Trenér Krejčí u reprezentace U21 vystřídá Lavičku!

Reprezentační tým do 21 let hlásí změnu na trenérském postu. Vítězslava Lavičku, který tým „lvíčat“ vedl od léta 2015, ve funkci vystřídá Karel Krejčí, naposledy trenér výběru U20. K reprezentační dvacítce se na uvolněné místo po Krejčím posune Jiří Žilák. Další novinkou je přechod manažera Libora Sionka z týmu U21 k reprezentaci „A“. Změny dnes schválil na svém zasedání Výkonný výbor Fotbalové asociace České republiky.

Lavičkovi na konci letošního kalendářního roku vyprší smlouva s Fotbalovou asociací České republiky a obě strany se na společném jednání dohodly, že ve spolupráci nadále nebudou pokračovat.

„Víťa Lavička je nejen skvělý trenér, ale hlavně morálně úžasný člověk. Chci mu tak poděkovat za všechno co ve své funkci od léta 2015 udělal i za to, jakou pozitivní náladu přinášel na půdu asociace. Zároveň mu přeji mnoho úspěchů v jeho další trenérské kariéře,“ uvedl předseda FAČR Martin Malík na adresu Lavičky, který tým U21 poprvé vedl již v letech 2007 – 2008.

Při své druhé štaci (2015 – 2018) přivedl jednadvacítku v roce 2017 také k postupu na mistrovství Evropy v Polsku, kde Češi skončili na čtvrtém místě v základní skupině a celkově tak brali umístění mezi deseti nejlepšími týmy starého kontinentu. V poslední kvalifikaci Češi skončili již v kvalifikační skupině.

„Děkuji za příležitost působit po dva kvalifikační cykly u reprezentační jednadvacítky a navázat tak na zkušenosti, které jsem u stejného výběru nasbíral před jedenácti lety. Pochopitelně lépe budu vzpomínat na první cyklus, který skončil výhrou ve skupině a postupem na evropský šampionát v Polsku, pořádaný poprvé za účasti dvanácti týmů. Sehráli jsme tam vyrovnané zápasy s výběry ze zemí patřících ke špičce Evropy. Právě skončená kvalifikace postupem neskončila, tým doplatil na několik vážných zranění klíčivých hráčů, výrazné osobnosti Schick a Jankto, které by patřily do jednadvacítky, už dorostly do áčka a na Chorvatsko a Řecko jsme tentokráte byli krátcí. Tři a půl roku je podle mého názoru odpovídající doba u jednoho týmu a rozhodl jsem se proto posunout v kariéře dál. Práce u reprezentačního výběru je jiná než v klubu a jsem rád, že jsem mohl tuto zkušenost zažít. Rád budu vzpomínat na realizační tým, kterému bych chtěl poděkovat za profesionální a lidský přístup. Hráčům, kteří za mého působení prošli týmem, přeji co nejlepší uplatnění a úspěch v jejich další kariéře. Dík patří také vedení asociace za velmi dobré podmínky, které týmu do jednadvaceti let vytvořilo. Přeji svému nástupci, Karlu Krejčímu, radost z práce a úspěchy,“ uvedl Vítězslav Lavička.

Jeho nástupcem u jednadvacítky se stává Karel Krejčí, který naposledy vedl v rámci asociace tým U20. V jednadvacítce se tak dál bude potkávat s hráči, s nimiž spolupracoval již v nižší věkové reprezentační kategorii.

„Vážím si této nabídky, jednadvacítka se v naší fotbalové historii postarala o řadu výrazných úspěchů a mým přáním je, abychom se na tento odkaz pokusili navázat. Jsem rád, že můžu pokračovat v započaté práci a dál budu mít pod rukama kluky, s nimiž to ve dvacítce v soutěži Elite Tournament táhneme už rok a půl. Tým má potenciál a vnitřní sílu, aby byl úspěšný i v kategorii U21, řekl Karel Krejčí.

Ten ve své kariéře jako hlavní kouč vedl na ligové scéně Plzeň, s níž v roce 2016 oslavil také ligový titul. Krejčí v Plzni dlouho pracoval také jako asistent Pavla Vrby, společně slavili ligové prvenství v letech 2011 a 2013 a pak také postup s reprezentačním „A“ týmem na mistrovství Evropy v roce 2016.

Trenér Karel Krejčí, manažer A týmu Libor Sionko: 

„Jmenování Karla Krejčího trenérem reprezentační jednadvacítky jednoznačně dává logiku vzhledem k jeho předchozímu působení u dvacítky, s níž odehrál velmi dobré zápasy proti špičkovým soupeřům v soutěži Elite Tournament. Trenér by tak měl plně využít znalost nově se tvořícího výběru U21. Věřím, že tým bude úspěšný i v ostrých kvalifikačních zápasech,“ řekl Malík.

Krejčího prvořadým úkolem bude složení realizačního týmu U21, už v úterý 11. prosince se pak Češi při losování v Nyonu dozvědí jména svých soupeřů pro kvalifikaci, která začne v roce 2019.

Odchod Krejčího k týmu U21 znamená také nutnost obsazení trenérského postu u týmu U20. Výkonný výbor FAČR při svém dnešním zasedání jmenoval hlavním koučem Jiřího Žiláka, aktuálně kouče úspěšného týmu FC Viktoria Plzeň U19, jemuž se daří také v letošním ročníku UEFA YOUTH LEAGUE.

„Jiří Žilák při práci s mládeží dlouhodobě vykazuje velmi dobré výsledky, proto padla volba trenéra U20 na něj. Přejeme si, aby své znalosti a zkušenosti z klubové scény zúročil také na reprezentační úrovni,“ doplnil Malík.

Příchod Libora Sionka zase posílí realizační tým reprezentace „A“, kam bývalý záložník národního týmu míří od výběru U21. Tam působil od loňského léta.

„Libor prokázal, že se v dané problematice výborně orientuje a odvedl u jednadvacítky kus dobré práce. Je to osobnost s velkou hráčskou minulostí respektovaná napříč fotbalovým spektrem a určitě se prosadí také u reprezentačního áčka, kde jsme potřebovali manažerský post obsadit. U jednadvacítky zatím tento post necháme neobsazený, do začátku nové kvalifikace zbývá dostatek času a o práci se podělí stávající členové realizačního týmu. Výhledově však také u jednadvacítky chceme mít manažerský post pokrytý. Nyní však nemusíme jednat pod žádným tlakem,“ uvedl Malík.

Čtsa, Martin Gregor, Zástupce ředitele oddělení PR a IT

Tiskový mluvčí reprezentace U21

 

 

Napsat komentář