ZIMNÍ PARALYMPIJSKÉ HRY BYLY ZAHÁJENY

Pchjongčchangem ještě zněly ozvěny včerejšího slavnostního zahájení paralympijských her a naši reprezentanti už vyráželi do resortu Jeongseon připravit se na start závodu ve sjezdu.

Toho se zúčastnila dvojice zrakově handicapovaných lyžařů Anna Pešková s Patrikem Hetmerem a tři tělesně handicapovaní sportovci – Pavel Bambousek, Miroslav Lidinský a Tomáš Vaverka.

Jako první na trať vyjela Anna Pešková (rozená Kulíšková) se svou trasérkou Michaelou Hubačovou. Těm bohužel závod nevyšel podle představ.

„Dostala jsem se moc blízko za Míšu a musela přibrzdit. Ve čtvrté bráně se zaprášilo, neviděla jsem, zase jsem přibrzdila, a tím jsme se od sebe hodně vzdálily. Následoval traverz, ale na něj už jsem ani pořádně nevyjela, a ze závodu jsme odstoupily. Teď nám zbývá Super-G a kombinace, snad to zítra zvládneme tak, abychom byly spokojené alespoň s jízdou,“ zhodnotila Pešková závod, v němž zvítězila slovenská sportovní hvězda Henrieta Farkašová.

Také u jména Miroslav Lidinský svítilo na výsledkové tabuli „DNF“ a také jemu se stala osudnou čtvrtá branka, v níž mu vypnula pravá lyže a válečný veterán skončil v ochranné síti.

„Hlavou mi proletělo sprosté slovo, jen jsem si zkontroloval, aby mě neposekaly lyže, a radši jsem to poslal do sítí,“ řekl po závodě zklamaný Lidinský. Naštěstí ale neutrpěl žádné vážné zranění a může tak nastoupit k zítřejšímu závodu Super-G, kde bude znovu usilovat o co nejlepší výsledek.

HETMER DOJEL ŠESTÝ A SE SVÝM VÝKONEM BYL SPOKOJEN

To další zrakově handicapovaný lyžař – Patrik Hetmer se svým trasérem Miroslavem Máčalou zažili mnohem povedenější premiéru na paralympijských hrách v Pchjongčchangu. V nabité konkurenci se jim podařilo obsadit šestou příčku.

„Jeli jsme to, na co jsme měli, trať byla skvěle připravena a já myslím, že se za dnešní výkon můžeme pochválit,“ uvedl Hetmer po závodě a dodal, že i on vyhlíží zítřejší Super-G, kde by svůj výkon rád ještě vylepšil.

V kategorii tělesně handicapovaných závodí spolu s Miroslavem Lidinským také Tomáš Vaverka, jenž ještě na paralympiádě v Soči závodil na snowboardu. Obojživelník Vaverka nepovažuje sjezd za svou silnou disciplínu a dojel na 24. místě. Přesto se v cíli radoval.

„Já jsem šťastný, že jsem dojel, že tady vůbec můžu být a moc se těším hlavní na obří slalom, na ten si věřím,“ odhadoval své šance pražský rodák, který na paralympiádu odjel díky přidělení divoké karty.

První závodní den za Čechy uzavřel Pavel Bambousek, který jezdí na monoski. I on byl v cíli šťastný, že na trati poznamenané celodenním závodem dojel vcelku do cíle a podařilo se mu obsadit 19. místo.

„Jelikož tohle byl kvůli lednovému zranění můj první letošní sjezd, nedělal jsem si přehnané ambice. Ta jízda nebyla dokonalá, ale popral jsem se s rychlostí a teď už se těším na další disciplíny.“

Lyžaři v dějišti her už od příletu zápolí s nepřízní počasí, kvůli které absolvovali pouze jeden měřený trénink. Přesto se naši dokázali s tratí poprat a všichni se shodují, že do dalších disciplín půjdou s nadějí na ještě lepší výsledky.

Ota Černý, Project Manager,

Premier Sports CZ s.r.o.

Foto zdroj: „ČPV / fotomaly.cz“

E-mail: cerny@premiersports.cz

Web ČPV: www.paralympic.cz

Facebok: ceskyparalympijskytym

Twitter: paralympiccz

Instagram: paralympic_cz

 

Napsat komentář