Sparta porazila zaslouženě Jablonec!

Sparta zvládla poslední domácí utkání 4. kola nadstavby FORTUNA: LIGY a porazila Jablonec 2:0, když se trefili do sítě Lukáš Štetina a Ondřej Zahustel.

Trenér Sparty Michal Horňák poslal do prestižního zápasu proti Jablonci v podstatě stejnou sestavu, jako v minulém kole v Plzni, akorát se do základní sestavy vrátil Guélor Kanga a Benjamin Tetteh.

Trenér Jablonce Petr po výborném výkonu ve středu na Slavii, sestavu neměnil, s cílem na pražské Letné vyhrát, aby se potvrdilo čtvrté místo v ligové tabulce, před posledním zápasem doma proti Liberci.  

První gólovou šanci si Sparta vypracovala již ve třetí minutě, když Karlsson z rohového kopu našel ve vápně hlavu Radakoviće, ale jeho pokus o vedení zlikvidoval brankář Hanuš.

Po třech minutách zahrozili domácí po druhé, Zahustel se s míčem dostal do středu hřiště, přihrál ho Frýdkovi, který se snažil z hranice velkého vápna skórovat, jenže jeho střela skončila těsně vedle tyče.

Ve 13. minutě po neustálém obléhání hostující branky se dostali sparťané do vedení z rohového kopu, nejprve střelu Kanga, vyrazil brankář Hanuš na Štetinu, ten z dorážky z malého vápna poslal míč do sítě 1:0.   

Severočeši po inkasovaném gólu se snažili o vyrovnání, ale jejich snaha končila na velkém vápně nedůrazem a zbytečnou ztrátou míče nebo střelou vysoko nad branku. Naopak sparťané dál produkovali rychlou kombinační hru a zároveň dostávali soupeře pod tlak, který jablonečtí i za cenu faulu likvidovali.

V 17. minutě mohli hosté vyrovnat, nejprve centrovaný míč z pravé strany našel před brankou nabíhajícího Kubistu, ale jeho hlavička skončila vysoko nad brankou. Následně na centrovaný míč zprava na malé vápno, nedosáhl Doležal.

Ve 40. minutě fauloval před velkým vápnem hostující obránce Hovorka pronikajícího Tetteha a bez zaváhání sudího Houdka obdržel červenou kartu a musel předčasně pod sprchu.

V závěru prvního poločasu se nic podstatného nestalo, přesto měli jablonečtí víc ze hry, ale jednogólové vedení domácí uhájili.  

Druhý poločas začala Sparta opět aktivně, ale první rohový kop měl v 52. minutě soupeř, přesto si vypracovala dvě slibné šance, které připravil Tetteh. Nejdřív přihrál míč na velké vápno Kangovi, jehož střela skončila vedle branky. Následně po přesném centru Zahustela se dostal Tetteh ve vápně do šance. Ale jeho střela byla vyražena na rohový kop.

V 57. minutě se sparťané radovali podruhé, když se po přihrávce střídajícího Čiviče z levé strany pokoušel skórovat Hložek, jeho snahu vyrazil brankář Hanuš na volného Zahustela, který se trefil k tyči, na jeho gól neměl jablonecký gólman žádnou šanci 2:0.

V následujících minutách se dostali sparťané do několika brankových příležitostí, takže se snažili navýšit skóre, takže před hostující brankou byla neustálá skrumáž, kterou Severočeši se štěstím odvraceli.

V závěru zápasu se hosté snažili z výšenou aktivitou, ještě důrazně o zkorigování nepříznivého výsledku, jakýkoliv pokus, ale domácí hráči bez problémů odvrátili, nakonec se mohla Sparta radovat ze zisku tří bodů a zasloužené výhry.    

„V prvním poločase náš výkon neměl herní kvalitu, přesto to nebylo zlé. Zápasu chybělo fandění diváků. Zejména vyloučení hostujícího hráče, naše hra nebyla dobrá. Vsadili jsme na zkušenější obranu, po Plzni jsme potřebovali vyhrát, víc zrychlit hru, k tomu nám měly pomáhat přihrávky Kangy. Podle mě je to tím, že jsme letos měli mladý tým, který dokáže doma vnutit soupeři svůj styl hry, ale venku se tolik nedokážeme prosadit,“ řekl Michal Horňák trenér Sparty na tiskové konferenci.

Lukáš  Štetina po utkání:

„Od začátku zápasu bylo vidět, že nejsme ve své kůži. Nezopakovali jsme výkon z předchozích zápasů, zejména na Slavii. Do utkání jsme vstoupili laxně, bez pohybu. Pak jsme obdrželi gól z rohu, který neměl být odpískán, naši hru ovlivnilo vyloučení Hovorky. Pak nám nezbývalo, než se pokoušet o brejky, ale žádné brankové šance nepřišly, pak jsme inkasovali podruhé. Nadstavba dnes ukázala, že příliš některé kluby neláká, zápas neměl velkou atmosféru. Jsem stará fotbalová škola, mistrem ligy by se měl stát, až po třicátém kole, fotbal nemá přinášet velké herní změny,“ řekl Petr Rada trenér Jablonce.

Vojtěch Kubista po utkání:

AC Sparta Praha – FK Jablonec 2:0 (1:0)

Branky: 12. Štetina. 57. Zahustel. Rozhodčí: Houdek – Mokrusch, Pečenka, ŽK: Kanga (Sp.). ČK: 40. Hovorka (Jabl.). Diváci: 7 215.

Sparta: Heča – Zahustel (77. Chipciu), Radakovič (87. Plechatý), Štetina, Hanousek – Karlsson, Hašek, Kanga, Frýdek, Hložek – Tetteh (56. Čivič). Trenér: Horňák.

Jablonec: Hanuš – Holeš, Hovorka, Kubista, Sobol – Hübschman (65. Pilík) – Kratochvíl, Trávník (87. Peřina), Považanec, Jovovič (78. Pleštil) – Doležal. Trenér: Rada.

Čtsa, kc, audio, foto: Steinbergerova,

Napsat komentář