Nováčci potěšili a česká lvíčata trápila bronzové medailisty z Eura

Budapešť – S pěti nováčky česká reprezentace v malém fotbalu do 21 let přejela 6:2 své maďarské vrstevníky a potom notně potrápila maďarské áčko, které za měsíc obhajuje bronzové medaile na evropském šampionátu. Prohrála 2:4.

Přípravný dvojzápas v Budapešti představoval poslední naplánovanou zahraniční konfrontaci pro česká lvíčata před světovým šampionátem od 21 let, který v říjnu hostí Praha. „Dal nám příležitost vyzkoušet pětici nových hráčů, z nichž rozhodně nikdo nezklamal, naopak u některých jsme velmi příjemně potěšení. Věděli jsme, proč je sem bereme, a dokázali i na mezinárodní úrovni, že týmu můžou dát, co jsme očekávali,“ uvedl hlavní trenér Zdeněk Parůžek.

Dva nováčci přijeli do Maďarska z Blanenska, bratři Michal a Dominik Šmerdové, Kolín zastupuje Stanislav Rosendorf, pražský výběr Tomáš Jelínek a Brno Dominik Moučka. „Cítil jsem se dobře, s klukama jsme si sedli, je tu dobrá parta a odbojovali jsme to. Myslel jsem, že na mě dolehne nervozita, ale ani jsem ji nepocítil. Jak jsem vstoupil na hřiště, tak za mě spadla,“ líčil dvacetiletý Moučka.

Nastupoval na hrotu útoku a ukázal, že může mít pro národní tým přínos. „Rád hraju na hrušce, protože se tam málo běhá,“ usmál se útočník. „Sedí mi to, hraju tam v Superlize i první lize, zvykl jsem si. Rozhodně se chci dostat na mistrovství světa, proto jsem sem taky jel,“ doplnil Moučka.

Záložník Jelínek se hned v úvodním utkání uvedl dvěma brankami. „Jsem spokojený, že jsme vyhráli, jsem rád za dva góly, že jsem je dal hned při prvním startu. Ale myslím, že herně ze sebe umím dát mnohem víc,“ sdělil po zápasech. „Chlapský fotbal je něco jiného než juniorský, je to hodně znát. Být tady pro mě znamená něco navíc, každý kluk ocení, když může reprezentovat zemi v čemkoli, ať je to malý či velký fotbal. Jsem za tu zkušenost rád, je to něco nového,“ podotkl dvacetiletý ofenzivní hráč.

Rodák z Ústí nad Labem znal v národním týmu pouze Břetislava Tvrzníka s Tomášem Maříkem, s nimiž nastupuje v Hanspaulské lize za Úterní hosty. „Znal jsem jen Břéťu a Mářu, ale kluci jsou tady suproví, parta výborná, všichni jsou přátelští, hned se bavili a zajímali se. Tohle nám nováčkům pomůže do budoucna,“ pronesl Jelínek.

Rád by se také vešel do nominace na světový šampionát. „Kdyby přišla pozvánka, byl by hřích říct ne. Budu moc rád, pokud se to zadaří, určitě to bude nová zkušenost. Nikdy jsem na takové akci nebyl a považuji ji za mezikrok, abych se ukázal. Někdo si nás může všimnout a dostaneme se někam dál,“ měl jasno.

V prvním utkání se potkaly celky v repríze finále evropského šampionátu do 21 let z Prahy v roce 2016. Český celek od úvodní minuty Maďary přehrával a převahu vyjádřil i brankově. „Výsledky nejsou špatné, ale pro nás bylo důležité, že i když přivedeme nové tváře, pořád si tým zachovává svoji tvář a určitý charakter, který je vítězný. Mužstvo se nevzdává, ani když se úplně nedaří. Byť to může vypadat podle výsledku jinak, první utkání nebylo vůbec jednoduché. Víc času měli míč na kopačkách Maďaři, ale přehráli jsme je taktickou vyzrálostí. Věděli jsme, co chceme hrát a dodržovali to, díky tomu jsme zápas zvládli takovým stylem,“ hodnotil český kouč.

Před druhým zápasem neměla lvíčata ani hodinovou přestávku a narazila na odpočatý první tým Maďarska, který na evropském šampionátu na Ukrajině obhajuje bronzové medaile. Český celek na přelomu první a druhé půle obdržel dvě branky, kdy domácí využili otevřené obrany. Jenže lvíčata se po heroickém výkonu zvedla a po dvou gólech Davida Lošťáka panoval šest minut před koncem nerozhodný stav.

V závěru však Maďarsko dvakrát po kombinačních akcích skórovalo. „Druhé utkání bylo samozřejmě silovější a ještě víc taktičtější. Kvůli tomu, že jsme absolvovali předchozí zápas, jsme trošku upravili taktiku a nastoupili víc z bloku. Soustředili jsme se, abychom byli v prostoru, ve kterém máme být. Po našich individuálních chybách jsme prohrávali 0:2, pak jsme si řekli, že nemáme co ztratit, že jde o přípravu, ať ukážeme, že to v nás je. V tu chvíli kluci dokázali zapnout, obrovskou snahou a kvalitou jsme se vrátili do zápasu za stavu 2:2. Chtěli jsme duel dovést do vítězného konce, nechtěli jsme se spokojit s remízou, proto přišly propady a dostali jsme dva góly,“ komentoval střetnutí Parůžek.

Před říjnovým světovým šampionátem do 21 let v Praze čeká český realizační tým zdlouhavé rokování o finální nominaci. „Bude to hodně těžké. S klukama jsme strávili nějaký čas, některé známe opravdu dobře a asi se i jich bude týkat, že s námi nepojedou na mistrovství světa. Na druhou stranu je vždycky dobré mít z čeho vybírat a máme opravdovou kvalitu. Víme, že složíme výborný tým, přestože obzvlášť u starších hráčů, kterých může jet jen omezený počet, bude volba obzvlášť těžká,“ poznamenal český trenér.

ČR U21 – Maďarsko U21 6:2 (3:1)

Branky ČR: Jelínek 2, Trojánek, Fejl, Mařík, vlastní

ČR U21 – Maďarsko A 2:4 (0:1)

Branky ČR: Lošťák 2

Sestava ČR: Václav Šlégr (Michal Šmerda) – Břetislav Tvrzník, Lukáš Haspra, Tomáš Jelínek, Dominik Fejl, Adam Širůček – Lubor Trojánek, David Lošťák, Dominik Šmerda, Tomáš Mařík, Dominik Moučka – Jaromír Frébort, Stanislav Rosendorf, Petr Hulinský.

Realizační tým: Petr Brejla (generální manažer a vedoucí reprezentace), Zdeněk Parůžek (hlavní trenér), Miroslav Kaluža (asistent trenéra), Petr Dům (vedoucí mužstva), Pavel Blaha (kondiční trenér), Jaroslav Kára (tiskový mluvčí), foto: Bláha.

 

Napsat komentář