Česká reprezentace v malém fotbale poslouží jako vzor pro hrdý Albion!

Praha – Úřadující světoví šampioni a vicemistři světa. V malém fotbale se těmito přídomky pyšní čeští reprezentanti. Není proto divu, že ostatní národní svazy se od nás chtějí učit. Za tímto účelem míří od 13. do 15. dubna do Českého Dubu výběr kolébky fotbalu – Anglie.

České reprezentační áčko v Podještědském sportovním areálu sehraje s výběrem Albionu dvě utkání: první v sobotu od šesti hodin večer, druhý v neděli od deseti hodin dopoledne. „Jedná se o spolupráci reprezentačních výběrů. Angličané k nám přijeli první, pak tam pravděpodobně pojedeme my, ještě se určí termín. Uděláme minimálně dva tréninky společně. Posloužíme jako vzor, jsme mistři světa, takže ukážeme, jak fungujeme. Angličané taky dostanou prostor k samostatným tréninkům, stejně tak my,“ popsal náplň kempu generální manažer české reprezentace Luděk Zelenka.

Spolupráci národních asociací podporuje Evropská federace malého fotbalu. „Český tým jako mistři světa a Anglie, kolébka fotbalu, to je ideální příležitostí, jak využít spolupráci k tomu, abychom tento model představili všem členským zemím evropské federace. Je to zajímavý model na bázi výměnných pobytů a využijeme jej k několika workshopům i k výměně zkušeností, aby například nové členské země viděly, co se dá dělat a jak malý fotbal propagovat,“ nastínil záměr Jakub Štefek, člen managementu Evropské federace malého fotbalu. Zápasy odřídí mezinárodní sudí Jaroslav Pakosta a Kamil Kohout.

Pro české áčko už půjde zároveň o první ostrou přípravu před evropským šampionátem, který v půlce srpna hostí ukrajinský Kyjev. „Jsme rádi za jakoukoli zahraniční konfrontaci, obzvlášť když jde o takový zvučný tým, kolébku fotbalu. Nepočítáme, že to bude něco podobného jako před dvěma lety, Anglie vytvořila novou asociaci, hráči budou nejspíš úplně jiní. Samozřejmě jsou to kluci, kteří hráli nebo hrají velký fotbal, a povaha anglických hráčů bývá obecně stejná. Jsme rádi, že se utkáme právě s nimi,“ uvedl Zelenka, jehož výběr s Anglií dosud neprohrál.

V nominaci na přípravný kemp se objevuje osm světových šampionů z Tuniska, zároveň také čtyři nováčci. „V malém fotbale v tomto období a na takové typy přípravných kempů vznikají nominace strašně složitě. Kluci nemají tolik možností v práci a ve velkém fotbale se uvolňovat, ne všichni mohli. Sledujeme třeba třicet hráčů a na akci jich může patnáct. Máme tam kluky, u kterých budeme zjišťovat aktuální formu, a samozřejmě taky úplně nové hráče, které jsme ještě neviděli v reprezentaci, ale dostali jsme na ně dobré reference ze Superligy,“ objasnil výběr generální manažer.

Mezi nováčky je také Pavel Šultes, který odehrál 89 utkání v nejvyšší české fotbalové soutěži a vstřelil 18 branek. S ním si premiéru v národním dresu odbudou Pavel Slánský z Prahy, Václav Sklenář z Olomouce a David Sandr z Příbrami. „Je to samozřejmě o hledání a propojení nových hráčů se starými, tak to chceme dělat i do budoucna, abychom vždy nedělali kompletní změny, ale přidávali něco nového k tomu starému,“ doplnil Zelenka.

Nominace na přípravný kemp v Českém Dubu:

Brankáři: Ondřej Bíro (Most), Jaroslav Bellada (Praha).

Hráči v poli: Michal Uhlíř, Stanislav Mařík, Michal Salák, František Hakl, Tomáš Kounovský, Pavel Šultes, Pavel Slánský, Jiří Sodoma (všichni Praha), Jan Rosůlek, Václav Sklenář (oba Pardubice), David Macko (Most), David Presl (Brno), David Sandr (Příbram).

Jaroslav Kára, komunikace PR,

Napsat komentář