Sparta vyhrála v Jablonci po změně stran!

Fotbalisté pražské Sparty vyhráli ve 2. kole FORTUNA:LIGY v Jablonci po změně stran 2:1. Pražané po neúspěchu ve 2. předkole Evropské ligy a po odvolání trenéra Hapala, kterého nahradil sportovní ředitel letenského klubu Zdeněk Ščasný, zlepšenou hrou dokázali nakonec zaslouženě vyhrát, góly Kanga a Vukadoviče, za domácí snížil Lischka.

Trenér Ščasný udělal oproti zápasu v Srbsku na půdě domácí Subotice jednu změnu v základní sestavě. Frýdek se místo Kulhánka posunul do zálohy a na levém kraji obrany nastoupil Costa.

Utkání začali domácí aktivně a během prvních deseti minut si vypracovali tři šance. Nejprve ve třetí minutě protáhl brankáře Nitu zblízka Jovovič, v páté minutě po kombinační akci z úhlu minul vzdálenější tyč hostí Masopust, následně se dostal do další výhodné střelecké pozice, ale míč skončil vedle branky.

Hra se po dalších minutách vyrovnala, Sparta se začala rovněž prosazovat a srovnala hru. V dobré střelecké pozici se ocitl Kanga, ale míč skončil nad břevnem. Na druhé straně v 37. minutě měl největší gólovou domácí Masopust, který se uvolnil přes obránce a postupoval sám na hostující branku, jenže jeho snahu zlikvidoval vyběhnuvší brankář Nita. Těsně před přestávkou mohl na druhé straně skórovat sparťanský obránce Chipciu, ale minul. A tak v prvním dějství góly nepadaly, takže první poločas skončil bez branek.

Po změně stran přidali sparťané na důrazu, nejprve po hezké akci Stanciua vychytal brankář Hrubý, pak Frýdek z dorážky trefil obránce, ale odražený míč poslal z hranice velkého vápna umístněnou střelou k tyči Kanga 0:1, zároveň si připsal po Opavě druhý gól.

V 64. minutě se domácí dožadovali penalty po zcela zbytečném pádu Jovoviče ve vápně. Sparťanskému kouči následně vyšlo v 69. minutě střídání. Střídající Vukadinovič po třech minutách, nikým neatakován doklepl míč do sítě, který vyrazil brankář Hrubý po Plavšičově střele 0:2.

V závěru zápasu se snažili domácí otočit nepříznivou gólovou situaci, jenže jejich snahu aspoň o vyrovnání, dvakrát zlikvidoval hezkými zákroky brankář Nita, nejprve si poradil s Břečkovou tečí a následně s Ikaunieksovou šancí. Přesto se v 88. minutě po centru z rohového kopu prosadil hlavou Lischka a snížil na 1:2, srovnat už Severočeši nedokázali.

Bilance Sparty s Jabloncem v nejvyšší fotbalové soutěži je příznivá, neboť vyhrála popáté z posledních šesti duelů. Letenští zvítězili rovněž v druhém utkání ligové sezony 2:0, v neúplné tabulce jsou se šesti body druzí. Jablonec naopak podruhé nebodoval a je po dvou kolech na dvanácté příčce.

„Byly to nervy, byli jsme v těžké situaci. Jablonec je silný, na domácí půdě obzvlášť. Vítězství si dnes ohromně cením, dnes obzvlášť, zvláště co se nám stalo ve čtvrtek. Dnes to nebyl určitě náš optimální výkon. Chtěl jsem do hry dostat Costu, on přinese do hry srdce a bojovnost. Snažil jsem se s hráči před zápasem co nejvíce mluvit. Šlo o nasazení a disciplínu. Chtěl jsem, abychom podali co nejlepší výkon a fanoušci, to hráčům snad odpustí. Rád bych věřil, že to bude pro nás zlom po dnešní výhře, ale hlavní zlom bude, pokud ve čtvrtek postoupíme. Jde teď především o psychiku hráčů,“ zhodnotil trenér Sparty Ščasný.

„Prvních patnáct minut mohlo být rozhodujících, jenže jsme nedokázali skórovat. Vypracovali jsme si několik brankových příležitostí, jako v Ostravě. Je to pro nás asi největší problém. Loni jsme z každé akce dali branku, byli jsme aktivnější, z toho vyplynuly tři góly, které jsme obdrželi. Věděli jsme, že Sparta má problémy, měla zápas v evropské lize v nohách, na to jsme se neorientovali. Ve druhé půli jsme chtěli být opět aktivní, jenže po ztrátě míče jsme dostali branku. Druhá branka byla podobná, soupeř šel do dvoubrankového vedení, my jsme zápas před koncem jen zkorigovali. Sparta pak chytře uhrála vítězství. Vyhořeli jsme na produktivitě. Musíme získat více klidu,“ řekl zklamaně trenér Jablonce Rada.

FK Jablonec – Sparta Praha 1:2 (0:0)

Branky: 88. Lischka – 53. Kanga, 69. Vukadinovič. Rozhodčí: Příhoda – Paták, Kříž. ŽK: Masopust – Costa, Kaya, Frýdek, Vukadinovič, Chipciu, Kanga. Diváci: 5 950.

Jablonec: Hrubý – Holeš, Břečka, Lischka, Hanousek – Kubista (79. Ikaunieks) – Masopust (86. Acosta), Trávník, Považanec (60. Chramosta), Jovovič – Doležal. Trenér: Rada.

Sparta: Nita – Chipciu, Radakovič, Kaya, Costa – Frýdek – Ben Chaim (66. Vukadinovič), Stanciu, Kanga (85. Kulhánek), Plavšič – Tetteh (90. Šural). Trenér: Ščasný.

Čtsa, kc, audio, foto: www.fkjablonec.cz

 

Napsat komentář