Genk má velkou herní kvalitu!

Sešívané čeká na jaře v Evropské lize souboj s aktuálně vedoucím týmem belgické nejvyšší fotbalové soutěže KRC Genk.

Prvním soupeřem pro Slavii bude v jarní části Evropské ligy UEFA belgický KRC Genk. Klub, který v loňské sezoně skončil v domácí lize na pátém místě, prožil letos výjimečný podzim. Po 19 zápasech vede domácí Jupiler League o 7 bodů před druhým Club Brugge a dokonce o 11 bodů před Anderlechtem. Na svém kontě mají svěřenci trenéra Philippa Clementa 12 výher, 6 remíz a jen jednu prohru. S 11 body Genk také ovládl svou skupinu I, ve které si připsal 3 výhry, 2 remízy a 1 prohru a předčil tak Malmö, Besiktas a Sarpsborg.

Největší útočnou zbraní belgického klubu je Mbwana Samatta z Tanzánie, který v letošní sezoně vstřelil 21 branek ve 28 zápasech. Levé křídlo Belgičan Leandro Trossard pak zaznamenal 16 branek ve 25 utkáních. Jedenáct branek pak zaznamenal ukrajinský střední záložník Ruslan Malinovskij.

Jaký výkon se dá očekávat od silného Genku, ale i mírném zklamání z toho, že se Slavii vyhnuly nejatraktivnější soupeři, se po losu play off Evropské ligy rozpovídali Jindřich Trpišovský, Milan Škoda a Josef Hušbauer.

„V koutku duše jsme doufali v jiného soupeře, protože šance si zahrát s těmi největšími týmy přichází jenom jednou za čas. Je to tým, který by mohl vyhovovat našemu stylu hry, ale na druhou stranu jsou to všechno rychlí hráči. Belgickou ligu jsme sledovali hodně, jelikož je tam shodou okolností jeden hráč, který nás velmi zajímal – Uronen. Také jsme v létě sledovali Petera Olayinku, takže víme, že jsou to všechno dynamičtí a rychlí hráči. Není to úplně atraktivní soupeř. Myslím, že ho v Česku nikdo tam úplně nezná a uvidíme až podle záznamů, co od nich můžeme čekat,“ hodnotil los Jindřich Trpišovský.

„Některé hráče samozřejmě známe. Například Malinovskij hrál za Ukrajinu proti naší reprezentaci. Jsou to techničtí hráči, taková belgická liga je. Určitě se neztotožňuji s názory, že je Genk papírově nejslabší tým z losu. Stačí se podívat na tabulku, kde vedou belgickou ligu s velkým náskokem. Ve své skupině získali 11 bodů, a kdo viděl belgické týmy, tak mi musí dát za pravdu, že belgický fotbal šel strašně moc nahoru. Je to vidět i na výsledcích reprezentace, všude po Evropě hrají belgičtí hráči a například Peter Olayinka v obdobném klubu ani nehrál, ale chodil po hostováních. Takže si naopak myslím, že patří k těm silnějším týmům,“ varoval trenér před kvalitou belgického soupeře.

Neubránil se ovšem ani pocitu zklamání z toho, že se Slavia neutká s týmem světového kalibru.

„Samozřejmě nás všechny mrzí, že proti nám nenastoupí ti největší soupeři. Pro fanoušky a obecně pro český fotbal by to byly skvělé zápasy. Koukali jsme, že například Borisov má druhý rok po sobě Arsenal. Ani my jako trenéři a hráči nevíme, jestli budeme mít možnost se s takovým týmem ještě někdy potkat. Tudíž potom, když tu tahle šance je, tak ji chcete využít. Nedá se s tím ale nic dělat a musíme postoupit, abychom měli ještě jednu šanci na to, aby byl pro nás los šťastnější,“ vyslovil přání trenér.

Stejné pocity po losovacím ceremoniálu měl střelec a kapitán Milan Škoda.

„Jsem z losu trochu zklamaný. Čekal jsem, že dostaneme atraktivnějšího soupeře, ale nedá se nic dělat. Nejhorší na tom je, že soupeř není vyloženě tak atraktivní, ale má obrovskou kvalitu. Belgickou ligu vedou suverénně před Anderlechtem a dalšími týmy, takže kvalitu mají jednoznačně velkou. Nicméně na jarní část evropských pohárů se samozřejmě těším. Těšil jsem se už i na losování a zápasy ve vyřazovací části budou určitě super,“ hodnotil los kapitán Milan Škoda.

Josef Hušbauer byl obdobného názoru. Dodal, že klíčovým obdobím v přípravě na náročné jaro bude leden.

„Myslím si, že je Genk velmi silný soupeř, ale není to úplně zvučné jméno, a my jsme přeci jen chtěli nějaké zvučnější. Na druhou stranu si zřejmě hodně lidí řekne, že je to hratelný soupeř. Těžko ale říct. Uvidíme podle toho, jak se na ně připravíme a v jaké fázi oni budou. Vyřazovací část je vždycky jenom o aktuální formě. Je to trochu jiné, trestá se každá chyba. Není tu prostor na chyby, které pak můžeme několik zápasů napravovat,“ říká Josef Hušbauer.

„Kdybychom se dobře chytli hned na začátku, tak ten závěr jara může dopadnout dobře. Klíčový bude leden, musíme se hlavně dobře připravit, dobře trénovat a vstoupit do soutěže. Věřím, že když zvládneme hned Teplice, tak nás to nastartuje i na vyřazovací část a zápas s Plzní,“ hodnotí evropský los záložník sešívaných.

Čtsa, zdroj: www.slavia.cz

 

Napsat komentář