Jílek a Rosický zahájili sparťanskou přípravu!

Spartě začala příprava na novou sezónu 2019/2020 a trenér Václav Jílek, který na pondělní tiskové konferenci společně se sportovním ředitelem Tomášem Rosickým, informovali zástupce médií o složení kádru, herních představách a budoucnosti některých hráčů.

Sparta v současné době posiluje, zejména na postu středového záložníka, útočníka a obránce, vrací se několik hráčů z hostování.  V konečné fázi jednání je přestup David Lischkova z Jablonce do obrany. Velice zajímavý je přestup reprezentačního útočníka Libora Kozáka z Liberce na Letnou. Velkou posilou bude i záložník a reprezentant Michal Trávník, který přišel ze severu Čech.

„Sparta se v minulé sezoně prezentovala určitým způsobem, ale já si to představuji jinak. Jedná se o spoustu drobných herních detailů, těžko se o tom mluví. Je potřeba nastavit jasné principy v obraně a útoku. Musíme být dost aktivní, mít neustálý tlak na balon, zároveň si vybudovat schéma v přechodové fázi. První věc, kterou je potřeba udělat, dát hráčům čas, aby se změnilo jejich herní myšlení. Zejména aby přistoupili na naše nároky,“ řekl trenér Jílek.

„Se všemi hráči, se kterými jsme ukončili spolupráci, budeme nadále mluvit. Takže mohu potvrdit, že asistenti Lukáš Marešovský a Petr Janoušek zůstávají. Ale přesunou se zpět na Strahov. Všem děkujeme za jejich přínos, kterým pomáhali Spartě. Samostatná kapitola je Dan Zítka, s jehož prací jsme byli velice spokojeni a jdou za ním úspěchy brankářů Koubka, nebo Dúbravky. Přesto nás prosil, že si chce od fotbalu odpočinout, dveře má ale na Spartě vždy otevřené,“ informoval Rosický,

„U zraněných hráčů se nic nezměnilo, takže rehabilitace probíhá podle plánu. Václav Drchal a Filip Panák budou mimo hru do konce kalendářního roku. Lukáš Juliš je nejblíž k návratu do tréninku a na hřiště, začíná sice pomalu běhat, takže uvidíme, zda se dostane brzy do kondice. U Bořka Dočkala a Matěje Pulkraba, jde o zranění achilovky, to není totiž jednoduché, těžko a dlouho se uzdravuje. Je velice důležité, aby dostali potřebný, aby se konečné uzdravili,“dodal Rosický.

„V současné době máme 37 hráčů, včetně zraněných. Preferuji, ale nižší počet hráčů, aby byl větší a maximální prostor pro hráče, se kterými rozhodně počítáme. Přesto je potřeba mít rezervu, čekají nás evropská předkola a nová sezona bude určitě náročná. Je velkou výhodou, že vzniká B tým, v něm budou hráči, kteří budou splňovat nároky áčka. Předpokládám, že v ligovém A týmu zůstane 23 hráčů do pole a tři brankáři,“ řekl Jílek.

„Rozhodli jsme se, že Lukáš Vácha nebude pokračovat v A týmu. Chci mu poděkovat za to, co pro Spartu dlouhodobě udělal. Naše představa je, že mohl být lídrem B týmu a postoupit do druhé ligy. Ale máme s Lukášem dohodu, že případně dostane jinou nabídku a bude mít velký zájem, opět hrát na vyšší fotbalovou soutěž, tak nebudeme za něho požadovat odstupné,“ řekl Rosický na adresu Váchy, který se vrátil s Liberce.   

„Co se týká Davida Lischka, dokončujeme jeho příchod do Sparty. Dlouhodobě chceme, aby se stal pilířem sparťanské obrany, jenže víme, jaká je jeho situace teď. David měl velké problémy, půl roku totiž nehrál fotbal. Přesto mu dáváme šanci, zároveň mu dáme čas, aby se dostal opět do formy. Naše nároky na něj budou postupné,“ řekl Rosický, očekává, že ho David nezklame.    

„Příprava nebude dlouhá, nechtěli jsme předimenzovat přípravné zápasy, nebyl by prostor pro herní nácviky. Proto jsme obětovali jeden zápas, přesto věřím, že to bude uspokojivý a dobrý model. Že naši hru dostaneme do našich představ, to znamená aktivní a důraznou,“ upřesnil trenér Jílek.

Sparta zahajuje v pondělí letní přípravu! Trenér Václav Jílek má k dispozici 23 hráčů. Další fotbalisté, kteří v minulém týdnu hráli v reprezentačních týmech, se do přípravy zapojí o něco později. Mimo pěti, kteří pokračují v rekonvalescenci po zranění.

Přípravu v pondělí 17. 6. zahájí hráči:

Brankáři: David Bičík, Milan Heča, Florin Nita.

Obránci: Costa, Václav Dudl (návrat z hostování v Trnavě), Matěj Hanousek, Semih Kaya (návrat z hostování v Galatasaray SK), Uroš Radaković, Andreas Vindheim, Ondřej Zahustel.

Záložníci: Jan Fortelný (návrat z hostování ve Vlašimi), Christian Frýdek (návrat z hostování z FC MAS Táborsko), Martin Frýdek, Martin Hašek, Tal Ben Chaim, Guélor Kanga, David Moberg Karlsson, Ladislav Krejčí, Srdjan Plavšić, Michal Sáček, Michal Trávník.

Útočníci: Václav Kadlec, Benjamin Tetteh.

Reprezentanti, kteří se do přípravy zapojí později:

Brankář: Hugo Jan Bačkovský.

Obránci: Eldar Ćivić, Dominik Plechatý, Lukáš Štetina.

Záložníci: Adam Hložek, Georges Mandjeck (návrat z hostování v Maccabi Haifa, momentálně na Africkém poháru národů), Zinedin Mustedanagić (návrat z hostování v MFK Ružomberok).

Útočník: Libor Kozák.

V rekonvalescenci dál pokračují: Bořek Dočkal, Václav Drchal, Lukáš Juliš (návrat z hostování v Bohemians Praha 1905), Filip Panák, Matěj Pulkrab.

Hráči, jejich budoucnost vedení Sparty urgentně řeší, jedná se zájemci, kteří mají zájem o jejich služby: Vukadin Vukadinović,  Bogdan Vatajelu.

Čtsa, kc, audio, foto: Steinbergerová,