Výsledek derby bude důležitý pro další herní psychiku, říká trenér Slavie!

Fotbalisty Slavii čeká v sobotu 289. derby na pražské Letné proti domácí Spartě, která má v současné době výkonnostní problémy. Naopak slavisté pod vedením nového trenéra Jindřicha Trpišovského se posunuli na druhé místo v ligové tabulce po výhře nad Olomoucí. Klopýtnutí Plzně v minulém kole nahrává Pražanům obhájit mistrovský titul.

„Těším se na derby hodně, před lety to pro mě byla senzace, když jsem chodil na ně jako fanoušek, nestranný pozorovatel. Vůbec se mi nesnilo, že to zažiju na vlastní kůži. Už aby to začalo, týden je strašně dlouhý, byl bych nejraději, kdyby byl výkop za pět minut. Je to velký zápas, takže žádná další motivace není potřeba, každý se na něj těší,“ řekl Trpišovský na setkání s médii.

„Obávám se, že budu mít k dispozici méně hráčů. Všichni vědí, že se zranil Škoda a další hráč ze základní sestavy, který je pro nás velice důležitý, má rovněž zdravotní problémy. Ve středu ještě netrénoval, uvidíme, jak to bude ve čtvrtek s tréninkem. Kromě Kúdely a Hromady se zatím nikdo další nepřipojil, takže hráčů s otazníkem zůstává hodně. Hráli jsme v neděli, pondělí a úterý bylo spíš regenerační a silové tréninky, na hřiště jsme se přesunuli ve středu. Je pro nás dost důležité, abychom teď trénovali v kompletnějším složení,“ dodal trenér.

„Celkem schází sedm hráčů, a to nepočítám  Mešanoviče, který je mimo až do léta. Mají šrámy z utkání, hraje se dost agresivně. Do toho ještě špatné počasí, takže tým střídá umělku a trávu, což není optimální. Někdy je to ale výhoda, když je to na poslední chvíli, aspoň jsou hráči do poslední chvíle nervózní, když nevědí, kdo nastoupí, do zápasu,“ informoval kouč.

„Škoda se zranil o panel, je to pro něj nepříjemné zranění. Těžko se bránil, bylo to zezadu, je to na červenou kartu pro ten banner. Potřebujeme, aby začal hrát, až bude stoprocentně v pořádku, aby si neobnovil zranění. Je to preventivní, z toho důvodu ani nechodí do kontaktu s protihráči, takže trénuje zvlášť. Je to padesát na padesát, že v sobotu nastoupí,“ řekl o stavu zranění Trpišovký.

„Někteří hráči mi říkali, že už nedoufali, že bude hrát Stoch takhle dobře pro tým. Spolupracuje se s ním docela dobře, kritiku přijímá v dobrém. Práce je s ním hodně, ale má obrovský talent a respekt protihráčů. Když hraje, je vidět, že je na míči. Má skvělý driblink, ale moc ho nepoužíval. Teď se víc dostává úspěšně do situací jeden na jednoho, víc navádí míč do ofenzivní třetiny hřiště. Nechci ho přechválit. Říká, že umí ještě víc, tak jsme zvědaví. Doufáme, že něco z toho předvede v sobotu v derby,“ zhodnotil slovenského záložníka trenér a dodal,“ Největší změna je u něj ve fitness datech, která máme z utkání. Říkal, že tolik v životě nenaběhal ani za celou sezonu, co teď za jeden zápas. Je na něm vidět, že je víc v pohybu a že hraje daleko víc směrem k brance. Navíc zlepšil obrannou fázi, což je důležité. Na druhou stranu bychom si přáli, aby měl víc bodů. Občas to ani není jeho vinou, teď proti Olomouci měl dvě výtečné střely,“

„S Pavlem Hapalem se dobře známe, studovali jsme spolu dva roky fotbalovou profi licenci, byli jsme spolu na stáži v Kolíně nad Rýnem, kde jsme spolu sdíleli pokoj. Po škole jsme se několikrát viděli na srazech nebo na fotbale. Pavel byl vždy výborný kluk, jako fotbalista nebo trenér. Od hráčů ze slovenské jednadvacítky vím, že je dobrý trenér. Pro nás je to ztížení situace, neboť do Sparty přišel dobrý trenér. Nečeká nás v derby nic jednoduchého,“ informoval Trpišovský.

„Pavel bude ve Spartě druhý týden, zas tak krátká doba není. Vždycky může trenér přinést nějakou změnu klimatu pro tým, nevím, jak to tam bylo. Vždycky může nějak využít potenciál hráčů. Určitě je v lepší pozici než první týden, má za sebou první ostré utkání a hodně mu to ukázalo,“ doplnil slavistický kouč.

„Jako favorit se určitě necítíme. Sice je to hrozné, ale derby nemá nikdy favorita. Tecl říkal, že to je utkání mimo ligu, má pravdu. Všechny výsledky se mažou a rozhoduje aktuální situace. Těžko se na takový zápas připravujete. Hodně důležitý bude, zejména vstup do utkání, hodně to ovlivní celý vývoj,“ řekl nový kouč.

„Těžko říct, zda dostat pod tlak Plzeň, ve hře je třicet bodů. Pokud bychom tento těžký zápas venku zvládli za tři body, hodně by to vypovídalo o našich dalších ambicích a cílech, které máme. Pak se může stát cokoliv, například repre – přestávka, kdy hodně hráčů odjíždí. Ke konci ligy, ale všem ztěžknou nohy. Výsledek v derby hodně napoví, bude velice důležitý, pro psychiku obou týmů,“ trenér Trpišovský doufá, že se to podaří.

Trenér Jindřich Trpišovský, Jan Bořil, Tomáš Souček před derby se Spartou:

Čtsa, kc, audio, foto: www.sportovnizurnal.cz

Napsat komentář