Čeští fotbalisté prohráli v úvodu mezinárodního turnaje v Číně s Uruguayí 0:2

V úvodním zápase fotbalového turnaje čtyř zemí China Cup v Nan-ningu prohrála česká reprezentace s Uruguayí 0:2. Jihoamerický účastník světového šampionátu v Rusku rozhodl o výhře v prvním poločase, kdy se trefili hvězdní útočníci. V desáté minutě proměnil penaltu Suárez, v 37. minutě přidal nádhernými nůžkami druhý gól Cavani.

Kouč Karel Jarolím se proti Uruguayi rozhodl v základní sestavě k rozestavení se třemi středními obránci, kteří hráli v zářijových zápasech evropské kvalifikace. Na stoperu hrál, Gebre Selassie. V brance dostal šanci Jiří Pavlenka, v útoku dvojice Michael Krmenčík a Patrik Schick.

Marek Suchý Jiří Pavlenka Pavel Kadeřábek

Uruguay se hned v 10. minutě po aktivní hře ujala vedení, kdy dostal barcelonský útočník Suárez ideální přihrávku do vápna, ale přepadl přes vyběhnuvšího brankáře Pavlenku, a hlavní katarský sudí to posoudil jako faul a nařídil penaltu. Suárez ji bez problémů proměnil a zároveň si připsal 50. gól v národním dresu 1:0.

Pavel Kadeřábek

Další gól mohl přidat Suárez po hezké akci v 17. minutě, kdy si naběhl hlavou na centr z pravé strany, ale brankář Pavlenka jeho hlavičku zlikvidoval.

Češi odpověděli a zároveň vyrovnali hru v polovině prvního dějství. Ve 23. minutě se snažil z odraženého míče ze skrumáže před brankou vyrovnat Antonín Barák, ale gólman Muslera jeho přízemní střelu vychytal. V 37. minutě navýšil vedení po chybě Kadeřábka, další perfektní útočníků Cavani, jehož hlavu našel přihrávkou Nández a hráč Paris St. Germain perfektně provedenými nůžkami nedal brankáři Pavlenkovi žádnou šanci 2:0.

Trenér Karel Jarolím Vladimír Darida

Hned v úvodu druhého poločasu z rohového kopu minul míč Vecino. V 56. minutě se dostali Češi do první největší gólové šance, jenže hlavička Schicka skončila vedle pravé tyče.

Následně zahrozil vítěz jihoamerického mistrovství z roku 2011, ale tvrdá střela Ramíreze v 65. minutě z hranice velkého vápna skončila vedle branky.

Filip Novák

Další šanci si vypracoval Schick, v 77. minutě, jenže zblízka trefil břevno. Češi se v závěru zápasu ještě snažili, aspoň o zkorigování skóre, ale jejich snaha byla nedůrazná, zejména v osobních soubojích, vázla přesná finální přihrávka. Naopak hráči jihoamerického týmu dohrávali utkání v klidu a zaslouženou výhru si pohlídali.

Česká fotbalová reprezentace se střetne v boji o třetí místo v pondělí 26. března s domácí Čínou, která v úvodním zápase mezinárodního turnaje prohrála s Walesem vysoko 0:6. Následně ve finále Uruguay s Welsem.

„Mrzí mě, že jsme oba góly, inkasovali nešťastně. První z penalty, myslím si, že jsme na to měli zareagovat rychleji. Druhý gól byl rovněž nešťastný, někdo zůstal u postranní čáry, jinak by to byl ofsajd. Kdybychom měli Suáreze s Cavanim na své straně, tak by možná byl výsledek opačný. Jen potvrdili, že jsou rozdíloví hráči. Navíc spolu hrají dlouho, takže mohou hrát v průběhu poslepu,“ řekl po zápase trenér Karel Jarolím.

Realizační tým

„Bohužel ve finální fázi nám chyběl větší důraz, někdy i rozhodnost. Měli jsme se snažit hru ještě rychleji přenášet, využívat prostory po stranách, aby chodily do vápna centry. Je to velká škoda, že jsme v druhém poločase nedali kontaktní branku, závěr mohl být zajímavější,“ uzavřel zhodnocení zápasu na turnaji Jarolím.

Trenér Karel Jarolím po utkání:

Gebre Selasie – Vladimír Darida – Patrik Schick po utkání:

Výsledek turnaje čtyř zemí China Cup v Nan-ningu:

Uruguay – ČR 2:0 (2:0)

Branky: 10. Suárez z pen., 37. Cavani. Rozhodčí: Al-Adba – Dharman, Al-Buršaíd (vš. Katar). Diváci: 22 537.

Uruguaye: Muslera – Varela, Godín, Gimenéz, Laxalt – Nández (60. Sánchez), Bentancur (79. Rodríguez), Vecino (68. Torreira), De Arrascaeta (61. Ramírez) – Suárez (79. Gómez), Cavani (80. Stuani). Trenér: Tabárez.

ČR: Pavlenka – Gebre Selassie, Suchý, Novák – Kadeřábek, Barák, Darida, Souček (76. Trávník), Bořil (38. Frýdek) – Schick, Krmenčík (61. Kopic). Trenér: Jarolím.

Foto: zdroj: FAČR/Štěpán Černý)

Čtsa, kc, audio,

Napsat komentář