Plzeň vyhrála nad Karvinou a tři kola k zisku titulu!

Viktoria Plzeň ve 26. kole HET ligy porazila Karvinou 2:0 dvěma góly Tomáše Hořavy. Svěřenci trenéra Pavla Vrby na pátý pokus vyhráli v jarní části ligy v Doosan areně a vedou ligovou tabulku o deset bodů před druhou Slavií, která má doma k dobru nedělní zápas se Slováckem.

Západočeši se v příštím kole střetnou v pražském Edenu se Slavií, takže se mohou stát mistry už za týden. Třináctá Karviná nedokázala vyhrát poosmé za sebou a má jednobodový náskok na předposlední Ostravu.

Domácí začali utkání důrazným tlakem, ale do finálního zakončení se nemohli dlouho dostat. Přesto se v 18. minutě po Čermákově akci dostali do šance, ale střelu Hořavy do prázdné branky, odvrátil Lingr.

Plzeň se v následujících snažila dostat do vedení a tak se převážně hra odehrávala na polovině soupeře. Po půlhodině hry se mohli domácí ujmout vedení po Čermákově střele a následnou dorážku poslal do sítě hlavou stoper Hubník, ale rozhodčí Berka gól neuznal kvůli ofsajdu.

Po několika minutách vykopl míč z brankové čáry po střele Bakoše, obránce Janečka. Ve 39. minutě po kombinační akci, našel Kopic na šestnáctce volného Hořavu, který se trefil přesně k tyči 1:0.

Plzeňští pozměně stran z důrazné aktivity neslevili a hostující tým dostali opět pod tlak, nejprve Čermáka vychytal brankář Le Giang, následné střelecké pokusy Zemana a Hořavy skončily nad břevnem.

Karvinští se v závěrečné čtvrthodince začali nepatrně prosazovat, zpřesnili přihrávku a moc nescházelo, aby vyrovnali, ale hlavička Panáka zblízka skončila vedle branky, z následné šance po centru netrefil míč.

V 83. minutě mohl střídající Chorý navýšit vedení z rohového kopu, ale těsně minul branku. V první minutě nastavení se domácí radovali podruhé, když Hořava v úniku přehodil vybíhajícího brankáře Le Gianga 2:0.

Západočeský tým tak porazil Karvinou i ve čtvrtém prvoligovém utkání. Pokud v příštím kole Plzeň zvítězí v Edenu, stane se mistrem. V případě, že Slavia v neděli neporazí Slovácko, bude Viktorii stačit s červenobílými neprohrát.

„Jsem rád, že jsme konečně na jaře doma vyhráli a potvrdili tři body z Brna. Karviná podle mého názoru žádnou gólovou příležitost neměla, my jich měli, ale několik. Dvakrát to hráči soupeře vykopávali z brány, čtyřikrát jsme přestřelili branku z velice výhodných situací. Když nemůžete vstřelit pojišťovací branku, tak nervozita byla na hráčích, i na divácích, kteří se báli, že soupeř může z nějaké akce nebo ze standardky vyrovnat. Naštěstí se to nestalo, v závěru jsme vítězství pojistili, na jaře potěšili domácí fanoušky. Na Slavii vyhrát by bylo nádherné, pro nás hodně lákavé. Ale myslím, že to bude hodně těžké, Slavia udělá všechno pro to, aby byla soutěž ještě zajímavá. Ale my bychom byli hodně rádi, kdybychom už tři kola před koncem měli jasno o titulu,“ řekl po zápase Pavel Vrba trenér Plzně.

„V prvním poločase jsme měli málo šancí, jednu střelu. Plzeň nás přehrávala v kombinaci, vytvořila si spoustu brankových šancí. My to přežili a obětavostí uhráli. Bohužel Tomáš Hořava pěknou střelou poslal Viktorku do vedení. Druhý poločas jsme chtěli hrát ze zabezpečené obrany, ale Viktorka nás na začátku tlačila k velkému vápnu. Díky brankáři a stoperům, jsme několik střel zvládli. Čekali jsme na šanci, měli jsme je ze standardky, ale nepodařilo se nám nakonec vstřelit ani kontaktní gól. Viktorka nás v závěru potrestala z brejku. Nakonec odjíždíme s prázdnou, ale věříme, že další zápasy zvládneme lépe. Příští zápas s Duklou bude pro nás velice důležitý, neboť jde o záchranu,“ zhodnotil trenér Karviné Josef Mucha.

Jan Kopic po utkání:

FC Viktoria Plzeň – MFK Karviná 2:0 (1:0)

Branky: 39. a 90.+1 Hořava. Rozhodčí: Berka – Arnošt, Antoníček. Diváci: 9 378.

Plzeň: Kozáčik – Havel, Hubník, Řezník, Kovařík – Hořava, Hrošovský – Zeman (82. Petržela), Čermák (90.+3 Ivanschitz), Kopic – Bakoš (55. Chorý). Trenér: Vrba.

Karviná: Le Giang – Štěrba, Dreksa, Janečka, Letič – Šisler (79. Wágner), Budínský – Štepanovský, Panák, Lingr (75. Kalabiška) – Voltr (59. Ramírez), Trenér: Mucha.

Čtsa, kc, audio, foto: www.fcviktoria.cz

 

Napsat komentář