Dotace handicapovaným sportovcům letos poprvé přesáhly sto milionů korun

(Praha 28. března 2019) Téměř 110 milionů korun pošle letos Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy handicapovaným sportovcům skrze dotační výzvy Sportování bez bariér. Částka je o celých patnáct milionů korun vyšší než v loňském roce. Podpora zdravotně postižených sportovců je součástí naplňování Koncepce podpory sportu 2016 – 2025.

„Z celkové částky 110 milionů korun půjde téměř polovina – přes 50 milionů korun – na přímou podporu sportovních klubů, třetina – 32 milionů – na sportovní reprezentaci zdravotně postižených sportovců s cílem uspět na dvou největších akcích roku 2019 Global Games a Deaflympiádě, ale i přípravě a kvalifikaci na Paralympiádu 2020. Na činnost celostátních sportovních organizací rozdělíme 13 milionů, dalších 15 milionů půjde na Významné sportovní akce,“ vysvětluje rozdělení financí náměstek ministra školství pro řízení sekce sportu a mládeže Karel Kovář.

Podpora postižených sportovců se od roku 2017 zvýšila o 50 miliónů korun. Pro rok 2020 bude cílem inovovat systém sportovní reprezentace a vytvořit srovnatelné podmínky se zahraničím. Mimořádně pak podpoříme částkou téměř 6 milionů korun Mistrovství světa v para hokeji 2019 v Ostravě,“ dodává náměstek Karel Kovář. Česká republika získala pořadatelství velké sportovní akce mezinárodního významu v para hokeji po deseti letech. Šampionát proběhne od 27. dubna do 4. května v ostravské Ostravar Aréně a mimo domácího týmu se představí reprezentace USA, Jižní Koreje, Norska, Itálie, Švédska, Japonska, a také obhájci zlata Kanaďané.

Podpora handicapovaných sportovců je součástí naplňování Koncepce podpory sportu 2016- 2025, přičemž jedním z cílů koncepce je postupné vyrovnávání sociální dostupnosti sportu handicapovaných vytvářením příznivějších podmínek formou bezbariérové sportovní infrastruktury, a také podporou z uvedených dotačních programů.

Mgr. Martin Steinbach | Project Manager

PREMIER SPORTS CZ, s. r. o.

Odbor vnějších vztahů a komunikace Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy.

Napsat komentář