České dívky si z Floridy vezou stříbro – Mistrovství světa třídy RS Feva!

Závěrečný den – v neděli 8. 4. – se na mistrovství světa třídy RS Feva na Floridě ve Spojených státech byl bez větru. Výsledky tak zůstaly nezměněné. Posádka Jakub Dobrý a Veronika Cibulková (Lokomotiva Plzeň/(JK Plzeň) skončila na čtvrtém místě, Petr Tupý a Dan Viščor (Lodní sporty Brno) si stabilními výsledky v rozjížďkách zajistili celkové 10. místo a Anička Justová a Nela Viščorová (také LS Brno) se staly vicemistryněmi světa v dívčí kategorii a v celkovém hodnocení obsadily 11. příčku. Posádka František Viták – Vojtěch Cibulka (JK Plzeň) vybojovala 15. místo navzdory diskvalifikaci za předčasný start v poslední rozjížďce.

Mistrovství světa se zúčastnilo celkem 51 lodí z 11 zemí. Po prvním závodním dnu a třech rozjížďkách byla posádka Jakub Dobrý a Veronika Cibulková dokonce na druhém místě.

Zde je hodnocení českého týmu:

„První závodní den byl pro všechny značně smolný. Vše začalo při výjezdu trenérů na vodu, kdy jim na charterovém člunu znenadání upadl propeler. Naštěstí se podařilo chytit trenéra rakouského týmu – kterému tímto ještě jednou děkujeme a který náš tým dopravil do závodního prostoru. Závodí se na okruhu A poměrně daleko na moři, kam vyrážíme proti silnému proudu v místním kanále. Zde se ovšem smůla lepila na paty i závodní komisi.

V číslech: téměř 7 hodin na vodě, 3 ujeté rozjížďky (komise dělala vše pro to, aby se odjely 4 – z našeho pohledu však zcela zbytečně) a DESET STARTOVNÍCH PROCEDUR! Osm procedur bylo startováno na černou vlajku, kterou vystřídalo 5x cca 20 vteřin před startem AP. Jeden start byl čistý, dva bohužel velmi nešťastné – bylo vyloučeno 26 lodí! Více než polovina startovního pole! Vítr byl po celý den spíše slabší 3,5–4,5 m/s. Největším neštěstím byla extrémně krátká čára, cca 60–70 metrů.

Druhý den byl o poznání lepší téměř po všech stránkách. Startovní čára byla delší a také byly lepší podmínky na vodě. Ráno foukalo okolo 6 m/s. Čtvrtá rozjížďka se ale startovala ve slabém větru okolo 3 m/s v mrtvých vlnách. Českému týmu se vedlo velmi dobře a dovezl 2, 5, 6, 14. Během dalších tří rozjížděk vítr zesiloval až na 7 m/s a rostly vlny. Startovalo se bez jediného všeobecného odvolání. Bylo znát, že velké vlny jsou pro naše závodníky nové a na zadní kurzy se trošku perou s rychlostí.

Třetí den se vydařil. Ráno nás v jachtklubu čekal vítr okolo 6 m/s, ačkoliv předpověď hlásila na celý den maximálně 3 m/s. Na tuto hodnotu vítr postupně zeslábl a měnil směr v rozmezí 5-15 stupňů. Jakub Dobrý s Veronikou Cibulkovu vyhráli první rozjížďku dne, ostatní české týmy dojely okolo desítky. V další rozjížďce byli František Viták a Vojta Cibulka pátí, a třetí rozjížďka dne patřila zcela jednoznačně našim dívkám – Aničce Justové a Nele Viščorové. Na návětrné bójce vedly. První místo držely i celý zaďák a první část druhé stoupačky. Soupeř vsadil na extrém a risk se vyplatil. Na bójce byly v těsném kontaktu s britskou posádkou a celkově vedoucí posádkou z USA. Během zaďáku sváděly halzovací souboj, bohužel však soupeřům nestačily. Na cílové čáře to bylo krásné třetí místo, díky kterému se posunuly na 2. místo v kategorii dívek.

Čtvrtý den závodu řádně přifouklo – 10–12 m/s. Byly hlášeny bouřky proto komise zvolila okruh v zálivu, kde podmínky velmi blízce připomínaly Lipno – to byla voda na náš mlýn. Jely se tři poměrně náročné rozjížďky, kdy nebyla nouze o převržené lodě a kde jasně dominovali Britové. Podmínky nejvíce vyhovovaly posádce Tupý/Viščor, kteří zajeli své maximum a byli po celou dobu v těsném kontaktu se světovou špičkou. Jejich dojezdy 6, 8 a 6 je pevně usadily na desáté místo, a můžeme tak hrdě říci, že česká RS Feva patří ke světové špičce. Za zmínku stojí také výkon dívčí posádky Justová/Viščorová. I když holky váží dohromady s nadsázkou jen 30 kilogramů, podmínky zvládaly velmi dobře. Jejich bojovnost a soustředění nepolevovalo ani přes několik převržení a kolizí, zajely velmi pěkné dojezdy 15, 13, 11 a usadily se na 11. místě celkově, ale především na druhém místě v kategorii dívek!“

Výsledky:

  1. GBR 7063 Ben Hutton-Penman & Abi Jayasekara
  2. GBR 7064 Tom Storey & Rupert Jameson
  3. USA 6851 Dieter Creitz & Conrad Miller
  4. CZE 6965 Jakub Dobrý & Veronika Cibulková

…..

  1. CZE 6968 Petr Tupý & Dan Viščor
  2. CZE 6962 Anna Justová & Nela Viščorová
  3. CZE 6963 František Viták & Vojtěch Cibulka

Kompletní výsledky zde

Video zde

Eva Skořepová, PR manažerka Českého svazu jachtingu,

 

Napsat komentář