Petr Čech byl v Chelsea jmenován poradcem sportovního a technického úseku!

Petr Čech se vrací do Chelsea, kde bude působit jako poradce sportovního a technického úseku. Ve své nové roli bude na všech úrovních v klubu poskytovat podporu a rady ohledně sportovního směřování klubu a rovněž propojovat všechny týmy. Dále pak bude zajišťovat účinnou spolupráci všech technických úseků Chelsea.

Jeho hlavním sídlem se stává tréninkové centrum v Cobhamu – bude úzce spolupracovat s ředitelkou Chelsea Marinou Granovskou. Zároveň bude v denním kontaktu s trenérským a realizačním týmem A-mužstva Chelsea, s nímž se bude účastnit všech zápasů. Hlavní náplní jeho práce budou rady a konzultace s důrazem na strategii a výkon.

„Je mi velkou ctí, že jsem dostal možnost se vrátit do Chelsea a pomáhat klubu k co nejlepším výkonům na té nejvyšší úrovni. Chci přispět k pokračování úspěchů, kterých klub v posledních patnácti letech dosáhl. Těším se na nové výzvy a doufám, že plně využiju svoje fotbalové znalosti a zkušenosti a dopomůžu týmu k dalším úspěchům,“ řekl Čech.Po skončení kariéry jsem říkal, že si vezmu čas, položím si všechny nabídky před sebe a vyberu si tu, která se mně bude zdát nejlepší. A Chelsea přišla s nabídkou, která nešla odmítnout.“

Z Čecha se tak stává manažer, i když dřív nevylučoval ani trenérskou dráhu. „Trenérská práce je pro mě zajímavá a do budoucna bych si chtěl dodělat profesionální licenci. Nabídka od Chelsea ale byla taková, že jsem se rozhodl ji vzít a trénování odsunout v tuto chvíli na později,“ uvedl Čech, který ani v nové funkci nevynechá tradiční návštěvu Livesport Fotbalové školy Petra Čecha. Ta se na přelomu června a července koná už počtrnácté. „Na děti z mé školy si stoprocentně udělám čas. Tak jako každý rok.“

Svůj přesun do nové role Čech konzultoval i se svým agentem Viktorem Kolářem ze společnosti Sport Invest, který za ním stojí po celou jeho kariéru. „Návrat Petra do Chelsea, navíc do nejužšího vedení klubu, jen potvrzuje pozici, kterou si v Anglii vybudoval: naprostý profesionál na hřišti i mimo něj, který o všech svých krocích, ale i o fotbale jako takovém, neustále přemýšlí,“ řekl Kolář. „V nové pozici bude Petr vytvářet a řídit sportovní strategii Chelsea, jeho záběr bude obrovský, s čímž přijde i velká odpovědnost. Petr se však na novou výzvu těší a já nepochybuji, že ji úspěšně zvládne.“

Stejně tak vedení Chelsea. „Máme velkou radost, že Petra můžeme opět přivítat v Chelsea, která mu tak dlouho byla domovem,“ řekla Marina Granovská. „Během let, které v klubu strávil jako aktivní hráč, se osvědčil jako jeden z nejoddanějších, nejúspěšnějších a nejohleduplnějších profesionálů, jaké jsme tu kdy měli. Jsme proto nadšení, že můžeme do dalších let počítat s jeho znalostmi a fotbalovou expertízou. Vždycky jsme měli jasno v tom, že až Petr ukončí kariéru, zase se s ním v Chelsea shledáme, a nemohli jsme si přát lepší načasování.“

Během zářné kariéry na Stamford Bridge vyhrál Petr Čech všechny velké klubové trofeje a pocty. Překonal rekord Petera Bonettiho v počtu čistých kont v brance Chelsea a stal se jednou z ikon klubu.

Už ve své první sezoně – 2004/2005 vychytal rekordních 24 nul v zápasech Premier League, Chelsea si i díky jeho výkonům suverénně došla pro titul a inkasovala pouhých 15 branek. Stejně skvěle chytal i následující rok, kdy si Chelsea udržela postavení nejlepšího týmu v Anglii s tou nejpevnější obranou.

V sezoně 2006/2007 překonal zlomeninu lebeční kosti a udržel čisté konto v prvním finále FA Cupu na novém stadionu ve Wembley, ve kterém Chelsea porazila Manchester United 1:0. Dalších úspěchů v Anglickém poháru dosáhl v letech 2009 a 2010, kdy ve finále chytil nařízený pokutový kop – a v roce 2012, kdy udržel vedení Chelsea nad Liverpoolem brilantním zákrokem proti Andymu Carrollovi.

Nejzářnějším okamžikem českého brankáře v dresu Chelsea je bezpochyby finále Ligy mistrů v Mnichově. V prodloužení chytil penaltu Arjena Robbena, další dvě potom zneškodnil v penaltovém rozstřelu. I díky jeho zásahům mohl nakonec zápas rozhodnout poslední penaltou Didier Drogba.

Další evropskou trofej s Chelsea získal v roce 2013, kdy klub vyhrál Evropskou ligu, a ačkoli už během své poslední sezony 2014/2015 nastupoval méně, mohl se s klubem radovat ze zisku čtvrtého ligového titulu, navíc vychytal další nulu ve finále Ligového poháru ve Wembley proti Tottenhamu.

Za Chelsea odehrál celkem 494 zápasů a získal 13 velkých trofejí. Poté přestoupil do Arsenalu, v jehož dresu minulý měsíc odehrál poslední utkání své impozantní kariéry: finále Evropské Ligy, v němž předvedl skvělý výkon, i když jeho klub nakonec nevyhrál.

Pavel Pillár, Ředitel komunikace

Sport Invest,