Češi nedokázali přehrát Ukrajinu a prohráli!

Česká fotbalová reprezentace prohrála v Uherském Hradišti v Lize národů 1:2 s Ukrajinou. Domácí poslal do vedení už ve čtvrté minutě Patrik Schick, v nastavení prvního poločasu vyrovnal Konopljanka a vítěznou výhru zařídil v nastavení druhého dějství střídající Zinčenko. 

Česká republika Ukrajina UEFA NATIONS LEAGUE
foto CPA

Trenér české reprezentace Karel Jarolím poslal do prvního zápasu Evropské ligy proti Ukrajině v Uherském Hradišti v základní sestavě 5 – 3 – 2, čtyři hráče pražské Slavie, tři v záložní řadě a jeden v obraně, od kterých očekával zlepšenou kombinační hru, kterou ale svým výkonem nepotvrdili. Na hrotu útoku nastoupil nejlepší střelec ligy plzeňský Michael Krmenčík a Patrik Schick z AS Řím, takže volil hrát na dva útočníky. Po delší době dostali od začátku opět příležitost v obraně Jakub Brabec a po zranění Pavel Kadeřábek.

Naopak Ukrajinci za podpory početného počtu svých fanoušků, nepřijeli na hřiště Slovácka předem poraženi, což potvrdili v průběhu zápasu, když měli víc ze hry a český tým dostali několikrát pod tlak, takže si vypracovali několik brankových příležitost. Rovněž Češi se snažili, ale jich snaha končila převážně na velkém vápně.

Už 4. minutě se Češi ujímají vedení po ztrátě míče hostí, toho využil po úniku Schick umístněnou střelou z úhlu velkého k tyči do sítě 1:0.

Hosté odpověděli třemi šancemi během deseti minut po rychlé kombinaci Jaremčukem, nejprve jeho hlavička po centru skončila vedle levé tyče, následná střela těsně minula Vaclíkovu branku, další vyloženou šanci neproměnil.

Ukrajinci v sledujících minutách český celek přehrávali rychlými protiútoky, které byly hodně nebezpečně a tak měla česká obrana hodně práce, zejména se dostávala pod tlak, který důrazně a úspěšně likvidovala. Přesto si hosté vypracovali gólové příležitosti, jenže jejich snaha o vyrovnání končila převážně před hranicí velkého vápna, nepřesnou přihrávkou, nebo ztrátou míče.

V první minutě prvního poločasu v nastavení se hosté, dočkali vyrovnání, nejprve Malinovského přímý kop brankář Vaclík vyrazil, následně našel Marlos ve vápně volného Konopljanka, který si poradil s Kadeřábkem a střelou k pravé tyči skóroval 1:1.

Česká republika Ukrajina UEFA NATIONS LEAGUE
foto CPA

Do druhého poločasu Češi střídají, do hry nenastoupil Krmenčík, kterého nahradil Jaromír Zmrhal, který mohl zopakovat přízemní střelou úvod prvního poločasu, jenže navýšení skóre vychytal brankář Pyatov.

Ve 49. minutě minul Konopljanka branku a další výhodnou střeleckou pozici Jarmolenkova vytáhl hezkým zákrokem brankář Vaclík. V 63. minutě prověřil hostujícího gólmana obránce Bořil, na opačné straně těsně minul branku střídající Zinčenko. V 73. minutě se opět vytáhl brankář Vaclík, zlikvidoval Konopljankovu střelu a hosté reklamovali penaltu, ale hlavní sudí nereagoval.

V závěru zápasu se oba celky důrazně snažily strhnout výhru na svou stranu. Nejblíže byl střídající Tecl, jenže trefil po uvolnění boční síť. Na začátku nastavení podržel český tým dvěma perfektními zákroky gólman Vaclík. Ale v posledních minutách se hostující hráči a fanoušci radovali podruhé, když se domácí gólman po centru a výskoku srazil s obráncem Brabcem, míč ve skrumáži odvrátil hlavou Bořil na nabíhajícího Zinčenko, který ho poslal do prázdné branky 1:2.

Česká republika Ukrajina UEFA NATIONS LEAGUE
foto CPA

V dalším kvalifikačním zápase nové evropské soutěže, se čeští reprezentanti střetnou v říjnu na půdě Slovenska, předtím v pondělí 10. září odehrají Češi přípravné utkání v Rostově na Donu proti Rusku.

„Ukrajina potvrdila svou kvalitu. Spoléhali jsme na to, když nastoupili dva útočníci, že toho využijeme, že budou chodit centry ze stran a bude tam dostatek hráčů. Jenže jsme byli dost pod tlakem. O poločase jsem reagoval na průběh prvního poločasu, kde jsme měli ve středu hřiště velké problémy, hosté měli hru pod kontrolou. Po stažení na čtyři obránce se průběh hry z naší strany srovnal. Vypracovali jsme si zajímavé situace, ale nakonec inkasovat v nastavení, to bolí hodně. Je to o štěstí, které se zrovna odrazilo k soupeři,“ zhodnotil zápas zklamaně na tiskové konferenci Karel Jarolím trenér ČR.

„Inkasovali jsme góly v minutách, kdy se to nesmí stávat. Tyhle situace musíme dohrávat lépe. Zejména musíme být důslednější. Rozdíl byl v tom, že jsme nebyli dobří v držení míče, který jsme zbytečně ztráceli. Když jsme ho ale udrželi, tak jsme dlouho kombinovali do zakončení, ale takových situací tam nebylo. Měli jsme být v průběhu odvážnější a hrát dobrý fotbal,“ řekl Theodor Gebre Selassie kapitán ČR.

Výsledek utkání základní skupiny Ligy národů:

ČR – Ukrajina 1:2 (1:1)

Branky: 4. Schick – 45.+1 Konopljanka, 90.+3 Zinčenko. Rozhodčí: Taylor – Beswick, Nunn – Tierney, Marriner (všichni Angl.). ŽK: Hušbauer, Souček (oba ČR). Diváci: 7974.

ČR: Vaclík – Gebre Selassie, Kalas, Brabec – Kadeřábek, Hušbauer, Souček, Sýkora (90. Hořava), Bořil – Krmenčík (46. Zmrhal), Schick (83. Tecl). Trenér: Jarolím.

Ukrajina: Pjatov – Karavajev, Kryvcov, Rakickij, Matvijenko – Stěpaněnko – Jarmolenko (66. Zinčenko), Marlos, Malinovskij, Konopljanka (77. Cygankov) – Jaremčuk (85. Selezňov). Trenér: Ševčenko.

Čtsa, audio, foto: www.sportovnizurnal.cz

 

 

 

Napsat komentář