Ceny Dr. Václava Jíry 2018 obdrželi Rostislav Vojáček, Jaroslav Dudl, Václav Boreček a Karel Zuska

Hlavní ceny Dr. Václava Jíry v kategorii získali za loňský rok bývalý reprezentant Rostislav Vojáček, dlouholetý vedoucí národního týmu Jaroslav Dudl a kluboví archiváři, sparťan Václav Boreček a slávista Karel Zuska. 

Všechny čtyři laureáty vyznamenala Fotbalová asociace ČR, za velice aktivní celoživotní rozvoj českého fotbalu. Současně proběhlo předání malých plaket, které obdrželi vybraní fotbaloví funkcionáři okresních a krajských svazů. Slavnostní předání s kulturním programem se uskutečnilo v Praze v Břevnovském klášteře.

Sedmdesátiletý Rostislav Vojáček drtivou většinu kariéry odehrál v Baníku Ostrava, kde si připsal na pozici stopera 380 ligových zápasů, což je dosud klubový rekord. Po dobu působení v Baníku získal tři mistrovské tituly v letech 1976, 1980 a 1981. Za československou fotbalovou reprezentaci odehrál 40 utkání a získal bronz na mistrovství Evropy v roce 1980.

Šestašedesátiletý diplomat Jaroslav Dudl působil jako vedoucí národního týmu od konce roku 1995 do loňského září. Pracoval velice aktivně po boku deseti reprezentačních trenérů a zároveň se zúčastnil šesti evropských a jednoho světového šampionátu.

Celkem byl vedoucí týmu v 256 utkáních národního celku. Současně působil jako delegát UEFA. „Musím zmínit především Euro 1996, tam jsem byl fotbalově nezkušený, ale úspěch byl obrovský,“ řekl Dudl k zisku nečekaného stříbra českého týmu z evropského šampionátu v Anglii.

Devětasedmdesátiletý Václav Boreček je kronikářem Sparty už přes 30 let. V dorostu přitom, ale hrál za Slavii. „S fotbalem jsem začínal, když byla Slavia na Letné. Teď jsem sparťan,“ řekl Boreček.

Oceněn byl i mladší slávistický archivář Karel Zuska, který pracuje v klubu červenobílých od února 1995. Je jedním z tvůrců popisků a textů ve vzniklém slávistickém muzeu na stadionu v Edenu. „S panem Borečkem se znám 25 let, my archiváři, to je to jediné, co mezi Slavií a Spartou funguje,“ řekl s úsměvem Zuska.

Čtsa, foto, audio: www.fotbal.cz  

Napsat komentář