MČR v dráhové desítce poprvé v Brně!

V sobotu 28. dubna proběhne domácí republikový šampionát v běhu na 10 000 metrů na dráze. Českou vytrvaleckou elitu bude hostit jihomoravská metropole. Mistrovské tituly na této distanci se budou rozdávat po devětačtyřicáté.

Hlavním favoritem mužského závodu by měl být brněnský patriot Lukáš Olejníček, který hájí barvy domácí Univerzity. Olejníček je dlouhodobě naším nejlepším stýplařem, ale velmi zdatně si vede i mezi vytrvalci. V posledních třech letech je na mistrovství ČR na dráhové desítce velice úspěšný. Zvítězil v letech 2015 a 2016. V loňském roce si v Českých Budějovicích doběhl pro stříbro, když se mu jediným přemožitelem stal Vít Pavlišta, který ovšem letos na startu chybí. Lukáš by tak rád přidal třetí triumf. „Na závod se moc těším. MČR bude mým prvním vrcholem letošní sezóny. Navíc se koná na mateřském stadionu na Morandě. Cítím se velmi dobře. Celou přípravu vydrželo zdraví, což je vždy alfou a omegou. Mohl jsem odtrénovat vše, co jsme s trenérem naplánovali. Desítku na dráze jsem zatím běžel třikrát a mám z MČR dvě zlata a stříbro. Rád bych si tuto bilanci nepokazil, a pokud to půjde dobře, chtěl bych zaútočit na osobák,“ uvedl.

Jedním z jeho hlavních soupeřů by měl být zkušený Jan Kreisinger, který se už jednou z mistrovského titulu na desítce radoval. K tomu má ještě dvě stříbra a jeden bronz. Otázkou bude, v jaké formě se nachází. Na mistrovském půlmaratonu v Pardubicích odstoupil ze závodu již na pátém kilometru. Nesmíme zapomínat ani na dvojici závodníků Olympu Praha Pavla Kubričana (bronzového z roku 2016) a Viktora Šinágla. Své slovo do pranice bude chtít říct i Kamil Krunka, čtvrtý muž z letošního MČR v půlmaratonu.

V ženském klání budou na startu všechny tři medailistky z loňského roku. Papírové předpoklady favorizují Moiru Stewartovou. Sedmá žena z loňského mistrovství Evropy do 22 let v Bydhošti na trati 5000 metrů triumfovala na dráhové desítce v rámci MČR v letech 2015 a 2017. Loni bylo její prvenství naprosto suverénní, když si vylepšila osobní rekord na 34:26.11. K tomu má ještě stříbro z roku 2016. „V posledních týdnech jsem ještě dolaďovala v italském Melagu a tréninky vypadají slibně, takže věřím, že budu v perfektní formě. V závodě bych si chtěla zaběhnout osobák a pomýšlím i na limit pro Evropský pohár v Londýně,“ vzkázala z tréninkového kempu svěřenkyně trenéra Václava Janouška.

Na obhájení svých cenných kovů z loňského šampionátu v Českých Budějovicích pomýšlí také Barbora Jíšová a Adéla Stránská. Jíšová si doběhla pro stříbro a Stránská brala bronz. Černým koněm závodu by mohla být bronzová z letošního mistrovského půlmaratonu Daniela Havránková.

Olejníček a Stewartová by mohli letos získat svůj třetí titul, čímž by se zařadili mezi nejúspěšnější sběratele nejcennějších kovů z tohoto šampionátu. Mezi ženami je zatím suverénní Petra Kamínková s deseti zlatými. V kategorii mužů mají nejvíce titulů Pavel Fashingbauer a Jan Pešava. Oba vystoupali na nejvyšší stupínek celkem pětkrát.

Jan Pešava je zároveň i držitelem nejrychlejšího času v rámci MČR, když v roce 1995 zvítězil za 28:41.55. Mezi ženami je na vrcholu této statistiky Alena Peterková s výkonem 32:27.68, kterého dosáhla v roce 2000.

MČR v běhu na 10 000 metrů odstartuje v sobotu 28. dubna na brněnském stadionu v 14:00 hod. závodem žen a juniorek. Následovat bude klání mužů a juniorů.

Petr Jelínek, Oddělení komunikace ČAS,

 

Napsat komentář