Baník porazil Spartu na záchranu ztrácí jen bod!

Ostravský Baník porazil v 26. kole HET ligy pražskou Spartu 3:2 a zároveň oživil v posledních čtyřech kolech ligy, že má naději na záchranu. Baník je v ligové tabulce na předposledním místě a na nesestupové příčky ztrácí jen bod.

Sparta sice dokázala ve Vítkovicích dvakrát vyrovnat, na góly Martina Šindeláře a Marka Hlinky zareagovala, góly Kanga z penalty a Václav Kadlece. Čtyři minuty před koncem zápasu, ale o první domácí výhře Baníku nad pražským letenským týmem, rozhodl kapitán Milan Baroš po deseti letech.

Baník nastoupil do velice důležitého zápasu z důvodu karetního trestu, bez obránce Procházky a Pazdery, které nahradil Azackij a Breda. To využila Sparta a její defenziva se zejména soustředila na pravou stranu, kde se několikrát svojí rychlou aktivitou prosazoval Plavšič, který nadělal ostravským zadákům dost problémů. Sparťané měli v úvodu velký nápor, jenže jejich snaha o rychlé vedení končila na hranici velkého vápna, s výjimkou Stanciuovy střely z přímého kopu, který domácí zlikvidovali. Baník v následujících minutách vyrovnal hru a několikrát zhrozil, ale neúspěšně.

V 19. minutě se poprvé domácí dostali do šance, ale střelu Hrubého z velkého vápna, odvrátil hlavou na rohový kop kapitán Šural. O tři minuty později se radovali, ale baníkovci, když si na De Azevedův centr z přímého kopu naběhl stoper Šindelář a umístněnou tečí poslal míč do branky 1:0.

Po šesti minutách bylo vyrovnáno, Plavšič byl ve vápně po průniku faulován Bredou a nařízenou penaltu, bez problémů k tyči proměnil Kanga 1:1, přestože se gólman Laštůvka snažil.

Do druhého poločasu provedl trenér hostů Hapal jedinou změnu, zraněného stopera Kayu nahradil Hovorka. Baník začal druhý poločas aktivně a po několika minutách se opět ujal vedení, kdy po Štetinově faulu na Baroše na hranici velkém vápně, nařídil hlavní rozhodčí přímý kop, který Hlinka přízemní střelou podél zdi zúročil a překonal brankáře Nitu 2:1.

Sparta po inkasovaném gólu přidala na důrazu a v 60. minutě vyrovnala po hrubé chybě domácí obrany, když Šural patičkou prodloužil míč na Kadlece, ten neatakován před brankářem Laštůvkou nezaváhal 2:2.

Hned po dvou minutách se mohli domácí opět ujmout vedení, ale brankář Nita hezkým zákrokem vyrazil hlavičku Hrubého a dorážka Poznara skončila vedle tyče. Na druhé straně vyrazil brankář Laštůvka střelecký pokus střídajícího Ben Chaima.

V závěru zápasu se oba týmy snažily o výhru a zisk tří bodů, takže se hra přelévala z jedné strany na druhou. V 77. minutě mohl skórovat Baroš, ale zblízka v tísni překopl branku Sparty. Neprosadil se, ani Fillo, který poslal míč po centru hlavou nad hostující branku. Přesto se domácí nakonec dočkali zasloužené výhry. De Azevedo v 86. minutě nacentroval míč do vápna a Baroš se ve výskoku trefil umístněnou hlavičkou do sparťanské sítě 3:2, zároveň ukončil ligovou neporazitelnost Sparty, která nebodovala poprvé po deseti ligových kolech.

Sparťanům zápas venku nevyšel, v některých pasážích hráči chybovali, špatnou přihrávkou a zbytečnou ztrátou míče. Naopak Baník hrál důrazně a aktivně na velice důležitou výhru, která jim nakonec úspěšně vyšla.

„Viděli jsme dobrý zápas. V Ostravě je zápas se Spartou dost sledovaný. Povedlo se nám ho nakonec vyhrát a myslím si, že zaslouženě. V první půli jsme měli problémy s Plavšičem, ve druhé jsme ho dokázali pokrýt, zároveň jsme byli nebezpeční před jejich brankou. Hráčům jsem před zápasem říkal, že fanoušci jim odpustí vše, ne, když nebudou bojovat. Síla týmu tu vždy byla, to se ukázalo i dnes. Hráči se dokázali rvát o výhru do konce,“ řekl spokojeně Bohumil Páník trenér Ostravy.

„Je to velké zklamání, neodehráli jsme dobré utkání. V úvodu jsme byli hodně nepřesní, kazili a ztráceli jsme zbytečně míče. S Baníkem se dalo hrát, nebyl tak kvalitní v mezihře, ale my kazili, hlavně ve druhé půli, kdy měl Baník více šancí než my. Byl to Barošův zápas, hra, kterou připustili, byla za hranou. Dohrál bez karty a zranil nám dva hráče. Rovněž u rozhodující branky fauloval. Měli jsme se víc o výsledek porvat. Situaci si hodně komplikujeme, ale jsou ještě čtyři kola a tak uvidíme, jak to bude s počtem bodů pro nás na konci a na straně dalších týmů,“ řekl Pavel Hapal trenér Sparty.

FC Baník Ostrava – AC Sparta Praha 3:2 (1:1)

Branky: 22. Šindelář, 51. Hlinka, 86. Baroš – 28. Kanga z pen., 60. V. Kadlec Rozhodčí: Marek – Pelikán, Horák. ŽK: Breda, Šindelář, Hlinka – Kulhánek, Štetina, Hovorka. Diváci: 15 020.

Ostrava: Laštůvka – Breda, Azackij, Šindelář, Fleišman (67. Granečný) – De Azevedo, Hrubý, Hlinka, Fillo – Baroš (90. Psyché), Poznar (71. Diop). Trenér: Páník.

Sparta: Nita – Zahustel, Kaya (46. Hovorka), Štetina, Frýdek – Kulhánek – V. Kadlec, Stanciu (59. Ben Chaim), Kanga, Plavšič (85. Vatajelu) – Šural. Trenér: Hapal.

Čtsa, kc, audio, foto: www.sparta.cz

 

Napsat komentář