Sparta vybojovala v oslabení výhru o třetí místo proti Ostravě!

Fotbalisté pražské Sparty porazili v důležitém zápase o třetí příčku v tabulce ve 22. kole FORTUNA:LIGY ostravský Baník  3:2. Pražané nastoupili do zápasu s kapitánem letenského týmu a české reprezentace Bořkem Dočkalem, který se vrátil na Spartu po dvou letech, z čínského a amerického klubu, kde se prosadil svými úspěšnými výkony. 

Sparta zvítězila zaslouženě i ve třetím jarním utkání a zároveň odskočila ostravskému soupeři v ligové tabulce o tři body.

Do základní sestavy se nedostal Kangu. Hned od začátku zápasu se představil v domácím kádru opět šestnáctiletý Adam Hložek, místo Plechatého na postu stopera Štetina.

Sparta začala utkání velice důrazně, ale první zahrozil Baník. V osmé minutě unikl po levé straně Holzer, ale na poslední chvíli ho Štětina zastavil a míč poslal do bezpečí. Následně po dvou minutách se mohla Sparta po rychlé kombinaci ujmout vedení, kdy se Zahustelova přihrávka do vápna dostala k Dočkalovi, jenže ten trefil jen tyč.

Sparta v následujících minutách nepustila hosty za polovičku hřiště a neustále dostávala Baník pod tlak, který postrádal gólové zakončení. Po čtvrthodině se obraz hry změnil a hosté aktivně zahrozili. V 17. minutě si naskočil na míč z rohového kopu Baroš, jehož hlavička těsně minula tyč.

Ve 29. minutě se Baník dostal do vedení po hrubé chybě domácí obrany, která nedokázala z přímého kopu z pravé strany před brankou odvrátit přihrávku Baroše na volného Diopa, který ve skluzu dorazil míč do sítě 0:1.

Ve 39. minutě Sparta po obléhání ostravské branky vyrovnala, kdy si na míč Karlssona z rohového kopu naskočil hlavou na malém vápně Stětina a nedal brankáři Laštůvkovi žádnou šanci 1:1.

V závěru prvního poločasu měla Sparta ještě šanci, kdy se probil Tetteh na hranici velkého vápna, ale místo střeli volil přihrávku, která skončila nad břevnem.  

Hned v úvodu druhého poločasu začali sparťané důrazným náporem. Nejprve hlavička Zahustela po centru z levé strany skončila vedle branky. Stejnou snahu měl v 53. minutě Hložek, rovněž neúspěšnou. Po dvou minutách se na druhé straně uvolnil Diop, jeho snahu o vedení brankář Nita vychytal.    

57. minutě se domácí ujali vedení Karlsonem, jehož nádherná a umístněná střela z přímého kopu po faulu, prolétla kolem levé tyče do sítě 2:1. Po dvou minutách mohl navýšit skóre Hložek, jenže ve vyložené gólové šanci se netrefil.  

Po čtyřech minutách dochází k oslabení domácího kádru, Štětina fauloval, obdržel druhou žlutou kartu, následně červenou a musel předčasně pod sprchu.

V dalším průběhu dostali Sparťané i v oslabení soupeře pod tlak, který mohli zúročit v 67. minutě Tetteh po odraženém míči z rohového kopu, ale jeho šanci zlikvidoval brankář Laštůvka.

Baník odpověděl rychlou kombinací, která končila rohovým kopem, dorážku Baroše zblízka vyrazil perfektním zákrokem brankář Nita na tyč.

V závěru zápasu se radovali domácí z gólu, kdy po ideální přihrávce Dočkala se trefil střídající, Drchal do branky, gól nebyl z důvodu ofsajdu uznán. Přesto se, Sparťané o deseti hráčích, dočkali v 77. minutě gólové pojistky, po úniku Drchala, který skóroval přízemní střelou podél vyběhnuvšího brankáře Laštůvky 3.1.   

Baník se ještě snažil o zkorigování nepříjemného skóre, ale zajištěnou defenzivu domácích nepřehrál. Nakonec se mu podařilo ve třetí minutě nastavení snížit, kdy se trefil střídající Kuzmanovič přesnou střelou do pravého rohu domácí branky a upravil výsledek na 3:2 pro Spartu. Letenští si připsali v jarní části ligy, zaslouženou třetí výhru a další tři body.

„Rozdělil bych zápas na různé pasáže. Začali jsme výborně, ale po ztrátách jsme trochu znervózněli. Přišel inkasovaný gól, ale pak jsme dokázali před přestávkou vyrovnat. V druhém poločase jsme začali jako na začátku prvního a začali jsme Baník přehrávat. Dali jsme druhou branku. Následně nás zabrzdilo vyloučení. Věděli jsme, že musíme zvýšit pracovitost a běhavost, do hry šel, Drchal. Jeho výkon byl výborný, takže ho korunoval třetím klíčovým gólem. Pro mě bylo příjemné překvapení, že jsme oslabení takhle zvládli. Měli jsme hezké pasáže, kdy jsme soupeři nepůjčili balon. Klobouk dolů, jak Bořek zápas zvládl, nehrál soutěžní zápas od listopadu. Podali jsme na jaře nejlepší výkon, navázali jsme na výkony z přípravy. Hrozně si zejména cením, že jsme podruhé za sebou dokázali otočit zápas, dnes o deseti hráčích. Cením si, že jsme zápas zvládli výsledkově i herně. Byl to od nás velice kolektivní výkon,“ zhodnotil spokojeně Zdeněk Ščasný trenér Sparty.

Kapitán Bořek Dočkal po utkání:

„Sparta měla dobrý nástup, my jsme to postupně odrazili. Přežili jsme tyč a srovnali jsme hru. Dali jsme rychlý gól a utkání začalo být otevřené. Dostali jsme gól po sporném rohu. Nepohlídali jsme si zadní tyč, hráč, který měl uhlídat Štetinu, se dopustil chyby. V druhém poločase před druhým gólem opět chyba v útočné fázi. Hráč nesmyslně postupuje středem, je z toho ztráta míče a třetí gól, který prakticky rozhodl utkání. Sparta za stavu 2:1 přežila náš závar, věřím, že kdyby to dál bylo 2:1, tak bychom udělali aspoň remízu. Třetí gól neměl být, Sparta má herní kvalitu, že hned chybu potrestá,“ zhodnotil Bohumil Páník trenér Ostravy.

Jan Laštůvka po utkání:

AC Sparta Praha – FC Baník Ostrava 3:2 (1:1)

Branky: 39. Štetina, 57. Karlsson, 77. Drchal – 29. Diop, 90.+3 Kuzmanovič. Rozhodčí: Houdek – Hrabovský, Caletka. ŽK: Štetina, Karlsson – Baroš, Fillo, Fleišman, Diop, Jánoš. ČK: 61. Štetina (Sp.). Diváci: 15 225.

Sparta: Nita – Zahustel, Štetina, Costa, Hanousek – Frýdek, Sáček – Hložek (80. Hašek), Dočkal, Karlsson (64. Radakovič) – Tetteh (71. Drchal). Trenér: Ščasný.

Ostrava: Laštůvka – Pazdera, Procházka, Stronati, Fleišman – Fillo (80. J. Šašinka), Jánoš (71. Jirásek), Hrubý, Holzer – Diop (58. Kuzmanovič), Baroš. Trenér: Páník.

Čtsa, audio, foto: www.fcb.cz

Napsat komentář