Do Zvolenu míří s českou reprezentací dva mistři světa!

Praha – Dva mistři světa obléknou dres české reprezentace v malém fotbale při prvním ročníku mezinárodního turnaje Boxo Cup ve Zvolenu. Na Slovensko vyráží v pondělí s českou výpravou brankář Ondřej Bíro a obránce Jan Rosůlek. Klání za účasti dvou slovenských výběrů a Maďarska se uskuteční v úterý 1. května.

Základ českého výběru tvoří národní tým do 21 let, který se chystá na říjnový světový šampionát v Praze. „Naše áčko, které se mělo původně turnaje zúčastnit, má nabitý program, a tak se otevřela možnost, aby do Zvolena jel tým namíchaný z jedenadvacítky a s námi také dva mistři světa Ondra Bíro a Honza Rosůlek, za což jsem hodně rád, protože především Ondra Bíro je obrovská persona a doufám, že našim mladým klukům bude příkladem,“ uvedl generální manažer reprezentace Petr Brejla.

Český dres oblékne několik nováčků, ale také zkušení hráči, kteří původně nesplňovali věkové podmínky pro účast na mistrovství světa do 21 let. Světová federace malého fotbalu však rozhodla, že na šampionátu v Praze můžou vedle hráčů ročníku 1996 startovat až čtyři fotbalisté do ročníku narození 1994. Takže možnost nominace se rázem otevírá pro předloňské evropské šampiony do 21 let Václava Šlégra, Břetislava Tvrzníka nebo Adama Krause. „Rok a půl jsme počítali s tím, že světová federace podmínkami pro mistrovství světa uvolní pro zvýšení kvality start maximálně dvou hráčů o rok starších jako na mistrovství Evropy. Změna nám přidělala spíš příjemné starosti, otevírají se nám staronová jména, která máme prověřená. Jsou to mistři Evropy, výborní kluci do party, ale to neznamená, že mají něco jisté. Jen se vrátili do hry a jsou na stejné pozici jako jakýkoli úplný nováček,“ připomněl Brejla, který je zároveň vedoucí reprezentace do 21 let.

Do Zvolenu míří tři nováčci: Patrik Junek z Příbrami, Jaroslav Kubát z Jihlavy a Jaromír Frébort z Ostravy. Česká lvíčata čekají kromě Boxo Cupu ještě tři další akce, kde mohou dostat příležitost další nové tváře, a to přípravné utkání s Maďarskem v Budapešti, turnaj Slovakia Cup a soustředění v Českém Dubu těsně před mistrovstvím světa. „Přípravu jsme pojali úplně stejně jako před mistrovstvím Evropy 2016. Máme určitou představu o týmu, ale snažíme se vidět co nejvíc hráčů, abychom vytvářeli konkurenci i tlak a abychom zároveň náhodou neopomněli někoho, kdo bude zajímavý pro národní tým,“ objasnil Brejla.

Česká reprezentace se v semifinále turnaje utká v úterý odpoledne se slovenským áčkem, ve druhém semifinále se střetnou Maďarsko a Slovensko B. Vítězové změří síly ve finále. „Vždycky chceme vyhrávat, ale každý takový přípravný turnaj bereme spíš jako trénink. Je úplně jedno, jestli z toho bude semifinále a finále nebo zápas o třetí místo. Jsme v přípravě na mistrovství světa juniorů a jde nám o to, abychom kluky viděli hrát, než abychom tým stavěli pro výhru na jednom turnaji. Byť jsme v loňském roce ovládli Slovakia Cup, který měl naprosto stejné složení a hráli jsme tam jako jediná juniorka, ani tam nám nešlo o prvenství. Brali jsme to jako přípravu,“ podotkl generální manažer.

S národním celkem míří do Zvolenu také Miroslav Kaluža, který rozšířil realizační tým jako asistent trenéra. „Chceme, aby pomohl v takticko-technických a kondičních věcech, aby trenérsky spolupracoval se Zdendou Parůžkem. Míru Kalužu jsem oslovil a beru ho jako logickou volbu vzhledem k tomu, že v Superlize malého fotbalu vede tým Pardubic, který je suverénně nejmladší a v tabulce mu patří první příčka. Je vidět, že to s mladými hráči umí. Jako trenér Pardubic má přehled i o ostatních hráčích, kteří mají potenciál pro českou juniorku. Může se stát zajímavým článkem a další názorovou protiváhou do realizačního týmu. Do Zvolenu jede na zkoušku, aby zjistil, jak to v národním týmu chodí. O finálním angažmá se budeme bavit po turnaji,“ objasnil Brejla.

Nominace české reprezentace na turnaj Boxo Cup 2018:

Brankáři: Václav Šlégr (Most), Ondřej Bíro (Most)

Obránci: Lukáš Haspra (Most), Petr Hulinský (Praha), Břetislav Tvrzník (Praha), Jan Rosůlek (Pardubice), Jaroslav Kubát (Jihlava)

Univerzálové: Adam Kraus (Praha), Jakub Chábera (Most), David Lošťák (Olomouc), Jaromír Frébort (Ostrava)

Útočníci: Patrik Junek (Příbram), Daniel Kasal (Most), Tomáš Mařík (Praha)

Realizační tým:

Petr Brejla (generální manažer, vedoucí mužstva), Zdeněk Parůžek (trenér), Miroslav Kaluža (asistent trenéra), Petr Dům (kustod, technický vedoucí),

Jaroslav Kára (tiskový mluvčí)

Napsat komentář