Atlet roku zná elitní desítku!

V sobotu 10. listopadu proběhne v hotelu Ambassador – Zlatá Husa galavečer při příležitosti vyhlášení 56. ročníku ankety Českého atletického svazu „Atlet roku 2018“. Odhalujeme desítku kandidátů, mezi kterými se rozhodne o královi či královně uplynulé atletické sezóny.

Kateřina Cachová

Svěřenkyně trenérky Martiny Blažkové má za sebou velmi úspěšnou sezónu. Na halovém republikovém šampionátu skončila druhá za Eliškou Klučinovou a řekla si o účast na halovém mistrovství světa v Birminghamu, kde ve světové konkurenci obsadila jedenácté místo. Venkovní sezónu zahájila velmi pěkným sedmým místem na prestižním vícebojařském mítinku v rakouském Götzisu. Dařilo se jí také na mistrovství Evropy v Berlíně, kde si vylepšila hodnotu osobního rekordu na 6400 bodů a v nabité soutěži obhájila šesté místo z předešlého evropského šampionátu. Na mítinku v Talence pak vybojovala třetí místo ve svém druhém nejlepším kariérním výkonu 6381 bodů. Jako první česká závodnice se dostala do elitní trojice v rámci vícebojařské Challenge IAAF. V letošních světových tabulkách jí patří osmé místo.

Anežka Drahotová

Chodkyně Anežka Drahotová se v loňském roce trápila, ale letošní sezóna byla v jejím podání úplně o něčem jiném. Hned v jejím úvodu si došla pro druhá místa v Luganu a Dudincích. Z mistrovství světa družstev, které se konalo v čínském Tchaj-Changu, si odvezla šestou příčku za velmi slušný čas 1:28:40. Na mistrovství Evropy v Berlíně pak bojovala až do posledních kilometrů o titul kontinentální šampionky. Nakonec z toho byla stříbrná medaile v dalším vynikajícím výkonu 1:27:03 a Anežka tak navázala na svůj čtyři roky starý bronzový úspěch z ME v Curychu. V letošních světových statistikách figuruje svěřenkyně trenéra Pitáka na páté příčce.

Jakub Holuša

Mílař Jakub Holuša se po loňské sezóně rozhodl pro změnu trenéra a začal se připravovat pod vedením Tomasze Lewandowského. Na halovém mistrovství světa ani na mistrovství Evropy se mu příliš nedařilo, když jeho cesta skončila v rozběhu. V průběhu roku se ovšem prezentoval velmi rychlými časy. V hale zaostal časem 3:37.91 jen 23 setin za vlastním národním rekordem. Pod otevřeným nebem svůj český rekord překonal hned dvakrát, když nejprve zaběhl v Paříži 3:32.85 a následně se v Monaku zlepšil na 3:32.49.

Pavel Maslák

Čtvrtkař Pavel Maslák dosáhl dalšího velkého úspěchu již v průběhu halové sezóny. Na HMS do Birminghamu odlétal jako obhájce posledních dvou titulů halového světového šampiona a obhajoba to nebyla vůbec snadná. Ve velmi kvalitním finálovém závodě sice doběhl na bronzové pozici, nicméně jeho dva přemožitelé byli velmi záhy diskvalifikováni za vyšlápnutí z dráhy a svěřenec Dalibora Kupky se tak mohl radovat ze své třetí zlaté medaile z halového mistrovství světa. V průběhu letní sezóny se na čtvrtce trošku hledal, ale výrazně se podílel na úspěších obou našich reprezentačních štafet. S tou čtvrtkařskou se mu podařilo v rozběhu ME vylepšit hodnotu národního rekordu a s oběma štafetami se dokázal probít do finále evropského šampionátu.

Nikola Ogrodníková

Kometou letošního roku byla oštěpařka Nikola Ogrodníková. Ta se blýskla již v průběhu své jarní přípravy, když si v jihoafrickém Potchefstroomu výrazně vylepšila osobní rekord na 65.61. Dokázala zvítězit také na Zlaté tretře. Hned při svém premiérovém startu v Diamantové lize si v Oslu připsala třetí místo. Následně se v Lausanne dočkala dokonce svého prvního vítězství v tomto atletickém seriálu výkonem 65.02. Další hod za pětašedesát metrů předvedla na DL v Londýně a vynesl jí druhé místo. Na evropský šampionát do Berlína tak odjížděla jako jedna z favoritek na medaili a tato očekávání naplnila, když si vyházela stříbro za Němkou Hussongovou a mohla se tak radovat ze své první velké medaile mezi dospělými. Ve finálovém závodě Diamantové ligy skončila pátá a na Kontinentálním poháru v Ostravě reprezentovala tým Evropy.

Tomáš Staněk

Koulař Tomáš Staněk se natrvalo zabydlel v užší světové špičce. V průběhu halové sezóny posunul v německém Düsseldorfu hodnotu halového národního rekordu na 22.17. Na halovém světovém šampionátu v Birminghamu si pak pověsil na krk bronzovou medaili, když podlehl pouze Tomu Walshovi a Davidu Storlovi. Na mistrovství Evropy v Berlíně zůstal jen těsně pod stupni vítězů na čtvrtém místě. Sezónní výkon 21.87 zaznamenal ve finále Diamantové ligy. V nejkvalitnějším koulařském závodě historie to stačilo na páté místo. Tomáš pak nechyběl ani na Kontinentálním poháru v Ostravě. V letošních světových tabulkách mu patří šesté místo.

Amálie Švábíková

Tyčkařka Amálie Švábíková je suverénně nejmladší závodnicí v první desítce. Svěřenkyně trenéra Berana dokázala v průběhu letošní sezóny stabilizovat své výkony nad hranicí 430 centimetrů. Vrchol v jejím podání přišel na mistrovství světa juniorů ve finském Tampere, kde si naprosto dominantním výkonem vyskákala zlatou medaili a svůj úspěch navíc ozdobila novým českým juniorským rekordem 451 centimetrů. Neztratila se ani v dospělé konkurenci na evropském šampionátu v Berlíně, kde skončila na velmi pěkném devátém místě.

Jakub Vadlejch

Oštěpař Jakub Vadlejch měl přímo famózní vstup do sezóny, když předváděl hody za 88 metrů téměř na požádání. Svůj letošní nejlepší výkon 89.02 hodil při svém triumfu na Memoriálu Josefa Odložila a patří mu za něj páté místo v letošních světových tabulkách. Prvenství si připsal také na Zlaté tretře v Ostravě. Poté přišly problémy se zády, které ho výrazně limitovaly a musel rušit některé své starty. Své síly soustředil směrem k mistrovství Evropy v Berlíně. V německé metropoli skončil osmý. Ve finále Diamantové ligy si vyházel sedmé místo a na Kontinentálním poháru v Ostravě obsadil šestou pozici.

Eva Vrabcová

Běžkyně Eva Vrabcová má za sebou životní sezónu. Tu zahájila skvělým osmým místem na silniční desítce v New Yorku. Na pražském půlmaratonu zaběhla časem 1:11:01 nový český rekord na této distanci, když překonala letité maximum Aleny Peterkové o jedinou vteřinu. Svůj jediný letošní maraton absolvovala na mistrovství Evropy v Berlíně, kde udělala českým fanouškům radost ziskem bronzové medaile a dalším českým rekordem, který má nyní díky ní hodnotu 2:26:31.

Simona Vrzalová

Další úspěšnou běžkyní byla mílařka Simona Vrzalová, která se neustále zlepšuje. Na Zlaté tretře v Ostravě doběhla v silné konkurenci na třetím místě v novém kariérním maximu 4:04.80. Na mistrovství Evropy v Berlíně se probila do finále, ve kterém finišovala na pátém místě, čímž dosáhla zatím svého největšího atletického úspěchu. Na Kontinentálním poháru v Ostravě skončila šestá.

Pořadí od jedenáctého místa

11. Eliška Klučinová (víceboje)   160 bodů
12. Radek Juška       (dálka)  139
13. Michaela Hrubá (výška)   126
14.  Jan Doležal      (víceboje)   111
15. Robert Krupička (vrchy)    98
16. Družstvo vrchařů MS          82
17. Barbora Malíková   (400 m)    64
17.  Lukáš Hodboď         (800 m)  64
19.  Zdeněk Stromšík      (100 m)  53
20. Kristýna Dvořáková  (vrchy)  31
21.  Irena Šedivá    (oštěp)   21
21.  Štafeta mužů 4×400 m   21
23.  Jiří Čípa     (vrchy)  19
23.  Družstvo vrchařek ME  19
25.  Lucie Maršánová     (vrchy)  9
26.  Klára Seidlová     (100 m)   2
26.  Diana Mezuliáníková   (1500 m)  2
26.  Štafeta 4×100 m junioři   2
26.  Kateřina Šafránková   (kladivo)   2
30.  Kateřina Dvořáková    (víceboje)   1
30.  Radek Brunner     (dlouhé běhy)  1

Petr Jelínek, Oddělení komunikace ČAS,

 

Napsat komentář