Čeští reprezentanti do 21 let se utkají se Slovenskem o světové zlato!

Praha – Poslední krok chybí českým reprezentantům do 21 let v malém fotbalu k vytouženému titulu mistrů světa. V semifinále šampionátu v pražské hale Jedenáctka zdolali Itálii 2:1 a o zlato si to rozdají v neděli od osmi hodin večer se Slovenskem.

Federální derby představuje symbolické vyústění turnaje, protože historicky první utkání čeští mladíci do 21 let odehráli před třemi lety právě se Slovenskem a zvítězili 5:2. „Dopadlo to nejlépe, jak mohlo, že hrajeme derby se Slovenskem. Moc se s klukama těšíme a věřím, že finále zvládneme jak týmově, tak výkonem, že nás fanoušci posunou dál ke kýženému výsledku, splní se nám sen a vyhrajeme,“ přál si český záložník Dominik Šmerda.

Právě blanenský rychlík nastoupil poprvé na turnaji v základní sestavě a otevřel skóre utkání. Chvilku předtím sice neproměnil sólový únik, ale v patnácté minutě přesně uklidil pobídku od blanenského spoluhráče Adama Širůčka. „Nedal jsem gól hned z první šance, ale je super, že jsem pomohl klukům a konečně mi to tam spadlo. Jsem hrozně rád, že jsme postoupili do finále, protože jsme si to zasloužili za celou dřinu na šampionátu,“ radoval se devatenáctiletý Šmerda.

Rychlonohý mladík při každém střídání na trávníku ukazuje, že nervozitou netrpí a dovolí si i drzé průniky. „Na začátku turnaje jsem si říkal, že si to půjdu užít. Věděl jsme, že nedostanu tolik šancí, takže jsem neměl tak svázané nohy. Odkoukal jsem od spoluhráčů, jak správně hrát, zvykl jsem si na reprezentační styl a užívám si každou chvilku na hřišti. Jsem moc rád, že mi trenéři dávají důvěru a prostě mě to baví,“ sdělil mladší bratr reprezentačního brankáře Michala Šmerdy.

Druhou branku přidal až ve 37. minutě Dominik Fejl po skvělé práci Tomáše Jelínka. V poslední minutě sice Italové dostali příležitost standardní situace a z přímého kopu snížil Alexsandar Duric. Téměř pětiminutové nastavení už si však český celek pohlídal. „Nervy to byly až do konce, ale zase jsme si je přivodili sami. Opět se opakuje, že snad ani není možné, jaké šance nedáváme. Musíme zachovat větší klid, chladnou hlavu a uklidit to, střely nám lítají úplně všude možně,“ nabádal český trenér Zdeněk Parůžek.

Ve finále premiérového mistrovství světa tak dojde na souboj České republiky se Slovenskem. „Očekávám zase taktický boj. Slováci jsou náš tradiční soupeř, předvádí evropský styl fotbalu. Musíme hlavně zapracovat sami na sobě, uklidnit hlavy a myslím, že to půjde,“ pronesl Parůžek.

Česká republika – Itálie 2:1 (1:0)

Branky: 15. D. Šmerda, 37. Fejl – 50. Duric. ŽK: Hulinský, Tvrzník, Jelínek, Fejl – Bartolin, De Cario.

Sestava ČR: Václav Šlégr (Michal Šmerda) – Tomáš Mařík, Stanislav Rosendorf, Dominik Šmerda, Daniel Kasal, Adam Širůček – Břetislav Tvrzník, Petr Hulinský, Dominik Fejl, Tomáš Jelínek, Dominik Moučka – David Lošťák, František Liška, Lukáš Haspra.

Program závěrečného dne šampionátu:

Druhé semifinále: Kolumbie – Slovensko 0:3

18.00: zápas o 3. místo Kolumbie – Itálie

20.00: finále Slovensko – Česká republika

Jaroslav Kára, tiskový mluvčí,

Foto: Hrnčíř,

 

 

 

Napsat komentář