Důležitý zápas se Slavií, říká Lafata a trenér Hapal!

Pod novým trenérem Pavlem Hapalem čeká v sobotu letenský tým 289. derby mezi Spartou a Slavií. Na tiskové konferenci před sobotním utkáním hovořil kapitán David Lafata o výjimečnosti derby, favoritovi utkání a metě 200 branek v české lize.

David Lafata

„Nálada je v kabině dobrá, všichni se na derby těšíme. Kluci, kteří jsou tady noví od léta, už ví, co derby obnáší. Věříme, že se aktivní nálada promítne i na hřiště. Jsou již nějaký pátek, ale s každým dalším odehraným derby, přijdou noví hráči,“ řekl Lafata a dodal,“ Kdo nastoupí, to zatím nevíme, sestavu se dozvíme až před zápasem, cítím se dobře. Jsem rád, že jsem dostal v Karviné opět šanci nastoupit. Dlouho jsem nehrál v základní sestavě, to bylo pro mě něco opět nového. Můj výkon musí hodnotit někdo jiný, já se hodnotit nebudu.“

„Podle postavení v tabulce je Slavia před námi, tak by měla být favorit, jenže my hrajeme doma a chceme zápas vyhrát, jen proto, že je to derby. Všichni víme, jak tabulka vypadá, jestliže chceme uhrát druhé místo, musíme se Slavií každopádně vyhrát,“ řekl za své spoluhráče.

„Myslím si, že derby je svátek pro každého hráče. Je třicet ligových zápasů, tak z toho jsou dva zápasy výjimečné, Prostě je to fotbalový svátek jak pro nás sparťany, tak pro slávisty, zároveň tím žijí všichni fanoušci v republice,“ dodal Lafata.

„Všichni víme, že nám schází dostat druhý poločas do optimální pohody. Nám nezbývá nic jiného než tvrdě na tom pracovat, všichni věříme, že se to nakonec otočí. Derby je pro nás jedinečná příležitost, jak se zlepšit,“ je si vědom kapitán Sparty.

„Nemyslet na metu dvě stě to prostě nejde, pořád mi to někdo připomíná. Už jsem říkal v jednom rozhovoru, že jsem o to stál, abych dal sto branek, to se mně povedlo, následně se povedlo, dvě stě, ale někdo přišel s tím, že v české lize, pak to může být v první půli, ve druhé, nějak to moc neberu,“ spokojeně řekl Lafata.

Pavel Hapal

Všichni hráči musí neustále aktivně v zápasech pracovat!

Během svého krátkého působení na Letné v roli hráče do pražského derby trenér Hapal nezasáhl. Sledoval ho jako náhradník, když Sparta porazila v květnu roku 2000 Slavii 5:1. V sobotu to bude, ale v derby premiéra v roli trenéra. Nový trenér zažil sparťanskou premiéru na střídačce v minulém kole v Karviné, kde sparťané vedli po gólu Kangy, ale těsně před koncem zápasu bohužel inkasovali a ztratili dva body za remízu 1:1. Pro Spartu to byla třetí remíza v řadě, v ligové tabulce jsou sparťané na pátém místě.

„Jako hráč jsem do derby nenastoupil, ale derby bylo úžasné, vstřelili jsme pět gólů a byla skvělá atmosféra,“ vzpomínal sparťanský trenér.

Na předzápasové tiskové konferenci hovořil Hapal nejen o zdravotním stavu týmu, ale o taktických věcech a vztahu s trenérem Slavie Jindřichem Trpišovským, neb o bránění standardních situací.

„Když si vezmu můj příchod k týmu, nebylo to optimální, ale daří se nám každým dnem vše zlepšovat. Máme ještě dva dny do utkání, věřím, že se to bude dál zlepšovat. Máme určité herní varianty. Jestli bude změněná sestava, to nebudu říkat. Kostru týmu máme v hlavě, takže víme, co bychom chtěli v zápase praktikovat,“ řekl trenér Hapal.

Na otázku, zda by mohl nastoupit Josef Šural. „Je to jeden z hráčů, který měl dlouhodobé zranění, v současné době vypadá dobře, už se vrací do určitě části tréninku, takže je na nás, kdy to využijeme. Musíme přihlédnout zároveň ke kondiční stránce, protože z prvních dvou ligových utkání vypadl, ale všechno závisí na konzultací s doktory a s ním. Přesto rozhodnutí před utkáním uděláme, za ním si budeme stát,“ prohlásil Pavel Hapal.

„Jsem přesvědčen, že kondiční problém v týmu není. Je to o hlavách hráčů, ani v tréninku jsem necítil nějaký kondiční problém,“ uvedl Hapal, který obdržel konkrétní otázku na Tala Ben Chaima. „Předpoklad, který ukazuje na tréninku, má neskutečný. Takže je to u něho v koncentraci, soustředění, osobní odvaze. Má dobré rychlostní předpoklady, finální zakončení, hru jeden na jednoho, ale musí to uplatnit v zápase,“ zhodnotil hráče Hapal.

Slavia v jarní části třikrát vyhrála, ale prohrála s Jihlavou. V tabulce je druhá, sedm bodů před pátou Spartou.

„Hráčům jsme ukázali na videu silné stránky Slavie, zejména v čem jsou kvalitní, soustředíme se na naši kvalitu, kterou máme nesčetnou, důležité ale bude, aby každý hráč v zápase dal něco navíc. Důležité bude vyvarovat se standardních situací. Nejlépe se standardní situace brání, když je neuděláte. Je velký rozdíl, když děláte standardní situace na polovině hřiště, nebo před pokutovým územím. Základ bude, zejména standardku neudělat, víc se připravit na osobní souboje, které budou určitě ostré,“ uvedl Hapal.

Sparťanský trenér studoval profilicenci společně s trenérem Slavie Trpišovským. „S Jindrou jsem studoval trenérskou licenci, jsme kamarádi, jsme v pohodě. Žádný konflikt mezi námi nikdy nebyl, doufám, že nebude,“ usmíval se trenér.

„Jsem názoru, že derby nemá favorita, přestože je Slavia na tom aktuálně výsledkově lépe, ale věřím, že se hráči nachystají na zápas tak, aby podali co nejlepší výkon, zejména čeští hráči, ale i zahraniční, takže do hry dají určitě maximum. Když se hraje derby, tak celé Česko tím žije. Jsem rodák z malé vesnice u Kroměříže, kde se celá dědina dělila na sparťany a slávisty. Takhle to fungovalo, věřím tomu, že to funguje dál. Je to velice zajímavý a velký ligový zápas, nejen pro lidi a fanoušky z Prahy,“ dodal trenér.

Tisková konference Sparty David Lafata, trenér Pavel Hapal před derby se Slavií:

Čtsa, kc, audio, foto: www.sparta.cz

 

 

 

Napsat komentář