Sparta porazila Duklu po pěti ligových remízách!

Fotbalisté pražské Sparty porazili po pěti remízách v nejvyšší fotbalové soutěži v 23. kole na Letné Duklu 3:0 a naplno bodovali. Sparťané se konečně v jarní části dočkali první výhry pod novým trenérem Pavlem Hapalem. Malé pražské derby otevřel v úvodu zápasu Josef Šural a Srdan Plavšič, v 80. minutě upravil konečné skóre opět Šural. Sparta se z šestého místa tabulky neposunula a na druhou Slavii ztrácí šest bodů.

Sparta nastoupila do derby na Letné proti Dukle s velkým odhodláním, neboť věděla, že se soupeři v posledních ligových zápasech nevede dobře, zejména v domácím prostředí. Rovněž sparťané v minulém kole v Teplicích nepřekvapili, akorát v prvním poločase, kdy měli herní převahu, ale ve druhé půli se bránili, přestože vedli 1:0, tak se museli nakonec spokojit s jednogólovou remízou.

Sparta začala utkání výborně a hned v 3. minutě se dostala do vedení, kdy po centru Plavšiče z levé strany, si na míč před brankou naběhl Šural a umístněnou hlavičkou nedal brankáři Radovi žádnou šanci 1:0.

Domácí po vedoucí brance z herní aktivity nepolevili a v dalších minutách dostávali Duklu pod tlak, který ale nedokázali zúročit. Hosté se spíš zaměřili na zajištěnou defenzivu a rychlé protiútoky, které končili na hranici velkého vápna.

Ve 14. minutě se sparťané radovali podruhé, kdy se uvolnil na hranici velkého vápna přes obránce Kušníra domácí Plavšič a přízemní střelou k tyči skóroval 2:0. Svůj prémiový gól v letenském týmu oslavil srbský záložník perfektním saltem.

7.4.2018 Praha / sport / fotbal / AC Sparta / FK Dukla/ 3:0
FOTO CPA

V 21. minutě se po odraženém míči od hostujícího gólmana, snažil umístněnou střelou z dvaceti metrů navýšit vedení Kanga, se kterou měl Rada plné ruce práce, aby ji vytlačil na rohový kop.

I ve zbytku prvního poločasu Sparta kontrolovala hru a mohla přidat další góly. Rada vyrazil pokus Kangy a gabonský záložník později z dálky těsně minul. Dukla hrozila prakticky jen ze standardních situací, po jednom rohu volný Podaný hlavičkoval mimo.

Dukla po třiceti minutách dvakrát zahrozila ze standardních situací a moc nescházelo, aby snížil z rohového kopu Podaný, jenže jeho hlavička skončila vedle pravé tyče.

Závěr prvního poločasu se ještě oba týmy snažily skórovat, zejména Dukla, ale do žádné gólové šance se nedostala a tak Sparta odcházela po výborné kombinační hře spokojeně do kabiny s dvougólovým náskokem.

Do druhého poločasu došlo ve sparťanském celku k jediné změně, do hry nenastoupil po průměrném výkonu Václav Kadlec, kterého vystřídal Ben Chaim. Sparta nezačala druhou půli dobře, naopak hosté mohli na začátku snížit, kdy si naběhl na centrovaný míč za obranu Douděra a nečekanou střelou těsně minul branku.

Obraz hry se v následujících minutách nepatrně změnil, u domácího celku se projevila určitá nervozita, scházel důraz v osobních soubojích a v rozhodujícím okamžiku přesná přihrávka. Ale po několika minutách se sparťané opět dostali do hry.

Dukla se naopak zlepšila a několikrát nebezpečně hrozila, zejména z rychlých protiútoků, které ale nedokázala proměnit. Přesto po hodině hry se nejprve snažil snížit, tvrdou střelou Holík, která minula horní roh domácí branky, následnou jeho střelu vychytal brankář Nita.

7.4.2018 Praha / sport / fotbal / AC Sparta / FK Dukla/ 3:0
FOTO CPA

Na druhé straně zahrozila Sparta, kdy se dostal po ideálním centru do brejku střídající Ben Chaim, jenže míč si špatně zpracoval.

V 80. minutě se dostal po rohovém kopu Stancia do výhodné střelecké pozice před brankou Šural, který z malého vápna poslal míč do sítě 3:0. Po pěti minutách nejlepší sparťanský střelec za bouřlivého potlesku střídá, zároveň si připsal osmý gól.

Ligová bilance Sparty s Duklou je příznivá, letenští vyhráli doma pošesté za sebou, od soupeře z dejvické Julisky, nedostali v osmém zápase gól.

„První poločas byl výborný. Není vůbec jednoduché hrát nátlakově a tlačit soupeře, to stojí hodně sil. Vstup do utkání jsme měli velice dobrý, dobře jsme se pohybovali a byli dost silní na míči. Měli jsme opět druhý poločas špatnou pasáž, přesto jsme měli dost situací, kdy jsme zápas mohli rozhodnout dřív. Někdy potřebujete v těchto situacích trošku fotbalového štěstí, které jsme dneska měli. Ale hráči bojovali devadesát minut i s tou nepřízní druhých poločasů, kterou možná měli v hlavách. Takže jsem spokojený. My jsme v minulých utkáních nebyli daleko od vítězství, jenom jsme to nedokázali zúročit. Dneska jsme to dokázali, já věřím, že mužstvo se nastartuje a dokáže vyhrát nějakou sérii vítězství,“ zhodnotil Pavel Hapal trenér Sparty.

„Vůbec jsme nezvládli vstup do zápasu, což byl úkol číslo jedna. Když od 15. minuty prohráváte 0:2 na Spartě, to určitě není jednoduchá situace. Následně měl Podaný hlavou šanci, která mohla nepříznivý stav korigovat. Od 25. minuty jsme začali být aktivnější. Během přestávky jsme si řekli věci, které jsme do druhého poločasu udělali. Pak měl šanci Douděra, dát gól na 2:1, tak bychom byli blízko, abychom výsledek zvládli lépe. Hodně se nám dařilo hrát aktivně třicet minut druhého poločasu, jenže třetí gól nás ve finále položil. Přesto jsme byli blízko tomu, abychom zajímavý výsledek uhráli. Šance jsme si vytvořili, ale neproměnili. Nakonec se nám to nepodařilo, takže to skončilo zaslouženým výsledkem Sparty,“ řekl po zápase Jaroslav Hynek trenér Dukly.

Srdan Plavšič, Josef Šural po utkání:

AC Sparta Praha – FK Dukla Praha 3:0 (2:0)

Branky: 3. a 80. Šural, 14. Plavšič. Rozhodčí: Julínek – Pelikán, Koval. ŽK: Kulhánek – Holík, Bilovský, Miloševič. Diváci: 11 123.

Sparta: Nita – Zahustel, Hovorka, Štetina, Vatajelu – Stanciu (82. Sáček), Kulhánek, Kanga, Plavšič – V. Kadlec (46. Ben Chaim), Šural (85. Lafata). Trenér: Hapal.

Dukla: Rada – Kušnír, Ostojič, Bezpalec, Miloševič – Bilovský – Holík (82. Doumbia), Brandner, Douděra, Podaný – Schranz (78. Djuranovič). Trenér: Hynek.

Čtsa, kc, audio, foto: www.sportovnizurnal.cz

 

 

Napsat komentář