Vstupenka do Tokia unikla jen těsně!

Mistrovství světa v Aarhusu pro Čechy skončilo.

Od 2. srpna se v dánském Aarhusu konal nejdůležitější závod letošní sezony – mistrovství světa olympijských tříd, které bylo zároveň první kvalifikací na olympijské hry v Tokiu. Česká republika zatím bohužel žádné místo nezískala.

Veronice Kozelské Fenclové ve třídě Laser Radial unikla kvalifikace jen těsně: „Měsíc v Dánsku a mistrovství světa je za mnou. 30. místo ze 119 lodí není špatné. Přeci jen jsem se vrátila na vodu v květnu a odjela jen dva mezinárodní závody a MČR. O kvalifikaci na OH jsem bojovala až do konce. Bohužel tentokrát se smutným koncem. V poslední rozjížďce jsem na první bójce ještě byla ve hře. Pak následovala série chyb a nakonec penalta 720 před cílem po lehkém doteku se závětrnou lodí. Na OH se z tohoto MS kvalifikovalo 18 zemí. Já jsem nakonec skončila jako země dvacátá. Další místa pro Radialy se budou rozdělovat příští rok v létě na mistrovství světa v Japonsku a lehké to nebude. Děkuji všem fanouškům, že mě sledovali a drželi palce,“ uvedla. Veroničin manžel Jakub Kozelský, který nyní trénuje Belgičanky, zaznamenal úspěch největší. Jeho svěřenkyně Emma Plasschaert se stala mistryní světa!

„Je škoda, že se nám kvalifikace nepovedla, v některých třídách to ze začátku vypadalo nadějně, bohužel nakonec většinou rozhodly jedna nebo dvě pokažené rozjížďky, které závodníky psychicky zlomily,“ říká Karel Bauer, předseda Českého svazu jachtingu, který v Aarhusu působil jako teamleader. „Ještě jednu významnou českou stopu jsme však v Aarhusu přece jen zanechali. Mezi kiteboardistkami je zcela suverénní Američanka Daniela Moroz. Její rodiče jsou ale Češi a i ona mluví česky.“

Kiteboarding bude v Tokiu ukázkovým sportem. Pro OH 2024 už byl potvrzen jako sport olympijský, proto se představil i v Aarhusu. Český závodník Lukáš Vogeltanz přijel se svým týmem sbírat zkušenosti a plánuje vytvořit na své základně v Egyptě tréninkovou skupinu mladých kitařů a připravit je na olympiádu.

Hodně zklamaný je Finnař Ondřej Teplý, který se na začátku závodu pohyboval na úrovni kvalifikace, ale pak ho jeden černý den, kdy zajel dvě špatné rozjížďky, zlomil. Ten den neměl rychlost, podle Romana Teplého nastavení stěžně nebylo v pořádku, mezi rozjížďkami měnili plachtu, zkrátka se nedařilo. Jeho 26. místo je na mistrovství světa určitě pěkný výsledek, ale na úspěšnou kvalifikaci bylo nutné být v první desítce. Mistrem světa se velmi překvapivě stal Zsombor Berecz, který pro Maďarsko vybojoval historicky první medaili ve třídě Finn. „Jsem rád, že to máme za sebou. Dlouhé čekání na vodě, přeskakující vítr, pak jedna rozjížďka v bouřce ve 40uzlovém větru, kdy nebylo vůbec nic vidět, nevydařená organizace…, nebyl to povedený závod,“ uzavřel Roman Teplý, trenér a táta.

Na kvalifikaci určitě pomýšlel i Viktor Teplý ve třídě Laser, kterého jsme mohli vidět již na OH v Londýně i v Riu. Závod mu ale nevyšel podle představ, nedostal se do zlaté skupiny a tím pro něj šance skončily. V této třídě závodili ještě další tři naši mladí reprezentanti Štěpán Novotný, Jakub Halouzka a Benjamín Přikryl, kteří jeli do Aarhusu především sbírat zkušenosti. Zejména Jakub Halouzka se postupně prokousává velmi nabitým polem Laseristů vzhůru a je určitě dobrým příslibem do budoucnosti.

Skvělý začátek závodu předvedly Dominika Vaďurová se Sárou Tkadlecovou ve třídě 49erFX. Blýskly se třetím místem ve druhé rozjížďce a dlouhou se držely ve zlaté skupině jen kousek od kvalifikace. Pak je ale jedna nepovedená rozjížďka odsunula do stříbrné skupiny, kde se jim ve slabším větru již tolik nedařilo. Závodí spolu ale teprve druhý rok, jejich výkonnost stoupá a šance se kvalifikovat na olympiádu příští rok tu rozhodně je. „I když to ze začátku vypadalo o hodně lépe a závěr závodu se nám nepovedl, jsme spokojené s naším pokrokem a budeme pokračovat v tréninku a uděláme vše pro to, aby se nám kvalifikace na olympiádu příští rok povedla.“

Aarhus, Denmark is hosting the 2018 Hempel

Také Karel Lavický už má za sebou olympijské hry v Londýně i v Riu. V Aarhusu se mu také příliš nedařilo, do zlaté skupiny nepostoupil. Pro zkušenosti si přijela sedmnáctiletá Kateřina Švíková, která na prkně RS:X absolvovala teprve svůj druhý závod. Ve třídě 470 se česká posádka Johana Nápravníková Kořanová a Lenka Mrzílková, která dostala pozvání do Aarhusu na poslední chvíli, přesvědčila, že bez tréninku se se světovou špičkou závodit nedá. Problémy měly hlavně s technikou jízdy na zaďák. Nicméně postupně se s půjčenou lodí sžívaly a na závěr si spravily chuť desátým místem v poslední rozjížďce.

Některé třídy čekají ještě během víkendu medailové rozjížďky, ale pro Čechy mistrovství světa už skončilo. „Mrzí mě, že celý český tým nebydlel tak jako většina velkých týmů na jednom místě, ale roztroušený na 30 kilometrech. Myslím, že by společné bydlení přispělo k lepší psychické pohodě i informovanosti závodníků. Organizace na takto velkých podnicích bývá složitá. Zde například plachetní směrnice měly tolik dodatků, že byly naprosto nepřehledné. Také vyplouvání z přístavu koridorem pro féru, která jezdila 40uzlovou rychlostí, bylo velmi komplikované a nejasné. Když féra, koridor se celý uzavřel, přeplout jej z jedné strany na druhou bylo možné jen v jednom vybójkovaném místě, které bylo nepřehledné… Bylo těžké se v tom vyznat a všechna pravidla dodržet, a tak někteří zahraniční závodníci dostali za jejich porušení penalty ještě před tím, než začali závodit. Kvalifikace se zatím nepovedla, musíme se dál snažit zlepšovat naši přípravu a já věřím tomu, že se nám to podaří a příští rok nějaká místa pro Českou republiku na olympiádě zajistíme,“ doufá Karel Bauer.

Výsledky našich závodníků:

Třída Finn (90 lodí)

  1. Ondřej Teplý
  2. Michael Maier

Třída Laser Radial (119 lodí)

  1. Veronika Kozelská Fenclová
  2. Martina Bezděková

Třída Laser (165 lodí)

  1. Viktor Teplý
  2. Jakub Halouzka
  3. Štěpán Novotný
  4. Benjamín Přikryl

Třída 49erFX (60 lodí)

  1. Dominika Vaďurová – Sára Tkadlecová
  2. Veronika Živná – Kateřina Živná

Třída 470 (47 lodí)

  1. Johana Nápravníková Kořanová – Lenka Mrzílková

Třída RS:X muži (85 prken)

  1. Karel Lavický

Třída RS:X ženy (62 prken)

  1. Kateřina Švíková.

Kompletní výsledky zde:

https://aarhus2018.sailing.org/results

Fotky volně k použití v hi-res ke stažení na:

https://www.sailing.cz/ke-stazeni

Více informací o závodě: www.aarhus2018.com

Fotky ze závodu zde: https://worldsailing.photoshelter.com/gallery-collection/Sailing-World-Championships-Aarhus/C0000MeItiZT6Zic.

Heslo: WSimages

Eva Skořepová, PR manažerka Českého svazu jachtingu

 

Napsat komentář