam Hložek, ale netrefil přesně míč.

V 18. Minutě unikl po přihrávce po pravé straně Matěj Hanousek, jehož centr nedokázal hlavičkou poslat do sítě Libor Kozák, míč skončil vedle branky.

Vzápětí nečekaně udeřilo v 19. minutě Slovácko. Kanga přišel zbytečně ve středu pole o míč, hosté se dostali do rychlého brejku. Dvořák přihrál Kalabiškovi míč, ten se uvolnil přes obránce Kayu a skóroval podél vyběhnutého brankáře Nita do sítě 0:1.

Po šesti minutách mohli sparťané vyrovnat po ideálním centru, přes hostující obránce se opět dostal Kozák do vyložené gólové šance, kterou ale nedokázal z malého vápna proměnit.

Ve 30. minutě se radovali hosté podruhé, kdy Navrátil vyhrál souboj o míč nad Sáčkem, následně ho přihrál na nabíhajícího Daníčka, který umístněnou střelou nedal gólmanu Nitovi žádnou šanci 0:2.

36. minuta Sparta střídá, odešel Karlsson, kterého nahradil Tetteh, který se hned snažil po centru hlavičkou skórovat, jenže jeho snahu vychytal hostující brankář.   

Po třech minutách kopali hosté rohový kop, z kterého snažil skórovat z voleje Jan Navrátil, jeho střela skončila těsně nad břevnem.

V závěru prvního poločasu se ještě snažili sparťané vsítit kontaktní gól, jenže jejich snaha končila převážně v rozhodujícím okamžiku ztrátou míče, nebo nepřesnou střelou.

Přesto mohla Sparta inkasovat potřetí, kdy Havlíkovu hlavičku vyrazil domácí gólman a dorážku posla Navrátil těsně nad branku. Na druhé straně vyrazil Trmal střelu Sáčka.

Do druhého poločasu došlo v domácím týmu k jedinému střídání, do hry nenastoupil obránce Ondřej Zahustel, kterého vystřídal Plavšič.

Sparta začala druhý poločas dost důrazně, zejména před hostující branku, takže dostala soupeře pod obrovský tlak a kopala pět rohových kopů, které hosté, včetně brankáře úspěšně likvidovali.  

V 63. minutě se snažil skórovat z levé strany velkého vápna Plavšič, ale jeho střelu vyrazil brankář Matouš Trmal na rohový kop. Hostující gólman si ještě poradil s Tettehovou hlavičkou.

O chvíli později se Ghanský útočník dostal do brejku dva na jednoho, ale špatně přihrál na druhé straně Kozákovi, který nemohl zpracovat míč. V 68. minutě Sáčkova střela z velkého vápna trefila tyč.

Následně byl faulován při průniku ve vápně Hložek, ale pokutový kop po zhlednutí videozáznamu nebyl uznán.

Sparta z neustálého tlaku neustoupila, současně si vypracovala několik vyložených brankových příležitostí, které bohužel neproměnila. Domácí opět střídají, odešel Michal Trávník a přišel Martin Graiciar.

V závěrečných deseti minutách, včetně nastavení se ještě sparťané snažili aspoň o vyrovnání, ale zaslouženou dvougólovou výhru si nakonec Moravané uhlídali. Naopak Sparta svojí nepřesnou hrou své fanoušky zklamala, zejména střelami, které končili nad brankou, nebo vedle.     

Slovácko tak porazilo Spartu podruhé za sebou, v minulé sezoně zvítězilo doma 2:1. Na Letné se z výhry v ligové soutěži radovalo poprvé, když v předchozích sedmnácti zápasech získalo jeden bod.

„Hned prvních třicet minut jsme špatně vstoupili do utkání, bylo to nevysvětlitelně. Fotbal je ale neúprosný, pokud tomu nedáte od začátku veškerou snahu, těžko to doháníte. Neříkám, že kluci nechtěli, ale nebyla viditelná pracovitost, větší důraz a aktivita u některých hráčů scházela. Hlavně u prvního gólu po ztrátě míče Kangy, je to pro mě naprosto nemyslitelné, jedná se o selhání hráče, který si věří, že to zvládne. Kanga je totiž schopen, vymyslet dobré řešení, ale jen v případě když se vyvaruje chyb, pak nemůžeme být úspěšní, protože soupeři budou dobře připraveni. Jsem přesvědčen o tom, že jedna porážka s mužstvem nezamává. Jenže jsme si představovali úplně jiný začátek. Dostali jsme ránu hned na úvod a myslím, že to hodně lidem svým způsobem nahraje. Nemyslím si, že bychom byli slabí, abychom si nevěřili. Víme, že nebude liga jednoduchá, bude tam hodně překážek. Pevně ale věřím, že se kvalita hry hodně zlepší,“ zhodnotil Václav Jílek trenér Sparty. 

Lukáš Štětina, Libor Kozák po utkání:

„Je dobré, že jsme Spartu přehráli hned od začátku. Přišel nový trenér ale Vaška Jílka znám velice dobře, potřebuje totiž čas. Na hráčích Sparty byla vidět určitá nervozita. Velice dobře nám vyšel první poločas. Vstřelili jsme dvě branky a Spartu jsme kromě jedné situace do ničeho nepustili. Udeřili jsme přesně tak, co jsme si před zápasem řekli, že je Sparta dost zranitelná, takže jsme chtěli získávat neustále balony. Dnes byl efekt zisku a rychlý přechod opravdu výborný, dostali jsme se do vedení 2:0. Druhý poločas byla naše chyba, že jsme se nechali zatlačit do vápna. Ale obrana pracovala velmi dobře, přesto jsme v závěru ještě mohli udeřit z brejků. Jsem přesvědčen, že z pohledu prvního poločasu bylo naše vítězství zasloužené. Je to velké povzbuzení do další práce. Hráči totiž ví, že jsem náročný trenér, zejména na detaily, takže to nemají se mnou jednoduché. Ale věděli, že když budou plnit úkoly, tak odevzdaná práce přinese velkou radost,“ řekl Martin Svědík trenér Slovácka.

Jan Kalabiška, Milan Petržela po utkání:

AC Sparta Praha – 1. FC Slovácko 0:2 (0:2)

Branky: 19. Kalabiška, 30. Daníček. Rozhodčí: Houdek – Mokrusch, Hrabovský – Hrubeš (video). ŽK: Plavšič – Daníček, Dvořák, Kalabiška, Navrátil. Diváci: 14.155.

Sparta: Nita – Zahustel (46. Plavšič), Štetina, Kaya, Hanousek – Sáček – Karlsson (36. Tetteh), Trávník (78. Graiciar), Kanga, Hložek – Kozák. Trenér: Jílek.

Slovácko: Trmal – Juroška, Hofmann, Šimko, Reinberk – Daníček – Petržela (66. Sadílek), Navrátil (75. Vasiljev), Havlík, Kalabiška – Dvořák (90. J. Krejčí). Trenér: Svědík.

Čtsa, kc, audio, foto: Steinbergerová,