Jubilejní Rolex Middle Sea Race s pětinásobnou českou účastí!

Rolex Middle Sea Race slaví kulatých 50 let. Slavný závod odstartuje v 11 hodin v sobotu 20. října na Maltě. Ale již zítra je na programu Coastal Race. Přihlášených je rekordních 149 lodí ze 30 zemí a mezi nimi pět českých.

Závod bude opět zahájen výstřelem z děla v historickém Grand Harbouru v hlavním městě Valletta. Trasa je dlouhá 606 námořních mil a od roku 1978 vede kolem Sicílie proti směru hodinových ručiček zpět na Maltu. První ročník v roce 1968 absolvovalo pouze osm lodí a zvítězil Swan 36 JOSIAN. George David a jeho maxijachta RAMBLER byla v posledních třech letech nejrychlejší lodí v cíli. V roce 2007 také ustavil rekord pro jednotrupé lodě 47 hodin, 55 minut a 3 vteřiny, který je stále platný. Podaří se ho letos překonat? 35metrová loď NIKATA bude největším účastníkem v historii, trimaran Giovanniho Soldiniho bude zase patřit k nejrychlejším.

TŘI SESTRY SAILING TEAM

Na startu nebude chybět velmi úspěšný český tým TŘI SESTRY, který bude letos startovat na Swanu 42 DARING SISTERS, s nímž zatím slaví samé úspěchy a jehož majitelé jsou Tomáš Magor Doležal, kapelník skupiny Tři sestry, a Radim Citron Pařízek, kapelník skupiny Citron. Na Maltě ještě s Firstem 40.7 už dokázal vyhrát svou skupinu a i v celkovém hodnocení několikrát zaznamenat medailové umístění. Závodu se zúčastnil poprvé již v roce 2008. Skipperem lodě bude i letos Milan Hájek, dále budou v týmu tradiční opory jako Adam Skin Plhoň, Petr Stoklásek, Jiří Michalčín nebo Kateřina Staňková. Závodit budou v IRC ve skupině 4 a v ORC ve skupině 3.

HEBE SAILING TEAM

Další českou lodí na startu bude M37 HEBE V Zdeňka Jakoubka, která vloni s Milanem Koláčkem za kormidlem skončila v ORC na druhém místě ve skupině a třetí celkově. Letos bude skipperem Polák Michal Korneszczuk, v týmu uvidíme Zdeňka Sünderhaufa, Libora Hoška, Marka Bachtíka nebo Jakuba Havelku. Loď pojede v IRC ve skupině 5 a v ORC ve skupině 6. Přihlášená je i do Coastal Race, ale snad již tradičně tým před závody potkala smůla a při převozu z Janova na Maltu jí u Ischie upadl propeler. Posádka vmanévrovala do mariny na ostrově na plachty a sehnala nový v Dánsku. Snad se vše stihne a na startu ji uvidíme.

GIULIA SAILING TEAM

Také GIULIA SAILING TEAM závodící nyní na lodi Italia 9.98 majitele Rudolfa Vřešťála není na Maltě žádným nováčkem. Tým pod vedením skippera Johana Hirnšala má za sebou již tři účasti v tomto závodě. Závodit bude ve skupině 6 v ORC i IRC a měla by se objevit i na startu Coastal Race.

CASSIOPPEIA

Také Dufour 500 GL CASSIOPPEIA Vladislava Veselého se skipperem Petrem Kupkou už má Rolex Middle Sea Race za sebou. Tým letos pojede ve složení Petr Kupka, Vladislav Veselý, Martin Kovář, Jan Kovařík, Václav Ketner, Roman Kádě, Robin Vašek, Lukáš Kádě, Petr Mazánek Erstberger, Pavel Polák a Milan Martiňák. Závodit bude ve skupině 5 v ORC i IRC.

BOHEMIA PRAHA

Milan Koláček po úspěšném loňském ročníku na HEBE V letos přesedlal do týmu BOHEMIA PRAHA a bude skipperem na lodi Beneteau Figaro 2 AGUARIUS Milana Tomka. Závodit bude ve skupině 5 v ORC i IRC a také by se měl objevit i na startu Coastal Race.

Milan Koláček

Uvidíme zde také jednu slovenskou posádku, na lodi More 55 MORE AMORE pojede tým Michala Kelemena, která bude závodit v IRC ve skupině 4 a v ORC ve skupině 3.

Stránky závodu: www.rolexmiddlesearace.com

Video: https://www.youtube.com/watch?v=cRFwQJqxlbM

Eva Skořepová, PR manažerka Českého svazu jachtingu

 

Napsat komentář