Hansen dál v čele Evropské atletiky, Varhaník místopředsedou

Zleva: Dobromir Karamarinov, Svein Arne Hansen, Cherry Alexanderová, Sebastian Coe, Libor Varhaník

Evropská atletika ­na svém kongresu v Praze vybírala své vedení na období 2019 až 2023. Delegáti 50 členských federací asociace ­za předsedu podruhé Sveina Arne Hansena, s kandidaturou na jednoho z jeho třech zástupců uspěl Libor Varhaník.

„Děkuji vám, jsem vám (členským federacím) velmi vděčný, že jste do mě vložili důvěru na další čtyřleté období; já ale nejsem Evropská atletika, to vy,“ řekl v pražském hotelu Hilton po znovuzvolení 72letý norský činovník, jenž byl jediným kandidátem. Svein Arne Hansen zastával vedoucí post v kontinentální asociaci od roku 2015, kdy do boje vstupoval s heslem „Delivering Change“ a s plánem na jediné funkční období. „Jenže 50 federací přišlo a řeklo pokračuj. Kdyby mě nechtěli, skončím,“ vysvětlil Hansen svou druhou kandidaturu.

Vedle šéfa asociace vybírali delegáti z padesát členských zemí Evropské atletiky jeho tři zástupce. Poprvé bylo stanoveno, že bude jedním z nich žena (dosud tento post zastávala pouze Rakušanka Erika Strasserová v 90. letech). Jedinou uchazečkou byla Britka Cherry Alexanderová, spolu s ní uspěli na místopředsednické posty Bulhar Dobromir Karamarinov a Libor Varhaník. Předseda ČAS dosud působil v ExBo Evropské atletiky, na nadcházejí 4leté období se tedy posunul do užšího vedení. „Dělá skvělou práci doma, takže je jen dobře, že pracuje mezinárodně,“ řekl Hansen na adresu Varhaníka.

„Cítím to jako závazek,“ reagoval na jeho slova nový místopředseda Varhaník. „Máme spolu dlouholetý vztah, myslím, že se nám daří společná práce a jsem rád, že v ní můžeme pokračovat,“ vrátil kompliment Hansenovi. „Své zvolení beru i jako ocenění české atletiky. Pořádáme významné světové a evropské akce, naši atleti mají výsledky, pracujeme nejen na vrcholové a výkonnostní úrovni, ale také se věnujeme sportu pro všechny,“ uvedl Varhaník.

„Výborný kongres. Osm nových členů rady, pět žen,“ poděkoval Hansen hostitelskému Českému atletickému svazu i delegátům. „Jsem rád, že Evropa je sjednocená, finančně jsme na tom dobře, ale potřebujeme další finance na nové projekty,“ nechal se slyšet staronový předseda. „Čeká nás práce,“ dodal energicky s tím, že se hned po tiskové konferenci sejdou s novým vedením a rozdělí si úkoly. Na průběh kongresu osobně „dohlížel“ i šéf světové atletiky Sebastian Coe, který ocenil Hansena a spol. za uvedení do života potřebných reforem a vyjádřil přání o ještě těsnější spolupráci mezi IAAF a EAA.

Místopředsedkyně Cherry Alexanderová nebude jedinou ženou v nové radě, i zde si stanovila asociace minimum pro zastoupení obou pohlaví, a to na 3 ze 13. Uspěly dokonce čtyři dámy, jmenovitě Běloruska Naděžda But-Husaimová, Švédka Karin Grute Movinová, Slovenka Anna Kirnová a Rakušanka Sonja Spendelhoferová. Řadových členů-mužů tak bude devět: Srb Slobodan Brankovič, Španěl Raul Chapado, Turek Fatih Cintimar, Francouz Jean Gracia, Maďar Márton Gyulai, Němec Frank Hensel, Řek Dimakos Panagiotis, Fin Antti Pihlakoski a Estonec Erich Teigamägi.

Michal Procházka, Oddělení komunikace ČAS,

www.atletika.cz

Napsat komentář